hirdetés

7 meglepő tény, amit mindenképpen tudnod kell a nőstény macskákról: az egy alomba tartozó kölykeik lehetnek különböző apukáktól

Hangai Lilla

2022. október 22 - Képek: Getty Images Hungary

A fiúk után ideje kiveséznünk a lányok különleges tulajdonságait is. Egy lánycica sokkal több, mint egy cuki pofi. Ha nem hiszed, már mutatjuk is, mik azok az egyedi jellemzők, amiket csak a hölgyek tudhatnak magukénak.

hirdetés

Szót ejtünk a teknőctarka mintázatról, a jobbmancsosságról és a tiniterhességről is!

1. Lassabban találnak örökbefogadóra

Egy macskákkal végzett vizsgálat megállapította, hogy a nőstény macskák tovább kénytelenek állomásozni a menhelyen, mint a kandúrok. Egészen pontosan a lányok átlagosan 8,3 hónap, míg a hímek 6,4 hónap után találnak családra. Ez valószínűleg azért van, mert sokan úgy gondolják, hogy a hím macskák ragaszkodóbbak, mint a nőstények.

Szerencsére a hölgyek érekében leszámolhatunk ezzel a sztereotípiával, ugyanis a modern kutatások megállapították, hogy ezt a tulajdonságot inkább szabályozza a macska fajtája és személyisége.

2. A nőstények összetartanak a kolóniákon belül

A macskakolónia olyan otthontalan macskák csoportja, amelyek az élelem és menedék közelében együtt tartózkodnak. Érdekes módon a hímek és a nőstények különböző szerepet játszanak az ilyen csoportokban. A lányok hajlamosak együtt maradni, hogy segítsenek egymásnak a cicák felnevelésében és őrzésében. A hímek azonban gyakran inkább magukra maradnak, hogy ne kelljen versenyezniük a nőstényekért és az élelemért.

3. Általában jobbmancsosak

Akár hiszed, akár nem, a legtöbb macskának van domináns mancsa; éppúgy, mint az embereknek domináns keze. Ez megmutatkozik olyan helyzetekben, amikor élelemért nyúlnak, vagy át kell lépniük egy tárgyon. De ami még érdekesebb az az, hogy a mancsok preferenciája valójában nemenként különbözik. A hímekről elmondható, hogy a balt használják gyakrabban a lányok jobbjával ellentétben.

4. Egy alomnak több apukája is lehet

Igen, jól olvastad, mi pedig nem ítélkezünk! Néha egy-egy alomban a babacicák több apukától származnak.. Ezt a jelenséget szuperfekundációnak nevezik. Ha egy nőstény macska egynél több hímmel párosodik a termékeny időszaka alatt, úgy petéit egynél több hím termékenyítheti meg. Ez a jelenség más állatoknál is előfordul, például kutyáknál és szarvasmarháknál is. És bár rendkívül ritka, ez emberekkel is megeshet.

Ha a születés után megnézed a kölyköket, és különböző színűek, akkor szinte biztos, hogy más a papa. De még a hasonlóság sem garantálja az egyedüli apát; ezt csak és kizárólag DNS-teszttel lehet megállapítani.

5. Nagyon fiatalon vemhesek lesznek

Egy átlagos nőstény macska 6-9 hónapos kora között megy át az első tüzelési ciklusán. De lehet akár 12 hónapos, vagy 4 hónapos is. Bizony, egy macska már 4 hónapos korában is ivarérett lehet. Bár nem lehet biztosan tudni, hogy egy nőstény macska mikor éri el a pubertás kort, bizonyos tényezők, mint például a fajta, növelik a koraérés esélyét. Például a sziámikról ismert, hogy korán, körülbelül 4 hónaposan már ivarérettek, míg a perzsák csak később, 12 hónapos korukban kezdenek el érdeklődni a fiúk iránt.

6. A teknőcmintájúak és a kalikók szinte mindig nőstények

A teknőctarka cicáknak kétszínű szőrzete van, amely hasonlít a teknősök páncéljához. Általában a fekete és a vörös a minta alapszínei. A kalikóknak háromszínű bundájuk van, fehér alapon vörös és fekete foltokkal.

Kiderült, hogy a legtöbb kalikó és teknőctarka macska DNS-ének köszönhetően nőstény. A lányoknak két X kromoszómája van, míg a fiúknak egy X és egy Y. Mivel két X kromoszómára van szükség ahhoz, hogy ez a két mintázat kialakuljon, így nem csoda, hogy ezek a cicák szinte mindig hölgyek. Van azonban kivétel ez alól a szabály alól. Bár nagyon ritka, előfordulnak olyan kandúrok, akik két X kromoszómával születnek. Ezeknek a szerencsés fickóknak így van esélyük erre a két különleges mintázatra is.

7. Hosszabb a várható élettartamuk

A nőstény macskák átlagosan 1-2 évvel tovább élnek, mint a hímek. Bár ennek a pontos oka nem teljesen világos, azt tudjuk, hogy más tényezők sokkal nagyobb valószínűséggel határozzák meg a macska várható élettartamát, mint a nem. Például az, hogy ivartalanítva van-e, és hogy kijárhat-e a szabadba.

Egy bent tartott cica átlagosan 10-15 évet élhet, a kinti társaik már nem jártak ilyen jól a maguk 2-5 évével.

domináns mancs ivarérett macska izgalmas tények a nőstényekről kalikó macska élettartam macska kolónia nőstény nőstény macska teknőctarka mintázat terhesség tüzelés
hirdetés

További cikkeink