hirdetés

Amikor új cica érkezik a családba: így könnyítheted meg 4 lépésben kedvenceidnek az összeszokást

Hangai Lilla

2022. október 14 - Képek: Getty Images Hungary

Mint azt már biztosan tudod, a macskák erősen territoriális lények. És mégis, Jackson Galaxy, a macskaszekértő is általában azt tanácsolja, hogy egyszerűen csak tegyük őket egy szobába és majd elrendezik egymás között. Bár ez a technika a legtöbbször működik, de még maga a szakértő is azt mondja, ez tulajdonképpen egy oroszrulett a cicákkal.

hirdetés

Ahhoz, hogy egyik fél se veszítsen egyetlen szemgolyót sem a csatában és te továbbra is „a világ legjobb gazdija” feliratú bögrédből ihasd a kávéd, tarts velünk! Kövesd következő tippjeinket az összeismertetés legzökkenőmentesebb lebonyolításához.

1. lépés: ütemezett étkezés és nyugalmas kuckó

Mielőtt hazahoznád az új macskát, néhány alapvető lépést meg kell tenned, amelyek jelentősen felgyorsítják és biztonságosabbá teszik a folyamatot.

Mellőzd a szabad etetést

A cicáknak egyébként sem hasznos a szabad etetés, ugyanis ragadozóként a kisebb, de gyakori étkezésekhez vannak szokva. A már meglévő cicádat is állítsd át az új rutinra, majd ha ez már rendben megy, beléphet a képbe az új kedvenc. A rutin az ő esetükben is fontos, biztonságot ad. Valamint az etetés rituáléja könnyebbé teszi a cicák számára is a közös élethez való hozzászokást.

Külön alaptábor

Az alaptábor az otthonodnak az a meghatározott területe, amely a macska területének a központja. Tehát először mindenképpen el kell dönteni, hogy hol is legyen ez a védelmező és kedves kis kuckó. Ez lehet a fő- vagy egy tartalék hálószoba, az iroda, vagy akár a fürdőszoba is, ha nincs más lehetőség. Mindaddig, amíg a te illatod erős ezeken a helyeken és sok lehetőség van a kellemes szunyókálásra, addig a macska is boldog lesz. Ezek a puha tárgyak, párnák, plédek, fekhelyek azért is nagyon fontosak, mert magukba szívják a cicák illatát, ami szintén még otthonosabbá varázsolja a helyet számukra.

2. lépés: nincs kukucskálás!

Ennek az integrációs módszernek az egyik legjelentősebb alappillére az, hogy az új macska és a már meglévő kedvenc kezdetben nem találkozik. Ez nem alku tárgya! Miután az új cicus már elég komfortos az új helyén, itt az ideje a cserének.

Ebben a helyzetben még a két macskának lehetősége van arra, hogy felfedezze a másik területét anékül, hogy találkozniuk kellene. Így a különböző tárgyak, mint a kaparófa vagy fekhelyek is átveszik a másik macska illatát. Ez azért különösen jelentős, mert a kommunikációjuk alapját az illatok képzik. Ha úgy látod, hogy mindketten nyugodtan és magabiztosan viselkednek már mind a két különböző térben, valószínűleg itt lesz az ideje a találkozásnak.

De előtte még van egy fontos lépés! Úgy próbáld meg megetetni a cicákat, hogy mindkettőnek adsz a csukott ajtó mögött egy kis táplálékot, de közel annyira az ajtóhoz, hogy érzékelhessék, a másik oldalon éppen falatozik az ismeretlen. Ez a módszer pozitív asszociációkat hoz majd létre mindkettejükben.

3. lépés: következzenek a vizuális örömök

Most már mindkét macska tisztában van a másik jelenlétével és jól ismerik egymás illattát is, ezáltal pedig sok információt megtudtak a másikról. Itt az ideje, hogy személyesen is megismerkedjenek. Az eddig elvégzett munka és befektetett energia kiszámítható viselkedést eredményez a két macska között, és szívélyes, vagy legalábbis toleráns üdvözlést. Tévedés azonban azt feltételezni, hogy később esetleg nem alakulhat ki köztük vita. Hogy ennek minimalizálhasd az esélyét, az etetések időszakában tartsanak egymástól tisztes távolt, de azért még lássák egymást.

Javaslatunk az, hogy a két alaptábor közötti átjáró egy darabig még legyen valamilyen formában lerekesztve, de ne legyen az ajtó bezárva vagy becsukva. Az átjárás megoldható legyen a cicáknak ezen a lezárt részen is. Használhatsz dobozt, vagy letakarhatod az ajtót egy pléddel vagy függönnyel is.

4. lépés: etess, játssz, szeress!

Eddig csupa pozitív asszociációt keltettél közöttük az étel használatával. Ha azt akarod elérni, hogy az együttélés zökkenőmentesen és szeretetben teljen, ahhoz minden eszköz a kezedben van. A macskák három legfontosabb vágyát kell kielégíteni: az evést, a szeretetet és a játékot.

A legnagyobb hiba, amit ebben a folyamatban elkövethetsz, ha úgy invitálod a két állatot egy légtérbe, hogy közben nincs mit csinálniuk. Úgy nagyon hamarosan az ártatlannak induló fixírozásból hangos verekedés lesz. Az első időkben készülj arra, hogy a közös időtöltések alkalmával mindig jelen kell lenned és nagyon kell figyelned az intő jelekre.

De hidd el, türelemmel, sok-sok szeretettel, finom falatokkal és izgalmas játékokkal körülvéve nagy valószínűséggel annyira jól érzik majd magukat, hogy eszükbe sem fog jutni a másik szemének kikaparása. Na jó, talán nem olyan gyakran jut majd eszükbe…

agresszív macska élet interaktív játékok macska etetése macska gazdi játék macska játék macska kapcsolata más macskákkal macska viselkedése macskák összeszoktatása macskaviselkedés összeszoktatás territoriális állat új macska a házban
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!