hirdetés

Segítség, hasmenése van a macskának! 7 betegség, ami a megváltozott széklet mögött állhat

Ferenczi Deborah

2022. október 25 - Képek: Getty Images Hungary

A hasmenés egy viszonylag könnyen beazonosítható tünet, amely egyértelmű jelzést ad afelől, hogy valamiféle probléma lépett fel macskád egészségével kapcsolatban. Természetesen egy-egy előfordulása a megváltozott székletnek még nem jelent gondot, hiszen lehet szimplán gyomorrontás, esetleg valami kis vírus folytán kialakult tünet is, azonban ha sokszor előfordul, akkor valamilyen komolyabb betegség áll a háttérben.

hirdetés

A macskáknak normális esetben minimum egyszer kell üríteniük a nap folyamán, ennél több vagy éppen kevesebb széklet egyértelmű utalás lehet arra vonatkozóan, hogy probléma áll a háttérben.

Milyen a macska normális széklete?

Egy macska normálisnak mondható széklete általában mélybarna színű, közepes állagú és nem elviselhetetlenül büdös szagú. Minden olyan ürülék, mely ettől radikálisan eltér, egyértelműen negatív változásra utal. A székelés gyakorisága naponta minimum egy és maximum kettő. Ennél kevesebb vagy éppen több aggodalomra adhat okot. Fontos megjegyezni, hogy egy-egy változás nem utal komolyabb problémára. Azonban ha rendszeresen visszatér vagy éppen huzamosabb ideig áll fenn a probléma, akkor bizonyosan betegség áll a háttérben, melyet feltétlen ki kell vizsgálni, így ajánlott állatorvoshoz fordulni. Ez azért is nagyon fontos, mert a 48 óránál tovább tartó hasmenés magában hordozza a kiszáradás kockázatát.

Milyen okok állatnak a hasmenés hátterében?

A hasmenés hátterében számos olyan indok áll, melyekre érdemes odafigyelni. Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod, feltétlen fordulj orvoshoz.

Abban az esetben, ha a hasmenés koromfekete vagy éppen véres, és emellett lázzal, hányással, lassúsággal és étvágytalansággal jár, akkor azonnal menj orvoshoz, ugyanis ezek komoly problémákat jelezhetnek.

Milyen kezelésre számítasz?

A kezelés, amelyre macskádnak szüksége lesz, attól függően változik, hogy mi okozza a hasmenést. Néhányuknak vényköteles gyógyszerekre lesz szükségük a gyulladás szabályozására. Ezentúl az állatorvos speciális diétát javasolhat, ha úgy gondolja, hogy ételallergia, -intolerancia, gyulladásos bélbetegség vagy vastagbélgyulladás okozza a problémát. Egyes macskák esetében féreghajtó gyógyszerre vagy probiotikumra is szükség lehet.

Hogyan lehet megelőzni a hasmenést?

A hasmenés megelőzése érdekében ne adj kedvencednek tejtermékeket, például tejet vagy joghurtot, ugyanis minden ellenkező híresztelés ellenére sok macska egyszerűen képtelen megfelelően megemészteni azokat. Továbbá a rendszeres étkezésben bevezetett változások is okozhatnak olyan jellegű problémákat, melyek hasmenéssel járhatnak. Így amennyiben változtatni akarsz cicád eledelén, érdemes lehet lassan hozzátáplálni az állatot. Ilyenkor kisebb mennyiségben keverd össze a régi étellel az újat, és fokozatosan szoktasd hozzá az állatot.

beteg a macska betegség tünetei gyomorrontás hasmenés macska hasmenés rákos megbetegedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!