hirdetés

A cirmos macskák lenyűgöző eredete és története: kapcsolatban állnak Mohamed prófétával és Szűz Máriával

Hangai Lilla

2023. április 7 - Képek: Getty Images Hungary

A cirmos macskákról a legtöbbeknek egy mini tigris jut eszébe vad csíkozással. Nem egy önálló fajtáról van szó, hanem egy szőrmintáról, ami megjelenhet különböző fajtákban és különböző színkombinációkban is. A mintázat génje minden házi macskában jelen van, sokan úgy gondolják, hogy ősük az egyiptomi mau lehetett.

hirdetés

De hogy mi köze a cirmos macskák titokzatos személyének Mohamed prófétához, Szűz Máriához vagy egy drága selyemszövethez, arra máris kitérünk.

Jézust melegítették a jászolban

Egy Bibliai legenda szerint egy cirmos macska bújt a kis Krisztus mellé a jászolban, amikor Mária megkérte az istállóállatokat, hogy vegyék körül fia születési helyét és tartsák őt melegen. A cica megnyugtató melegséggel és dorombolással vette körül a fiúcskát, amiért Mária annyira hálás volt, hogy a macska homlokára tette a kezdőbetűjét, az „M” betűt. Innen a jellegzetes mintázat a cirmoscicák homlokán.

Mohamed próféta, a macskás úr

Az iszlám legendái arról is beszámolnak, hogy Mohamed próféta mennyire szerette a macskákat. Egyszer levágta egy ruhájának ujját, amikor el kellett indulnia imádkozni, csak hogy ne ébressze fel a ruhaujjon szunyókáló macskát, Muezzát. Ebben a történetben azonban nem Mária adományozta a cirmosok homlokán lévő „M” betűt, hanem Mohamed, hogy szimbolizálja irántuk táplált szeretetét. A macskákat az iszlám vallásban még ma is általában védik és tisztelik; a mecsetbe is bevihetők.

Cirmos egzotikus rövidszőrű

A névadó egy elegáns kelme

A cirmos szó, angolul „tabby” eredetileg egy csíkos selyemszövet neve volt a 17. és 18. században. A bagdadi Attabiy negyedből származó selyem neve később „atabis”-ra módosult, amiből aztán „tabis” lett, és végül „tabby”.

A források szerint először az 1690-es években használták a csíkos macskák leírására. 1871-ben egy 9,5 kg-os, tekintélyes méretű angol cirmosról tettek említést, aki szerepelt a világ legelső macskakiállításán, amelyet a londoni Kristálypalotában tartottak.

Cirmos amerikai görbefülű

Ilyen változatai vannak

A cirmos mintázatnak 4 fő altípusa van.

A makréla mintás macskákon hosszú, keskeny, párhuzamos csíkok futnak. Halcsontvázra emlékeztethet ez a típusú sávozás, ami a leggyakoribb. A klasszikus rajzolat esetében szélesebb, ívelt csíkok jelennek meg, valamint három nagyobb sávot figyelhetünk meg rajtuk, amelyek a vállaktól a farokig futnak. Remek példa erre az amerikai rövidszőrű mintázata. A foltos cirmos mintát hívják hiúznak is. Többek között az ocicat és az amerikai csonkafarkú is lehet ilyen. Míg az agouti a többi típustól eltérően kevésbé hangsúlyos. Ezeken a cicákon alig vannak cirmos jegyek, amelyek ráadásul vékonyak és aprók is.

A leggyakoribb mintázatról van szó összességében, még akár kalikó macskáknál is előfordulhat. Valószínűleg azért vannak ilyen szép számmal, mert az eredeti szürkés minta remek álcaként szolgált a vadonban.

Cirmos keleti rövidszőrű

A Cat Fanciers’ Association (CFA) szerint ezeknél a fajtáknál megengedett a cirmos mintázat

Jellemük is összetett és változatos

Mivel ilyen régi múltra tekintenek vissza és ilyen sok fajta és variáns keveredik bennük, a génállományuk miatt temperamentumuk és a méretük is nagyon változó. Ha azonban macskásokat kérdezel, a legtöbben megegyeznek abban, hogy a cirmosok társaságkedvelők, barátságosak és kíváncsiak. Neked mi a tapasztalatod velük?

abesszin amerikai csonkafarkú macska amerikai drótszőrű macska amerikai görbefülű macska burmai szent templommacska cat fanciers' association cfa cirmos bunda története cirmos macska cornish rex devon rex egyiptomi mau egzotikus rövidszőrű macska jávai keleti rövid szőrű macska laperm macska bunda macska mintázat macska történelem maine coon man-szigeti macska norvég erdei macska ocicat perzsa macska ragdoll rövidszőrű colorpoint selkirk rex skót lógófülű szibériai macska szingapúri macska szomáli szőrmintázat török angóramacska török van-macska történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink