hirdetés

A kandúroknak is vannak szülői ösztöneik? Inkább csak a háziasított egyedeknél, mutatjuk, hogy miért

Hangai Lilla

2023. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

Általánosan elfogadott nézet, hogy a kandúrok egyáltalán nem bánnak jól a kölykökkel, sőt arra is hajlamosak, hogy a további szaporodás reményében el is pusztítsák őket. A tudomány ezzel szemben képes más megvilágításba helyezni a hím macskák szülői ösztöneit.

hirdetés

Ahogy az már lenni szokott, ez a kérdés sem fekete-fehér. Olyan réteges, akár a hagyma, vagy akár Shrek személyisége. Ezeket a rétegeket bontjuk most le a tisztánlátás érdekében.

A kandúrok különböző arcai

A vadonban vagy az olyan háziasított, de kijárós kandúrok esetében valóban az a legjellemzőbb, hogy a saját génjeik örökítésének érdekében elpusztítják a kölyköket. Ugyanakkor ez sem egy egyértelműen általános dolog. Sok esetben, ha lehetőségük van párosodni több olyan nősténnyel, melyeknek nincs kölyke, inkább ezt az utat választják.

Az ivartalanított hímek sokkal kevésbé agresszívek, így a kölykök jelenléte sem zavarja őket annyira. Az is megfigyelhető náluk esetenként, hogy apai érzéseket mutatnak olyan kiscicák iránt, akiknek egyértelmű okok miatt nem lehetnek az apukáik. Játszanak velük, ápolják őket, segítenek a mamának a felügyeletben.

Pokey, a kandúr például annak köszönhette hírnevét, hogy több mint 80 cica felnevelésében segédkezett gazdáinak, akik rendszeresen fogadtak be ideiglenesen olyan macskákat, akiknek végleges otthont kerestek állatvédő szervezetek. Pokey még az ajtókat is megtanulta kinyitni, csak hogy a csöppségek közelében lehessen.

A vadonban sem minden kandúr vérengző

Azt is megfigyelték, hogy a kolóniák domináns hímjei hajlamosak gondoskodni a kolónián belüli cicákról. Ápolják őket, megosztják velük az ételt és gondoskodnak arról is, hogy a kölykök közötti nézeteltérések ne durvulhassanak el.

Az, hogy egy hím macska hogyan viselkedik a cicák körül, nagyban függ az általános hajlamától. Például az olyan kandúrok, akik más macskákkal szemben agresszívek, valószínűleg a kölykökkel szemben is azok lesznek. Míg egy nyugodt, laza hím várhatóan megtartja ugyanezt a magatartást apróságok mellett is.

Így mutasd be őket egymásnak

Ha megérkeztek az újszülöttek, legyél biztos benne, hogy a kandúr nem marad felügyelet nélkül az alommal. Két vemhesség sem egyforma; meséltek gazdik olyanról is, hogy míg az egyik almot gondozta a kandúr és figyelt a cicákra, a másik iránt egyáltalán nem mutatott érdeklődést, pedig mind a kettőnek ő volt az apukája.

Egy szó mint száz, a bemutatáskor készülj fel mindenre lelkileg, és ismertesd meg őket lépésről lépésre. Ha bizonytalan vagy a dologban és tudod, hogy kandúrod nem éppen lezser személyiségéről ismeretes, mindenképpen várj, míg a kölykök elérik 6-8 hetes korukat. Ha az agresszió legkisebb jeleit is látod, azonnal válaszd el őket!

Fontos, hogy ebben az időszakban ne csak azt nézd, hogy mi a jó a mamának és a kölyköknek, de azt is, hogy mi a jó az uraságnak. Ha van elég helye, élelme, vize és biztonságban érzi magát, a fenyegetettség nem fog agresszióba torkollani. Jó ötlet lehet még sokat játszani vele, így a vadászösztöneit nem a kölykökön fogja kiélni.

Ha agresszíven viselkedik, semmiképpen ne büntesd meg érte! Természetes reakcióról van szó. Helyezd egy külön helyiségbe, ahol lesz ideje relaxálni és megnyugodni.

agresszív macska kandúr kandúr apai ösztön kismacska születik kölyökmacska macska kolónia megható történet pokey macska szülői ösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink