hirdetés

Miért rejtőzik el a macska a gazdája elől? A hirtelen viselkedésváltozás komoly problémára utalhat!

Ferenczi Deborah

2022. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan a sztereotípiák miatt nem túl pozitívan állnak a macskák megítéléséhez. Hogy ennek mi is a pontos oka, azt nehéz lenne meghatározni, bár gyaníthatóan jelentős szerepet játszanak az olyasfajta mesék, animációs filmek, melyek antiszociális tulajdonságokkal ruházzák fel a macskákat. Fontos tudni, hogy valójában nem feltétlen antiszociálisak ezek az állatok, sőt sok esetben nagyon bújósak, és igénylik a különböző szociális interakciókat. Azonban érdemes megjegyezni, hogy abban az esetben, ha az állat hirtelen viselkedésváltozás következtében vált meglehetősen passzívvá, illetve rejtőzködővé, akkor feltétlen fontos állatorvoshoz fordulni.

hirdetés

Alapvetően az, ha egy macska természeténél fogva antiszociális, az nem jelent problémát, hiszen ahogyan sokféle embertípus létezik, úgy a macskák is számtalan különböző személyiségjeggyel rendelkeznek. Azonban, ha hirtelen megváltozik az állat viselkedése, az sokkal inkább komoly problémára utalhat. Ugyanis ebben az esetben szó lehet mentális problémákról, illetve betegség kialakulásáról is. Így amennyiben jelentős viselkedésbeli változást tapasztalsz, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

Feltétlen baj, ha rejtőzködik a macskád? 

A macskák alapjáraton élvezik a zárt terekben való tartózkodást. Kiváltképpen szeretnek például a bútorok alatt vagy kartondobozokban rejtőzködni. Ennek oka abban keresendő, hogy szeretik maximális biztonságban érezni magukat. Fontos tudni, hogy a bujkálás normális viselkedés a macskák esetében. Aggodalom akkor merül fel, amikor a cica sokkal gyakrabban kezd elrejtőzni.

Mire utalhat, ha a macska elkezd rejtőzködni?

Abban az esetben, ha ez hirtelen viselkedésváltozásból táplálkozna, akkor visszavezethető stresszre, egészségügyi problémára, illetve e kettő kombinációjára. De előfordulhat, hogy újabb személyek, esetleg állatok beköltözése folytán akar elrejtőzni a cicus, hiszen úgy értelmezi, hogy veszélyeztetik a területét. Azonban a környezetváltozás is hasonló tüneteket okozhat, hiszen számukra ez kiemelkedően stresszes helyzet. Ilyenkor, ameddig nem szokja meg az új helyet a macska, jellemző lehet, hogy próbál elrejtőzni, ugyanis egyszerűen nem érzi biztonságban magát.

Betegség is állhat a háttérben

Amikor viszont nem áll ilyen jellegű probléma a háttérben, akkor bizony a viselkedésváltozásoknak igencsak gyakori oka, hogy a macska valamilyen betegséggel küzd. Ebben az esetben fontos, hogy figyelj oda arra, hogy más változás is észlelhető-e. Tehát érdemes megfigyelni azt, hogy például ugyanannyit eszik-e, mint az eddigiekben, vagy ez változott. Ugyanis az étvágytalanság már nagyon egyértelmű jele a súlyos egészségügyi állapotnak. Ezentúl a napi vízfogyasztását is feltétlen ajánlott számon tartani, valamint székletét is fontos ellenőrizni.

Amennyiben a macskád hirtelen elkezdett rejtőzködni előled, akkor feltétlen fordulj állatorvoshoz, ugyanis a cicák nagyon hajlamosak arra, hogy így próbálják meg elrejteni a fájdalmukat. Ezért ahelyett, hogy látványosan szenvednének, sokszor inkább elvonulnak, és elbújnak, hiszen számukra ez komfortosabb megoldás. Amennyiben ezt tapasztalod, feltétlen fordulj állatorvoshoz.

beteg a macska betegség tünetei elbújik a macska fél a macska macska mentális betegség miért rejtőzködik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!