Tudtad, hogy a macskák csak az ember miatt fejlesztették ki a nyávogást? Aktuális hangulatukat is megismerhetjük általa

Ferenczi Deborah, 2022. augusztus 21 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan úgy gondolják, hogy a macskák fő kommunikációs eszköze a nyávogás, hiszen velünk leginkább ezen a módon próbálnak kapcsolatba lépni. Azonban érdekes módon egymás között nagyon ritkán használnak tipikus nyávogó hangokat a kommunikációhoz. Vajon csak az emberrel való kapcsolatteremtés reményében fejlesztették ki a nyávogást?

Bjarne O. Braastad, a Norvég Élettudományi Egyetem professzora évek óta vizsgálja a macskák viselkedését. Véleménye szerint a nyávogás olyan ösztönös hangokra vezethető vissza, amit ugyan az egymás közötti kommunikációra nem, de az anyjukkal való diskurzusra kölyökkorban annál inkább használnak a cicák. Ez arra enged következtetni, hogy valójában úgy tekintenek a gazdijukra, mint a szüleikre.

Kölyökkori beidegződés?

A macskamama úgy próbál kapcsolatot teremteni a kiscicáival, hogy nyávog nekik, így az első kommunikációs forma, amit használnak. Majd, mikor elkerülnek egy szerető gazdihoz, hasonlóképpen próbálják kifejezni magukat. Amennyiben pedig a gazdi reagál rá, tovább folytatják ezt a diskurzust, hiszen úgy érzik, így tudnak kapcsolatba kerülni az emberekkel. Érdekes módon ezt kizárólag az embereknél alkalmazzák, ugyanis fajtársaikkal nem így beszélgetnek.

Hogyan kommunikálnak egymással a cicák?

A nyávogásnál sokkal valószínűbb mód, hogy például szinte üvöltenek egymással, hiszen így riasztják el a riválisukat. Ezentúl előfordulhat, hogy egy egészen különleges hanggal próbálják hívni a párosodni vágyó hímeket a nőstények. Továbbá gyakori a sziszegés, a morgás, de ezek mind akkor fordulnak elő, ha fenyegetve érzik magukat. Emellett a testbeszédük, az érintés, az arcjáték mind elengedhetetlenül fontos tényezője a kommunikációjuknak. Susanne Schötz, a svédországi Lund Egyetem tanára egyetért abban, hogy a macskák a nyávogást azért használják az emberekkel való kapcsolatteremtéshez, mert azt a figyelemfelhívási mintát követik, melyet kiskorukban tanultak el. A professzor szerint ez azért működik különösen jól, mert az ember is hajlamos az úgynevezett ,,nyávogásra” kiváltképpen, ha nyűgös vagy valamilyen problémája van. Így egészen könnyedén rá tud hangolódni a cicák efféle jelzéseire. A macska pedig miután látja, hogy a sikeres ez a fajta kommunikációs eszköz, így a jövőben is alkalmazni fogja.

A nyávogás az emberekkel való kommunikáció

Érdekes módon Braastad szerint a felnőtt macskák nyávogása kifejezetten az emberek számára készült speciális nyelv, melyet egymás között nem használnak az állatok. Ez olyannyira igaz, hogy a cicák képesek ezt egészen addig terjeszteni, hogy számos hangskálát használnak annak érdekében, hogy megértessék magukat az emberrel. A professzor úgy gondolja, hogy tudnak nagyon kellemesen is nyávogni a macskák, ezeket a hangokat annak szánják általában, akit nagyon szeretnek. De üzenhetik azt is, hogy nem vágynak éppen az illető társaságára. Ám ezt egészen más hangtónusban fogják megtenni. De lehet ez stresszes is, félelemmel teli, vagy éppen nagyon vidám hang.

A nyávogás fajtái

Susanne Schötz egy ötéves projekten dolgozik jelenleg, a célja, hogy a macskanyelvet kutassa. Ennek érdekében 70 macska és gazdáik hangját filmezték és rögzítették különböző élethelyzetekben. Az eredmények pedig egyértelműen arra utalnak, hogy a cicák különböző hangtónusokban kommunikálnak. A kutatók azt figyelték meg, hogy pozitív helyzetekben, például akkor, amikor játszani akarnak, a nyávogás hangja a végén megemelkedik. Hasonló hang keletkezik, ha például kérdést tesz fel egy ember. Míg, amikor negatív érzelmeket élnek át, akkor határozottan mély hangok figyelhetőek meg. Ezek az eredmények biológiai kódokra épülnek fel. A magas hangok jelzik a szeretetet, az ártalmatlanságot, a kedvességet és barátságos megközelítést, míg a mélyebb tónusok agresszívebb, vagy éppen félelemmel teli negatív érzéseket rejtegetnek.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon