hirdetés

Így szocializáld macskádat tudatosan: mindkettőtök életét megkönnyíted, ha az első pillanatoktól figyelsz ezekre

Hangai Lilla

2023. február 24 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák rendkívül intelligens állatok, de ösztöneiknek köszönhetően viselkedhetnek távolságtartóként, vagy úgy tűnhet, hogy mindig megijednek valamitől. Ez amiatt van, mert a vadonban egyszerre töltötték be a ragadozó és a préda szerepét is. Ahhoz, hogy az együttélés neked is és kedvencednek is egy kellemes élmény legyen, fontos odafigyelni a megfelelő szocializációra.

hirdetés

Így kedvencednek nem okoznak majd gondot a különböző zajok, szagok, idegen emberek vagy állatok megjelenése a lakásban. Egy folyton stresszes macska boldogtalan, és később ez kihathat az egészségi állapotára is. Nem szabad elhanyagolni a kérdést!

Mi is pontosan az a szocializáció?

A szocializáció kifejezés azt a folyamatot takarja, amikor a macskával igyekszünk megtapasztaltatni a külvilágot. Ez jelent a családon kívül más embereket, fajtársakat, más állatokat, különböző zajokat, illatokat, impulzusokat.

A nem megfelelően szocializált macska lehet félős és agresszív is, de mutathat romboló viselkedést is, vagy elutasíthatja az alomtálca használatát. Ha gyerekek is vannak a családban, különösen fontos lehet őket is összeismertetni a macskával, így ugyanis elkerülhetjük annak a veszélyét, hogy ha a cica fenyegetve érzi magát, odakap, karmol vagy harap.

Mielőtt belevágnál

Mindenekelőtt érdemes átgondolni, hogy milyen élményeket fog majd a cica megtapasztalni. Tulajdonképpen az életstílusod, a lakókörnyezeted és a szokásaid lesznek a mérvadók.

Zajos környéken élsz? Gyakran hallgatsz hangosan zenét? Szeretsz a konyhában tevékenykedni és sok eszközt is használsz? Extrovertált típus vagy, aki gyakran fogad vendégeket? Tervezel kutyát vagy cicát is tartani a jövőben? Vannak gyerekeid? Milyen gyakran porszívózol? Mennyit dolgozol? És ezekhez hasonló kérdések. Készíthetsz egy listát is azokról a dolgokról, amivel valószínűleg gyakran fog majd érintkezni leendő kedvenced.

A szocializáció folyamata

Minél előbb kezded el, annál jobb! 2-7 hetes korukban a legfogékonyabbak az új élményekre, így ez az ideális ablak a szocializációhoz. Ha tenyésztőtől vásárolsz vagy örökbe fogadsz, akkor ilyen idős korában még nincs nálad a macska, de nem kell aggódnod, 14 hetes korukig még kifejezetten egyszerű dolgod lesz. Persze idősebb macsekokat is lehet szocializálni, csak kicsivel több időt vesz majd igénybe.

A macskák érzékeny lények, de nincsenek cukorból. Bátran meg lehet mutatni nekik az új dolgokat. Ha tárgyakról és emberekről van szó, hagyd, hogy megszagolja azokat. Semmit nem szabad erőltetni, a saját ritmusukban érdemes haladni. Légy nyugodt és ez a hangodon is érezhető legyen. Javasoljuk, hogy az új élmény megtapasztalásánál mindig ülj le vagy guggolj le a cicához; simogasd, bíztasd, érezze, hogy biztonságban van. A jutalomfalatok itt is nagy segítségedre lehetnek. Hamar összeköti az agyában az élményt a jutifalival, így azonnal pozitív eseményként fogja megélni és úgy is fog majd rá emlékezni.

Ha megteheted, mindenképp két cicát fogadj örökbe vagy vásárolj egyszerre. Kevésbé lesznek magányosak, könnyen megtanulják egymástól a megfelelő magatartást, és a szocializáció folyamata során is támogatják a másikat.

Jótanács, ha elbátortalanodnál

Ha úgy érzed, hogy visszaesés történik, ne vedd személyes sértésként! A legfontosabb ezen a területen a türelem és az empátia. Az embergyerekek is pontosan ugyanígy ismerkednek meg a világgal, és az sem megy mindig egy csapásra.

Egy nap 10-15 percnél tovább nem érdemes terhelni őket ezzel a dologgal, akkor sem, ha úgy érzed, hogy nagyon jól megy a dolog. Könnyen elfáradnak a kölykök, és magadból kiindulva tudod, hogy az új élmények, még ha pozitívak is, kimerítőek lehetnek.

A megfelelően szocializált macska viselkedése

Ezek a cicusok nyitottak és kíváncsiak, magabiztosan közlekednek a lakásban. Egyáltalán nem vagy csak nagyon ritkán bújnak el. Engedik, hogy megsimogassák, megérintsék őket akár idegenek is.

Bátran beleélik magukat a játékba, dorombolnak, dagasztanak, nyávognak és dörgölőznek. Fülük nem lapul a fejükhöz, farkuk sokszor áll magasan, akár kis kampóval a végén. Nem riadnak vissza attól sem, hogy kapcsolatot teremtsenek az emberekkel; érdeklődést mutatnak a háztartásban zajló folyamatok és hangok iránt.

boldog macska elbújik a macska fél a macska jó gazdi kezdő macskatartó kölyökmacska kutya macska szocializáció macskák összeszoktatása macskatartás nevelés oktatás szocializáció tudatos gazdi zajok
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink