hirdetés

Honnan tudhatod, hogy stresszes a macskád? 13 fontos jel, ami erre utalhat

Ferenczi Deborah

2022. november 12 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkra már a stresszkezelésnek, a szorongások leküzdésének mondhatni komoly kultúrája van. Egyre nyíltabban beszélnek az emberek mentális problémáikról, és próbálnak lépéseket tenni a testi-lelki egészségünk felé. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem csak te küzdhetsz komoly lelki problémákkal, ugyanis kedvenced is hasonlóképpen szenvedhet különböző mentális zavaroktól, de még komoly stressztől is. Ennek észrevétele macskák esetében különösen nehéz lehet, hiszen kiválóan rejtik el a fájdalmukat az emberek elől.

hirdetés

Amennyiben észreveszed, hogy kedvencednek megváltozott a viselkedése, esetleg sokkal visszafogottabb, mint az eddigiekben, netalán látványosan küzd fájdalommal, esetleg lelki problémákkal, akkor mindenképpen fontos, hogy ezt megpróbáld megfelelően kezelni. Ugyanis a stressz gyakran fizikai betegségek, illetve komolyabb mentális problémák melegágya. Így bármiféle viselkedésbeli változást tapasztalsz, fordulj szakemberhez.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a macskád stresszes?

Fontos tudni, hogy minél hamarabb veszed észre, hogy a macskád stresszel küzd, annál hamarabb fogod tudni megoldani a problémát. Ehhez érdemes alaposan figyelemmel kísérned a cicád viselkedését, és a legapróbb furcsaságra is kellően nagy hangsúlyt helyezned. Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod, mindenképpen fordulj állatorvoshoz.

Fizikai tünetek 

Viselkedésbeli változások 

Valójában a viselkedésbeli változások minden macska esetében eltérőek lehetnek, azonban ha a szokottnál furcsábban viselkedik a cicád, mindenképpen fordulj szakemberhez, ugyanis valami bizonyosan megváltozott a közérzetében.

Hogyan tudod megakadályozni, hogy az állat stresszes legyen?

Az egyik legjobb módja annak, hogy megvédd macskádat a stressztől, ha megpróbálsz előre gondolkozni azon, hogy vajon mi okozhat stresszt az állatodnak. Természetesen ezt számos dolog kiválthatja belőle, azonban az különösen fontos, hogy azokra a tipikus dologra ügyelj, melyek a leggyakrabban szorongást válthatnak ki belőle. Ezeknek az elkerülésével minimálisra csökkentheted azt, hogy a cicád stresszbeteg legyen. Az alábbiak mind nagyon gyakori előidézői a szorongásnak.

Természetesen a fent említett listában van olyan eset, melyet szinte lehetetlen elkerülni, azonban nagyon fontos, hogy ilyenkor legyél a cica mellett, és nyugtasd meg, ha látod, hogy fel van zaklatva, nyugtalan és ideges. Azonban ha napokig nem múlik ez a stresszforrás vagy éppen vissza-visszatérő tendencia, akkor érdemes lehet egy szakértő segítségét kérni, hogy professzionálisan kezelje a kialakult problémát.

beteg a macska betegség tünetei fél a macska macska mentális betegség mentális egészség stressz csökkentés stresszes macska szeparációs szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!