hirdetés

6 macskafajta, aki kiemelkedő intelligenciájáról ismert: ezeknek a cicáknak még trükköket is taníthatsz

Hangai Lilla

2022. december 13 - Képek: Getty Images Hungary

Általánosságban is elmondható, hogy a macskák kifejezetten az intelligens fajok közé tartoznak kis bolygókon. Értelmi képességeik megyegyeznek körülbelül egy két éves gyerekével. Átlagon felüli az állatvilágban a memóriájuk és az érzelmi intelligenciájuk is.

hirdetés

Az intelligens macskák közös jellemzője, hogy általában sok energiával és huncutsággal rendelkeznek. Ezt a típusú szemtelenséget a kíváncsiság hajtja és a nem a rosszindulat. A legtöbb okos cica szereti a kihívásokat, trükköket tanulni és interaktív játékokat játszani. Ezek a macskafélék megértik a háztartási rutinokat is, például azt, hogy mikor érkezel általában haza, vagy mikor kapnak enni. Ezen kívül valószínűleg jól kijönnek más állatokkal is, ugyanis az érzelmi intelligenciájuk is magas. De nem húzzuk tovább az időt, következzenek az agytrösztök!

1. Abesszin

Ezek az elegáns megjelenésű macskák sportosak, mozgékonyak és ragaszkodók is egyben. Az intelligenciájuknak köszönhetően nagy összhangban vannak családjukkal. Élvezik a magasságot, a macskalétráról vagy a szekrény tetejéről mindent szemmel tudnak tartani, ami a királyságuk területén történik. Az összes macskatípus közül velük kifejezetten könnyen lehet trükköket tanítani, és még az agility pályát is élvezni fogják.

Általában nem ölmacskák, de egy kellemes simogatást vagy fésülést mindig tudnak értékelni. Hajlamosak más állatok társaságát is élvezni, és jól alkalmazkodnak a legtöbb életkörülményhez és változáshoz.

2. Cornish rex

Ezek a különleges külsejű cicák nemcsak aktívak, de barátságosak is. Akik cornish rexet tartanak, gyakran mondják, hogy játék közben hajlamosak úgy viselkedni, mint a kutyák. Sőt, ez a kvalitás később, még idősebb korukban is megmarad; így az apportírozást mindenképpen érdemes velük kipróbálni.

A fajta hosszú lábujjainak köszönhetően könnyedén kinyithatja az ajtókat és a szekrényeket, ami azt jelenti, hogy érdemes lehet gyerekzárakat használni, hogy megvédd kedvenc nassolnivalóidat. Ez a szelíd, törékenynek tűnő, göndör szőrű macska elképesztő ügyességgel ugrik a szoba legmagasabb pontjára, így arra figyelj, hogy sok hely legyen számára ilyen tevékenységekhez.

3. Korat

A koratot egy thaiföldi tartományról nevezték el, hazájában szerencsének számít. Ragyogó elmével és elképesztően koncentrált figyelemmel tekintenek az őket körülvevő világra. Közepesen energikusak, szeretik az interaktív játékokat, de legalább annyira kedvelik a szunyókálást is.

Ők is könnyebben tanulnak trükköket az átlagnál, de a pórázon való sétáltatáshoz is egyszerűen hozzá lehet őket szoktatni. Dicsérettel és finomságokkal támogatva a napi rutint is könnyedén megértik, és megtanulják. Jellemző rájuk, hogy ragaszkodnak kedvenc játékaikhoz és talán kevésbé szívesen osztják meg másokkal. Ha sok figyelmet kapnak, nagyon ragaszkodóvá válnak.

4. Sziámi

A világ egyik legnépszerűbb és legismertebb macskafajtája, nem véletlenül! A sziámik gyönyörű szőrükről, kíváncsi természetükről és csevegő hajlamukról ismertek. Nagyon szeretnek játszani és örökké gazdi közelében lenni, így sok energia és időbefektetést igényelnek ahhoz, hogy igazán boldogok legyenek.

Mindenféle játék szuper lehet számukra, de főleg azok, amik agytornát is igényelnek. Imádnak mászni, így a macskalétra elengedhetetlen számukra. Ha unatkoznak, számíthatsz arra, hogy felfordítják az egész lakást, így erre mindannyiótok épsége érdekében figyelni kell!

5. Havanna barna

A gyönyörű és egyedi bundájáról azonnal fel lehet ismerni ezt a cicát. Egy viszonylag ritka macskáról van szó, amely a sziámi és több más fajtával való keresztezésből jött létre. Jellemzően intelligens, érdeklődő és csevegni szerető állatok, akik élvezik és értékelik a családjukkal való szocializációt. Közepesen energikusak, előnyben részesítik az interaktív játékokat, például amelyek szellemileg és fizikailag kihívást jelentenek számukra.

6. Szingapúri

Ahogy a név is sugallja, a szingapúri macska karrierje valahol Szingapúr utcáin kezdődött. Ritkaságnak számít, pedig rendkívül izgalmas és szerető családtaggá válnak egy figyelmes háztartásban. Ezek az állatok általában játékosak, nyitottak és kíváncsiak, és mindig szeretnek részt venni abban, amit a család éppen csinál.

Meglehetősen aktívak és szeretnek magasra mászni, ezért ügyelj arra, hogy elegendő helyet biztosít számukra az ilyen aktivitásokhoz. Ez a huncut cica felmászik a függönyökre, vagy felugrik a válladra is, miközben gyanútlanul teszed a dolgod a lakásban. A labdajátékok és mindenféle interaktív elfoglaltság is szuper számára.

Ha az átlagosnál intelligensebb fajtát szeretnél, számolnod kell azzal, hogy arányosan sokkal több időt és figyelmet kell majd rájuk szánnod, és valószínűleg a lakáson is kell majd néhány változtatást eszközölnöd.

abesszin agility aktív a macska cornish rex havanna barna macska intelligens macska korat macska intelligencia macskamászóka okos macska ragaszkodik a macska sziámi sziámi macska szingapúri macska trükk tanulás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink