hirdetés

Miért hánynak a macskák fűevés után? Itt a magyarázat

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. szeptember 21 - Képek: Getty Images Hungary

Nem kell azonnal állatorvoshoz rohannunk, ha észrevesszük, hogy a macskánk fűevés után hány. Hasznos tudni ugyanis, hogy ez a cicák természetes viselkedése, az azt követő hányás miatt pedig nincs ok az aggodalomra. Egy bizonyos határig.

hirdetés

Egy kis kellemetlenségen kívül nemigen jelent gondot a macskáknál egy kis hányás fűevés után. Ez a jelenség a cicák életének természetes velejárója, a túlzott hányás és a szokatlan fűfogyasztás azonban aggodalomra adhat okot. De vajon mi a normális?

Ezért esznek füvet a macskák

Nem egy oka van annak, hogy a cicák füvet rágcsálnak. Egyfelől a zöld növénynek természetes hashajtó hatása lehet, így segít enyhíteni a gyomorpanaszokat és támogatja az emésztést. Emellett a rostban gazdag fű segít a macska emésztőrendszerét egészséges egyensúlyban is tartani, ráadásul a növényben található folsav miatt a cicák ösztönösen keresik is. Arról már nem is beszélve, hogy füvet enni nem mellesleg szórakoztató.

A macskák életének természetes velejárója a fűevés.

Miért hánynak a fűtől?

Ennek teljesen egyszerű a magyarázata: azért, mert a macska emésztőrendszere egyszerűen nem tartalmazza a fű megfelelő megemésztéséhez szükséges enzimeket, így a hányás a folyamat természetes velejárója. Ez a viselkedés olyan ösztön, amely segített életben tartani a vadmacskákat. Amikor a macskák a táplálékukat vadászat során szerezték meg, a zsákmányuk csontjait és szőrét is elfogyasztották. A fű evése azonban elősegítette a hányást, így megszabadulhattak minden megemésztetlen anyagtól.

Gyanús jelek

Általában tehát nincs ok az aggodalomra, ha azt látjuk, hogy a macskánk fűevés után hány. A fűfogyasztás attól más problémákat viszont okozhat. Például megakadhat a macska orrüregében, az orr hátsó részén, ami rohamokban jelentkező tüsszögéssel is járhat. A fű eltávolításához mindenképpen érdemes állatorvosi segítséget kérnünk, ahogyan akkor is, ha úgy látjuk, hogy a cicánk furcsán viselkedik, már megszállott fűevő, és emiatt túl sokat is hány. Ennek ugyanis szorongás is lehet az oka, ám jó hír: szakértői segítséggel oldható.

Fennállhat annak is a veszélye, hogy macska olyan növényeket fogyaszt, amelyeket nem szabad. A toxikus növények rágcsálása vagy a peszticidekkel kezelt füvön való legelés akár súlyos emésztési zavarokhoz vagy mérgezéshez is vezethet, így már az első gyanús jelnél vigyük állatorvoshoz a cicát.

Az már egy gyanús jel, ha a cica túlzásba viszi a fűevést.

Biztonságosabb alternatíva

A macskák számára biztonságos alternatívát jelenthet többek között a lucerna, a rostban gazdag zabfű és a macskakakukkfű. Ezek mellett kitűnő megoldás saját macskafüvet vásárolni vagy termeszteni zárt térben, így olyan növényvédőszer-mentes zöldekkel etethetjük a cicát, amelyről tudjuk, hogy biztonságos számára. Ráadásul így azt is jobban nyomon követhetjük, hogy a macska mennyi füvet fogyaszt.

állatorvos fűevés hányás macskamenta ösztönök vadmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink