hirdetés

Tényleg kevesebb fekete macskát fogadnak örökbe? Sajnos még mindig sokan hisznek a hiedelmeknek

Ferenczi Deborah

2023. január 21 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb ember számára a fekete macskák megpillantása esetén még mindig automatikus asszociáció alakul ki a balszerencsére, és a különböző sötét erők működésére. Ezt tökéletesen bizonyítja az is, hogy mai napig világszerte sokkal kevesebb fekete macskát fogadnak örökbe, mint bármilyen más színben pompázó társukat. De vajon kizárólag a balszerencsétől való félelem áll a háttérben, vagy más ok is meghúzódik a fekete állatok balszerencsés sorsát illetően?

hirdetés

Ahhoz, hogy egy komplex képet kapjunk a problémáról, szükségszerű megemlíteni azt, hogy nem csupán a macskáknál egyedülálló jelenség a fekete állatok hátrányos helyzete. Ugyanis a NÉBIH örökbefogadási útmutatójában is megemlítik, hogy bizony a sötét bundájú kutyusok is komoly diszkriminációtól szenvednek, pusztán a szőrük színe miatt. Ezt a jelenséget egyébként évtizedek óta kutatják, az eredmények azonban elkeserítők.

Kulturális és vallási okok

Annak a érdekében, hogy pontosan meg lehessen érteni azt, hogy mi áll ennek a különös jelenségnek a hátterében, érdemes megvizsgálni azokat a különböző kulturális tényezőket, melyek befolyásolják az ilyen állatok megítélését. Gondoljunk csak bele abba, hogy évszázadokon keresztül a fekete macskákat a boszorkányok társaként, vagy konkrétan boszorkányként ítélték meg. De emellett számos vallás is annyira túlmisztifikálta, akár pozitív, akár negatív irányba ezeket a lényeket, hogy nem csoda, hogy az emberek ennyire óvakodni kezdtek tőlük. Példának okáért a kelta mitológia úgy tartotta, hogy a macskák olyan bűnös emberek, akik vissza lettek küldve a túlvilágról. Sőt, egyenesen úgy tartották, hogy ezek az állatok a kapui a túlvilági létezésnek. Hiszen olyan természetfeletti érzékekkel és erőkkel ruházták fel őket, melyek egyértelműen arra engedtek következtetni, hogy akár a szellemeket is képesek érzékelni.

Ezentúl önmagában a fekete macskának a misztikuma egyértelműen asszociációba helyezhető a sötétséggel, a titokzatossággal és a túlvilág kétességével. Nem véletlen, hogy a boszorkányábrázolások mellett kifejezetten fekete macska bújik meg. Ezt mi sem bizonyítja egyébként jobban, hogy számos középkori feljegyzés utal a mai napig arra, hogy azokat a hölgyeket, akiket boszorkányoknak tituláltak az inkvizíció során, bizony rengeteg esetben a macskájukkal egyetemben égettek el. Sőt, még azt is az adott állatokra fogták, hogy kitört a pestisjárvány. Ez természetesen önmagában is teljesen ambivalens, hiszen pontosan a macskák tudták volna megfékezni a betegség terjedését.

Misztikus legendák és azok hozadékai

Természetesen ezt csak tovább fokozták azon legendák, melyek már egészen eszement szinteket öltöttek. Például Angliában évszázadokon keresztül azt hitték, hogy elszívják a csecsemők lélegzetét a macskák. Továbbá a kelták úgy tartották, hogy léteznek olyan cicák, akik igazából tündérek, sőt olyanok is vannak, akik rosszindulatú szellemek, mondhatni démonok, akik álcázásképpen öltenek macska formát. Ezek esetében kifejezetten megjegyezték, hogy ezek mind feketék és nagyobb testűek, sőt még egy fehér folt is található a mellkasukon. Ezenfelül például az Izlandiak úgy vélték, hogy a macskák karácsonykor megeszik őket vacsorára.

Ezek az alaptalan félelmek pedig mind arra adtak okot, hogy az emberek elkezdték gyilkolni a macskákat, kiváltképpen a feketéket. Azonban sajnálatos módon az ilyesfajta tévképzetek a felvilágosodással sem lettek kevésbé népszerűek, ugyanis generációkon keresztül terjedtek, így napjainkra azt eredményezték, hogy a fekete macskák bizony gyakorta maradnak gazda nélkül.

Halloween körül nincs örökbefogadás

Ami pedig még ennél is megdöbbentőbb, hogy állítólag oly elevenen élnek ezek az elképzelések az emberekben, hogy a tengerentúlon egy konkrét szabályzat jött létre annak érdekében, hogy októberben, vagyis a Halloween közeledtével ne adjanak örökbe fekete macskákat. Ugyanis babonaságból képesek feláldozni, vagy különböző rituálékban részesíteni ezeket a szerencsétlen állatokat még napjainkban is. Innen is látható, hogy valóban súlyos és égető probléma a fekete macskák helyzete még a 21. században is.

Ne a bunda színe alapján ítélj

Végezetül pedig érdemes átgondolni azt, hogy a modern világban, ahol mélyen elítélendő minden olyan megnyilvánulás, mely bizonyos külső tulajdonságok alapján különböztetné meg az embereket egymástól, akkor ez miért ne lenne igaz az állatokra is? Hiszen nekik is van személyiségük, ami nem attól függ, hogy milyen színű a bundájuk. Egy fekete macska lehet éppen olyan kedves, szerethető és okos, mint egy szürke vagy éppen vörös állat. Sőt, kifejezetten gyönyörű a sötét bundájuk, mely már inkább egy fekete párducra emlékeztet, mintsem házimacskára. Így mindenki, aki egy cica örökbefogadása előtt áll, fontolja meg, hogy egy olyan állattal ossza meg az otthonát, aki csak a bundája színe miatt kap kevesebb esélyt a szerető családra.

fekete macska legenda legendák macskákról örökbefogadás örökbefogadás előnyei örökbefogadott macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink