hirdetés

Macskád lelki problémája kihathat fizikális egészségére is? Ilyen betegségeket vonzhat be a mentális legyengülés

Ferenczi Deborah

2023. január 5 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a humán gyógyászatban már jó ideje felfedezték a mentális állapot és a fizikai egészség összefüggését, mégis az állatgyógyászatban ezt meglehetősen lassan integrálták át. A viselkedésgyógyászat, illetve az érzelmi és fizikai egészség közötti kétoldalú kapcsolat rendkívül fontos szempont az általános állatorvosi gyakorlatban.

hirdetés

A humán gyógyászatban megállapították, hogy minden olyan érzelmi rendellenesség, amely stresszes fiziológiai állapotot eredményez, hajlamosíthat a fizikai betegségekre. Az is elfogadott, hogy minden irritációhoz és legyengültséghez vezető fizikai állapot az érzelmi állapot megváltozásának kockázati tényezője. Erre a leggyakrabban dokumentált példák a krónikus bőrbetegségek és az ortopédiai betegségekből adódó komoly fájdalom. A krónikus stressz egyik jele az ismétlődő rossz egészségi állapot, és ha a kórelőzményben visszatérő betegség szerepel, az érzelmi tényezőket figyelembe kell venni, ugyanis nagyon gyakori, hogy ezekre vissza lehet vezetni a problémát. Ugyanezek az alapelvek igazak az állatokra is. A viselkedési anamnézis fontos eleme lehet az egészségügyi állapotok kivizsgálásának.

A viselkedési változások érzelmi okai

Eleinte a mentális betegségek nem kifejezetten olyan egyértelmű tünetekben mutatkoznak meg, mint a komolyabb fizikális betegségek szimptómái, hanem kezdetben ez inkább viselkedésbeli változásokban figyelhető meg. Amikor mentális betegségek jelentkeznek, az első, ami észrevehető az állaton, hogy jelentősen megváltozik a viselkedése. Ez olyan esetekben ütközhet ki, minthogy az eddig nyugodt macska hirtelen agresszív lesz, vagy ellenkező esetben túlzottan is érdektelen. Továbbá megfigyelhető az állandó stressz, frusztráció és félelem, továbbá a szocializáció teljes hiánya és a kedvtelenség. Amennyiben ezekre leszel figyelmes, mindenképpen érdemes azonnal állatorvoshoz fordulnod, ugyanis szakember segítségével legyőzhetőek a mentális zavarok. Azonban, ha ez nem történik meg idejében, akkor komolyabbra is fordulhat a probléma, és veszélyeztetheti a fizikai egészségi állapotot.

Amikor a viselkedési zavarok már komolyabb tünetekre utalnak

Maradva a viselkedés elemzésénél, fontos megfigyelni ezen változások súlyosságát, ugyanis bizonyos viselkedésváltozások egy idő után kifejezetten neurológiai problémára utalnak. Ezeknek felismerése abban rejlik, hogy a radikális változások már inkább vonatkozhatnak komolyabb egészségügyi problémára. Például a túlzott agresszió utalhat arra, hogy az állatnak komoly fájdalmai vannak, ugyanakkor a kényszeresség pedig arra, hogy neurológiai rendellenesség lehet a háttérben. A viselkedési változásokból igen komolyan kiolvasható az állat fájdalmának mértéke. Ez különösen igaz arra, ha hirtelen jelentkezik be ez a változás.

Az egészségügyi állapot és a viselkedésváltozások közötti kapcsolat feltárásának egyik kulcsa a kronológiai előzmények megvizsgálása. Ugyanis a betegség és a viselkedés közötti kölcsönhatás jelentkezése igencsak valószínű, kiváltképpen, ha hirtelen jelentkezett. Ilyen esetekben általában a viselkedési változások jelentkezése egybeesik a betegség fizikai tüneteinek jelentkezésével.

Amikor nem könnyen diagnosztizálható

A kettő közötti kapcsolat azonban nem mindig ilyen egyértelmű. Ugyanis előfordulhat, hogy lassú folyamatként figyelhető meg ennek a kialakulása. Ezeknek az összekötése jóval nehezebb, azonban némi szakértelemmel pontosan megfigyelhető az oda-vissza hatása. Például egy balesetet szenvedett macska sokkal könnyebben lesz agresszív a fájdalom miatt. De ennél sokkalta komplikáltabb helyzetekben is kimutatható, hogy például a változó érzelmi állapotok komoly összefüggésben állnak a magas vérnyomással. Vagy például a komoly fájdalommal járó betegségek szinte minden esetben szorongással, agresszivitással és a társas interakció egyre inkább jelentkező hiányával állak összefüggésben.

A mentális és fizikai állapot kölcsönhatása

Összességében rendkívül nehéz meghatározni azt, hogy a mentális állapot hat-e ki előbb a fizikai betegségre, vagy éppen fordítva, a betegség miatt alakul-e ki a komoly viselkedészavar. Azonban annyi bizonyos, hogy az egyik megjelenésével szinte a másik is garantálható. Így amennyiben komoly változásokat tapasztalsz a macskád viselkedésében, az első dolgod mindig az legyen, hogy átgondold, hogy nem vezethető-e ez vissza valamilyen jellegű fizikai betegségre. Ez különösen igaz arra, ha ezek hirtelen és radikálisan jelentkeznek.

De hasonlóképpen ez visszahatóan is igaz. Hiszen hirtelen megbetegedések, állapotromlások esetén szintén nem érdemes kizárni annak a lehetőségét, hogy érzelmi okok, esetleg komolyabb stressz, frusztráció, félelem húzódik meg a háttérben. Erre fokozottan érdemes abban az esetben figyelni, ha ezen betegségek visszatérő jellegűek, és bizonyos időközönként jelentkeznek, valamint nem reagálnak megfelelően a betegsége adott kezelésre. Az érzelmi és fizikai egészség kölcsönhatása rendkívül fontos szempont a diagnózis felállításakor, így elengedhetetlen a mentális egészséget is figyelembe venni egy-egy probléma jelentkezésénél.

beteg a macska betegség tünetei fizikai betegség furcsa macskaviselkedés macska mentális betegség macskaviselkedés mentális egészség mentális zavar negatív viselkedés viselkedési probléma
hirdetés

További cikkeink