hirdetés

Ilyen testrészük csak a macskáknak van. Te láttad már?

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 22 - Képek: Getty Images Hungary

A cicák mellső lábának különleges bajszát sokan nem veszik észre, pedig szinte minden macskán megtalálhatók.

hirdetés

A házi macskák rendkívül különleges lények, és sokféle érdekes tulajdonsággal rendelkeznek, amelyekről még mindig rengeteget kell tanulnunk. Az állatok különböző testrészei és jellegzetességei mindig is izgatták az embereket. Az egyik ilyen érdekes és figyelemre méltó jelenség a macskák mellső lábainak hátulján található bajusz, az úgynevezett carpal whiskers („mellső láb bajusz”). A bajusz a macska lábán bár kevésbé hangsúlyos, mint az arcon található bajusz, mégis fontos szerepet tölt be.

Mi is ez pontosan?

A carpal whiskers kizárólag macskáknál fordul elő; nem található más háziállaton vagy emlősön. A szőrszálak evolúciós eredete és funkciója tekintetében hasonló szerepet töltenek be, mint a cica arcán található bajusz: a tájékozódásban segít az állatnak, eredete pedig a macska őseire vezethető vissza. A vadmacskáknak az éjszakai vadászat során ezek a szőrszálak segítettek a mozgásban és érzékelésben.

Ha még nem találtál ilyen bajuszt a cicád lábán, akkor nem kerested elég alaposan. A különleges szőrszálak ugyanis a szőr nélküli fajták kivételével minden kis kedvencen megtalálhatók. A mellső lábak kéztőpárnái felett helyezkednek el, és fajtától függően vagy nagyon szembetűnőek, vagy rettentően nehéz észrevenni őket.

Mire jó?

Mi is az a célja a lábon lévő bajusznak? A carpal whiskers információval látja el a macskát a külvilágról. A vadonban ez az információ előnyt jelenthet a túlélés szempontjából, házi kedvencek esetében pedig például az alábbiakban segít:

  • Mélység érzékelése laza anyagok esetén, például a homokban vagy a macskaalomban.
  • Mászáskor a macska fel tudja mérni a mellső lábak szögét a megmászott dologhoz képest.
  • Amikor elkapnak valamit, érzékelik az elkapott dolog formáját és méretét.
  • Segítségükkel képesek az apró rezgések érzékelésére, így fel tudják mérni, hogy ha elkaptak egy zsákmányt, akkor az él-e még.

Ha a bajusz a macska lábán erőteljesebb, az állat valószínűleg érzékenyebb a környezetére és jobban támaszkodik a bajusz által küldött jelekre a tájékozódás során. A kevésbé látható bajusszal rendelkező kedvencek pedig talán kevésbé függenek tőlük.

Vigyázz rá!

Amennyiben a macskádnak hosszabb carpal whiskers-je van, fontos odafigyelni rá a kedvenced ápolása során. Ezek a szőrszálak érzékenyek, és ha megsérülnek vagy elszakadnak, a macska érzékelési képességei csökkenhetnek. Ezért célszerű elkerülni, hogy ezeket a bajuszokat feleslegesen érintsd vagy húzkodd.

Amikor a cicád bundáját ápolod, például fésülöd vagy fürdeted, különösen ügyelj arra, hogy a bajusz a macska lábán ne sérüljön. Gyengéden és óvatosan kezeld ezeket a területeket – főleg, mivel az állat eleve érzékenyen reagálhat a puszta érintésre is.

bajusz macska bunda macskabajusz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink