hirdetés

9 érdekes tény a fekete macskákról: sokan közülük titokban cirmosak

Hangai Lilla

2023. április 4 - Képek: Getty Images Hungary

Hála az égnek, ma már nem üldözik őket balszerencse és boszorkányság miatt, de a menhelyeken például még mindig nehezebb őket örökbe adni. Persze vannak olyanok is, akiket valamilyen különös mágia vonz és taszít a fekete macskákhoz. Ilyenek vagyunk mi is.

hirdetés

Ha kedveled őket azért, ha fenntartásokkal kezeled őket, akkor pedig azért olvass tovább! Hajmeresztő, akarjuk mondani, szőrmeresztő érdekességeket tudhatsz meg a kis kormosokról.

1. Will Smith helyett a fekete macskák az új randiguruk

Japánban az egyedülálló hölgyeket arra bátorítják, hogy szerezzenek be egy fekete macskát, mert így könnyebben magukhoz vonzzák a potenciális udvarlókat. És ha hiszed, ha nem, ennek még van is értelme! Van néhány tudományos bizonyíték is már arra vonatkozóan, hogy egy szőrös barát birtoklása társadalmilag aktívabbá tesz, és könnyebben alakítasz ki miattuk egészséges emberi kapcsolatokat is. És még csak nem is a legjobbal indítottunk!

2. Általában kandúrok

Nem egészen olyan valószínűséggel hímek, mint ahogy a kalikó vagy teknőctarka mintázatú egyedek nőstények, de valamilyen érdekes – eddig ismeretlen – genetikai tényező miatt sokkal több fekete kandúr van, mint nőstény.

3. Ez nem a 22-es csapdája

Az amerikai Cat Fanciers’ Association 22 olyan macskafajtát ismer el, amelyek fajtastandardjában megtalálható a koromfekete bunda. Ilyen például a perzsa, a norvég erdei macska, a ragamuffin, a keleti rövidszőrű vagy a japán csonkafarkú is. Ezek közül egyedül a bombay cicáknál fogadott el csak és kizárólag a fekete szőrzet.

Bombay macska

4. A Sátán lelkét hordozzák magukban?

A fekete macskák negatív reputációja egy ókori görög mítoszból fakadhatott. Mikor Héra, Zeusz főisten felesége és testvére büntetésből fekete macskává változtatta szolgálóját, a cica segített Hekaténak, a varázslás, a sötétség és az éjszaka istennőjének, valamint a boszorkányok úrnőjének.

Ahogy a kereszténység Európa szerte elterjedt, úgy tűnt a vezetők szemében, hogy a pogányok az Ördöghöz fordulnak, így igyekeztek elítélni gyakorlataikat. IX. Gergely pápa a boszorkányokhoz való hozzáállását felvállalva kijelentette, hogy a fekete macskák a Sátán szimbólumai. 1233 óta sem sikerült ezt teljesen lemosniuk magukról… Akkor úgy vélték, hogy a sötét szőrű macskák álruhás démonok vagy a démonimádók segítői.

Ha szeretsz olvasni, ajánljuk Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita című könyvét. Nemcsak egy mesterműről van szó, de szerepel benne egy hatalmas fekete macska is, Behemót, aki az Ördög jobbkeze. És még így is – lehetetlen nem kedvelni azt a macskát.

5. A magyar babonákkal ellentétben…

…az Egyesült Királyság nagy részében a fekete macskákat szerencsésnek tartják. Különösen akkor, ha keresztezik valakinek az útját. Továbbá él még a hagyománya annak is, hogy jószerencse reményében fiatal házasok számára remek ajándékul szolgálnak.

Németországban is szerencsésnek tartják őket, ha jobbról balra keresztezik az emberek útját.

A tengerészek is rendkívül nagyra tartották őket szerencsehozó képességük miatt; ha jót akartak maguknak, a fedélzetre vittek egy fekete macskát is. Sőt, a családjuknak is érdemes volt fekete cicát tartani otthon, hogy így megduplázzák a szerencsét.

Sok ázsiai országban, például Kínában és Japánban is, a fekete macskákat nemcsak szerencsének tartják, hanem a gazdagság bevonzására is alkalmasnak. Ezért látni sok fekete Maneki Nekót.

A skótok szerint szerencsés dolognak számít a küszöbön meglátni egy fekete macskát. A közelmúltban egy skót bingócsarnok több fekete macskát is toborzott, hogy javítsa játékosai szerencséjét.

6. A fekete a legdominánsabb szőrszín

Míg a cirmos szőrzet génje a legdominánsabb mintázat a DNS-ükben, addig a fekete szín génje a legdominánsabb, ha a szőrzet teljes színéről van szó. Ez azt jelenti, hogy ha két olyan macska, amelyekben megtalálható a fekete szőrzet génje, utódokat hoz létre, ezek a gének felülírják a cirmos mintázat génjét. Így a cica fekete bundát kap. Ez azt jelenti, hogy több fekete macska létezik, mint bármely más színű.

Keleti rövidszőrű

7. Színváltósak

A macskában egy másik génnek is jelen kell lennie ahhoz, hogy teljesen felülírja a cirmos mintát. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon sok fekete macska titokban cirmos! Legközelebb majd figyeld meg őket a napon sütkérezve. Ez a fényviszony láthatóvá teszi a titkolt mintázatot, ha jelen van.

Ezeknek a beépített ügynököknek akár a színük is megváltozhat! Minél hosszabb ideig vannak kitéve a napfénynek, annál valószínűbb, hogy a fekete szín barnás-vörössé szelídül. A napfény képes lebontani a pigmenteket a szőrben és az emberi hajban is egyaránt.

8. A fekete kabát a túlélés érdekében alakulhatott ki

Mint a jaguárok és a leopárdok, a házi macskák ősei is valószínűleg azért fejlesztették ki a fekete szőrzetet, hogy éjszaka hatékonyabban vadászhassanak.

Ugyanaz a gén, amely a fekete bundát szabályozza, befolyásolja az állat immunrendszerét is. A kutatók felfedezték, hogy ezeknek a macskáknak erősebb az immunrendszerük, és fokozottan ellenállnak bizonyos betegségeknek, mint például a FIV-nek is. Ezek a mutációk ugyanazokat a géneket érintik az emberben is, így akár a HIV-fertőzés gyógyításában is segítségünkre lehetnek.

9. A sárga szem állandó kiegészítő

A fekete színt okozó gén melanin feleslege miatt ezeknek a macskáknak a szeme általában jellegzetes sárga, bronzszínű vagy borostyánszínű. A bombay cicákat kifejezetten úgy tenyésztik, hogy ez a szemszín minden egyednél öröklődjön.

bombay érdekesség érdekességek macskákról fekete macska kutatás legenda macska bunda macska színe macska szőre macskafajták történelem vallás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink