hirdetés

Sziámi fajtaleírás: a karcsú szépség keletről, akinek a hőmérséklet határozza meg bundáját

László Enikő

2022. február 26 - Képek: Getty Images Hungary

Ezt a fajtát még azok is könnyedén felismerik, akik nem túl naprakészek a macskafajtákat illetően. A különleges megjelenésű sziámi macska már nagyon régóta vonzza az emberek figyelmét.

hirdetés

A sziámi leginkább elegáns, jellegzetes megjelenéséről ismert. Ebben a macskában azonban sokkal több van, mint titokzatosan szép megjelenése. Például ez az egyik legrégebben háziasított macskafajta a világon, és szőrszínét a genetika mellett a környezete hőmérséklete határozza meg.

Eredete

A sziámi az egyik legrégebbi macskafajta és eredetének hosszú és színes története van. Nagy valószínűséggel Thaiföldről származik, ami korábban Sziámnak emlegettek, innen ered a fajta neve. A 14. század környékén már thai kéziratok is szóltak róla. Több száz évvel ezelőtt a sziámi macskákat a thaiföldi királyi családok nagy becsben tartották jellegzetes, szokatlan és gyönyörű megjelenésük miatt. Valójában ezeknek a családoknak a tagjai azt hitték, hogy egy sziámi macskába száll a halott király lelke – és a macska hosszú élete hátralévő részét egy templomban tölti, ahol szerzetesek és papok kényeztetik.

Az egyik, sziámiakról szóló legenda szerint a szent sziámik templomi macskák voltak, akiket egy értékes váza őrzésével bíztak meg. A macskák farkukat a váza köré fonták (ezért lett hajlított farkuk), és olyan erővel nézték azt, hogy szemük keresztbe állt. (A sziámi macskáknál régebben sokszor előfordultak kancsal és görbe farkú egyedek.)

Egy másik történet a hercegnők gyűrűinek őrzésére kinevezett sziámi macskákról szól. A cicák a gyűrűket a farkukon tartották, a gyűrűk megtartása miatt alakult ki hajlított farkuk.

A fajtát először egy német természettudós örökítette meg (rajzolta le), amikor Közép-Ázsiában járt, 1794-ben. A sziámi macskák a 19. század végén jelentek meg Észak-Amerikában. A fajta egyik képviselőjének egyik legkorábbi ismert gazdája Rutherford B. Hayes amerikai elnök felesége, Lucy volt. Sziámi macskáját egy Thaiföldön szolgáló amerikai diplomata ajándékozta a first ladynek. Nemcsak az USA-ban, de Európában is hatalmas népszerűségre tett szert a sziámi, bár története kissé döcögősen indult.

Az 1871-ben, a londoni Kristálypalotában tartott volt az első brit macskakiállítás. A kiállított macskákat ritka és egzotikus példányok is kiegészítették. Volt ott egy man-szigeti macska, egy perzsa macska „egyenesen Perzsiából”, és egy hatalmas, 9,5 kilós brit rövidszőrű macska, aki a Harper’s Weekly 1871-es száma szerint „a kiállítás legnagyobbja” volt. Külön kiemelendő, hogy az országban valaha látott első két sziámi macska is a kiállításon volt.

A Harper’s így írja le őket:

…puha, barna színű lények koromfekete lábakkal – természetellenes, rémálomszerű macskafajta, egyedülállóak és elegánsak sima bőrükben, a fülük fekete, a szemek kékek, vörös pupillákkal.”

Tehát a cicák első fogadtatása nem volt a legideálisabb, az pedig csak még érdekesebbé teszi a történetet, hogy a két példánynak nyoma veszett, és nem tudni, mi lett velük. A következő 15 évben számos sziámit importáltak a britek, de egyik macska sem volt eleinte hosszú életű. A fajta nagy különlegességnek számított, mivel idáig nem láttak ilyen színezetű és kék szemű macskákat Európában. A sziámi tartása sokáig státuszszimbólumként szolgált. 1900-ban megszületett a fajta standardja, azóta pedig a sziámi számos országban a mai napig a legkedveltebb rövid szőrrel rendelkező macskafajta.

Népszerűségének köszönhetően a fajtát számos modern macskafajta létrehozásához felhasználták, például a tonkinézhez, a himalájához vagy a burmaihoz.

Fajtastandard

A sziámi közepes méretű, hosszú, vékony, rugalmas testű macskafajta. Lábai vékonyak, hosszúak, mancsai oválisak. Feje háromszögletű, profilja egyenes vonalú. Fülei nagyok, egyenesen állnak, széles alapúak és egymástól távol állnak. Szemei mélykékek, keleties formájúak, az orr irányába dőlnek. A nyak hosszú, kecses. Farka vékony, elkeskenyedő és hosszú. Szőrzete selymes, rövid és fénylő, finoman testhez simuló. A kölykök fehéren jönnek a világra, később (legkésőbb 3 éves korukra) alakul ki rajtuk a sziámi minta. Érdekesség, hogy nedvesség és hideg hatására a világosabb részek is besötétednek. Ha a macska megsérül, a seb helyén sötétebb szőr nő vissza. A sziámi színe lehet klasszikus fóka jegyű, de cirmos, kék, lila, csokoládé, krém és teknőc jegyű is. Testtömege körülbelül 3-5 kg. Várható élettartama 15-20 év.

Jelleme

A sziámi egy igen kommunikatív, beszédes fajta, akinek mindenről megvan a véleménye. Akármit szeretne, azt garantáltan gazdája tudtára fogja adni. Így, ha egy csendes társat szeretnél, valószínűleg nem a sziámi lesz a legjobb választás. Nagyon szeretetteljes, aktív, extrovertált és intelligens macska, aki akár trükköket is szívesen elsajátít. De csak azokat, amihez kedve van. Szeret gazdája sarkában lenni, segítőkészen követi a lakás különböző pontjaiba. Alaposan megfigyeli, ki, mit csinál, ha pedig valaki véletlen leülne, a cica már az ölében is van!

Ideális környezet

Ha a csendet és nyugalmat szereted, nem feltétlen a sziámi a legjobb választás. Mivel szeret „beszélgetni”, nem éppen a leghalkabb a cicavilágban. Ez a fajta nem szereti, ha gazdája túl sokat van távol. Rendkívül intelligens, ezért érdemes számára különböző fejlesztőjátékokat beszerezni, esetleg trükköket tanítani neki. Ha mentálisan nincs lekötve, könnyen talál magának elfoglaltságot, annak viszont a gazdi nem fog örülni. Más házi kedvencekkel és gyerekekkel jellemzően egyaránt jól kijön.

Ápolás

A sziámi ápolása nem nehéz feladat. Heti egyszer elegendő átfésülni bundáját, hogy megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól. Emellett szemei és fülei tisztaságára kell még rendszeresen gondot fordítani.

Gyakori egészségügyi problémák

A fajtánál kialakulhat amiloidózis, ami egy olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor egy amiloid nevű fehérje rakódik le a test szerveiben, a sziámiknál elsősorban a májban. Emellett előfordulhat náluk velük született szívprobléma vagy asztma. A sziámi macska hajlamosabb lehet a légzőszervi és fogászati ​​problémákra, mint a kevésbé szélsőséges fejtípusú macskák. Időnként előfordulhat nála kancsalság vagy görbült farok, de összességében meglehetősen egészséges fajta, és az utóbbi problémák ma már egyre ritkábban fordulnak elő.

fajtaleírás rövidszőrű macska sziámi
hirdetés

További cikkeink