hirdetés

A cicák is szenvednek ettől a népbetegségtől: a macska-asztma és kezelése

Pócsik Judit, 2022. szeptember 6 - Képek: Getty Images Hungary, Suttogó Állatorvosi Rendelő

Az asztmás roham emberben és állatban is egyaránt ijesztő és szívszorító látvány. Minden macskagazdi rémálma, amikor a cica nyakát megfeszítve, levegő után kapkodva hirtelen felveszi a „megfulladok” pózt. Az alábbi cikkel azonban a cél nem a riogatás, hanem a figyelemfelkeltés, mert a gyors beavatkozás egy roham esetén a macskáknál is kulcsfontosságú sőt, életmentő...

hirdetés

A macska-asztma jóval gyakoribb előfordulású, mint azt elsőre gondolnánk: a cicák mintegy 1-5%-át érinti ez a súlyos légzőszervi probléma, ami enyhe fokban is jelentkezhet, de akár életveszélyessé is válhat, ha kezeletlenül marad. Fontos a tünetek azonnali felismerése, ha az alábbiakat észleled a cicán, muszáj állatorvoshoz fordulni!

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

Mi az asztma és mi okozza?

A macska-asztma nagyon hasonlít az embert is kínzó légúti betegséghez, ami nem más, mint a légutak krónikus gyulladása, amely a hörgők izmainak összehúzódásával, vagyis a légutak átmérőjének csökkenésével jár. Ennek nyomán alakul ki a hörgőgörcs, a légszomj, rendkívül súlyos esetben pedig akár a fulladás.

Vélhetően környezeti és genetikai tényezők is szerepet játszanak a megbetegedés kialakulásában, ilyenek többek között az allergének, a stresszorok, vagyis az ún. „triggerek” (például cigarettafüst, penész, por, fűfélék, pollen, vegyi alapú tisztítószerek, parfümillat, aerosolok, légfrissítők). Kerüljük ezért az parfümmel illatosított, illetve a porképző bentonit típusú alom, illetve az alomszagtalanító hintőpor használatát. Érdemes természetes, kukoricacsutkából készült macska- és környezetbarát almot használni. Az asztmás megbetegedés okai lehetnek még a meglévő alapbetegségek, különböző egészségügyi problémák sora és maga a stresszes állapot is.

Intő jelek

Nehéz és/vagy gyors légzés

A macska respirációs vagy légzési rátája nyugalmi állapotban 25-30 levegővétel percenként. Ha azt veszed észre, hogy a cica levegővétele percenként 40 vagy annál magasabb (és ez nem játék közben vagy izgatott állapotban van így), ez az asztma jele lehet.

Fáradtság/letargikus állapot

A letargia és a fáradtság, főként ha ez játék után következik be, szintén asztmára utalhat. A letargia vér alacsony oxigénszintjét jelzi, ez pedig a beszűkült vagy éppenséggel megduzzadt légutak miatt alakulhat ki.

Szájon át vett levegő

A lihegés és/vagy a szájon át történő légzés szintén felveti az asztmás megbetegedés gyanúját.

Az asztmás roham tünetei

A legtöbb esetben kisállatnál szinte perceken belül jelentkezik az asztmás roham, miután a fenti kiváltó okok valamelyikének ki lett téve. A macska guggolva vagy gubbasztva a nyakát előre nyújtva próbál levegőhöz jutni, hörög és köhögő hangokat ad ki. Az állat teste ilyenkor mindig lelapul, közel van a földhöz.

Elkékült ajkak/fogíny

Ha a tüdőbe nem jut kellő mennyiségű oxigén, akkor ennek eredményeképpen az ajkak és/vagy a fogíny kékesre színeződnek.

Zihálás

A ziháló lélegzetvétel is beszűkült vagy megduzzadt légutakra utal.

Köhögés

Jellegében különbözik az emberi köhögéstől, a macska akkor ad még ki ilyen hangot, amikor a gyomorban levő szőrlabdát próbálja kiadni magából.

Az asztma minden korú, fajtájú és nemű macskánál megjelenhet, a betegség kialakulásának aránya azonban magasabb a himalája és a sziámi macskák körében.

Kezelése

A macska-asztma progresszív típusú légzőszervi betegség, amelynek a kezelése csak tüneti lehet. Szteroid tartalmú készítmények, hörgőtágító gyógyszerek segítenek a szimptómák enyhítésében, a roham csillapításában. Újabban már inhalátort is bevetnek, sőt oxigénterápiát is alkalmaznak az állatorvosok az asztma elleni küzdelemben – akár speciális, kifejezetten macskák számára kialakított oxigénkamrában is.

Fotó: Suttogó Állatorvosi Rendelő

A humán népi gyógyászatban már jól bevált tüdőfűlevél tea sikeresen alkalmazható macska-asztma kezelésében is. Ételbe keverve vagy fecskendőbe felszívva a legegyszerűbb „megitatni” a cicával. Az alternatív gyógymód kihasználása azért is fontos, mert a szteroidok hosszú távú szedése során mellékhatásként az állatnál az enyhétől a súlyosig terjedő májkárosodás is felléphet.

Tedd/ne tedd asztmás roham esetén

Az asztmás rohamot kapott macska látványa ijesztő lehet, azonban a cica érdekében is nagyon fontos, hogy ne pánikolj, mert a viselkedésed csak fokozza a stresszt, és ezáltal a roham erősségét a macskában.

Gyorssegélyként tedd a macskát hűvös, jól szellőző helyre, majd add be a gyógyszerét (ha már szed gyógyszert), ezt követően a lehető leghamarabb vidd állatorvoshoz! Az asztma kezelésében az első és legfontosabb lépés tehát a tünetek felismerése, a pontos diagnózis, amely minden más hasonló tünetekkel járó betegséget kizár, így a macskát biztonságban tudhatod fellépő roham esetén is.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon