hirdetés

6 jel, ami arra utal, hogy cicád mentális betegséggel küzd: ha a szokottnál is többet alszik, komoly probléma állhat a háttérben

Ferenczi Deborah

2022. október 10 - Képek: Getty Images Hungary

Október 10-én ünnepeljük lelki egészég világnapját. Azonban arról sokszor megfeledkezhetünk, hogy nemcsak mi, emberek küzdhetünk komoly mentális problémákkal, hanem bizony az állatainkat is érinthetik az ilyen jellegű betegségek. Ez azért is kiemelkedően fontos, mert a lelki problémák kihatnak a fizikai egészségre, mely hosszútávon legyegítheti az immunrendszert, és felerősítheti olyan betegségek kialakulásának kockázatát, melyek rendkívül komoly gondokat okozhatnak.

hirdetés

Az emberekhez hasonlóan a cicák is szenvedhetnek mentális problémáktól, például depressziótól és szorongástól. Az alábbiakban arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek a lelki eredetű betegségek bizony rendkívül veszélyesek. Ezentúl nagyon nehéz őket észrevenni, hiszen a macskák jelentős százaléka nem mutatja ki a fájdalmát, azonban előfordulnak olyan jelek, melyek egyértelműen erre utalhatnak.

Milyen tünetei vannak annak, ha az állat mentális betegségben szenved?

Annak ellenére, hogy a cicák különösen ügyesen képesek leplezni azt, hogy valamilyen jellegű lelki problémával küzdenek, mégis vannak olyan apró jelek, viselkedésbeli változások, melyek egyértelműen arra utalnak, hogy kedvencedre érdemes fokozottan odafigyelned. Amennyiben a következő tüneteket tapasztalod, akkor a macskád bizonyosan valamilyen jellegű mentális betegséggel küzd.

Ha ezeket a jeleket észleled, mindenképpen keresd fel állatorvosodat. Cicád mentális állapota hatással van a fizikai egészségére is.

A macskák eshetnek depresszióba?

A legtöbb esetben szinte lehetetlen meghatározni azt, hogy pontosan mit érez egy macska. Azonban néhány nagyon apró jele van annak, ha az állat depresszióba vagy mély szomorúságba esik. A cicák depressziója gyakran átmeneti válasz az életükben bekövetkezett változásra. Ilyen lehet például egy költözés, kisbaba érkezése, hozzá közel álló személynek az elvesztése, másik állat érkezése vagy valamilyen traumatikus esemény, esetleg baleset elszenvedése. Ezek mind nagyon komoly depressziós tüneteket válthatnak ki a cicákból. Azonban ilyenkor rendkívül fontos az, hogy támogasd és segítsd az állatot, hiszen ez számára egy nagyon nehéz időszak. A szakember segítsége ilyenkor elengedhetetlen, ugyanis létezik olyan súlyos depresszió, melyet kizárólag gyógyszerekkel lehet kezelni.

Azonban te is tehetsz azért, hogy jobban érezze magát. Például alakíts ki számára rutint, hogy kiszámítható legyen a napja. Továbbá ügyelj arra, hogy semmi esetre se érezze magát elhanyagoltnak. Foglalkozz vele és vigyázz rá ebben a kritikus időszakban.

Szorongás és stressz

A depresszióhoz hasonlóan a macskák szorongást is tapasztalhatnak környezetük vagy életmódjuk megváltozása után. A traumás balesetek, más állatokkal való összecsapások vagy ijesztő élmények szintén szorongást, illetve komoly stresszt válthatnak ki az állatból. Erre kiváltképpen fontos odafigyelni, ugyanis az állandó félelem rendkívül komoly betegségeknek a melegágya. Számos kutatás bizonyította, hogy a stresszes életmód összefüggéseket mutat a későbbi rákos megbetegedések kockázatával mind emberek, mind állatok esetében. Így, amennyiben szorongásra utaló jeleket fedezel fel, mihamarabb fordulj szakemberhez.

Kényszeres viselkedések

A szorongás, illetve a depresszió kialakulásának következtében számos állatnál kényszeres viselkedés alakul ki, melyet a különböző frusztrációk, negatív érzelmek okozhatnak. Amennyiben az alábbiakat tapasztalod, mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulnod.

  • Ismétlődő, hangos nyávogás, mely inkább már kiabálásra hasonlít
  • Folyamatosan szopogatja a tárgyakat, például játékokat vagy takarókat
  • Saját mancsát, farkát vagy más testrészeit rágja
  • Oda-vissza vagy körbe-körbe járkálás
  • Túlzott tisztálkodás
  • Képzeletbeli zsákmány lecsapása

A kényszeres viselkedés egyfajta megküzdési mechanizmusként alakulhat ki, amely rövid távú enyhülést kínálhat az állatnak a szorongása ellen. Azonban ezek gyakorta károsak lehetnek, így mindenképpen fordulj szakemberhez, ha ilyen jellegű problémát tapasztalsz.

depresszió depressziós a macska fél a macska macska mentális betegség mentális egészség szomorú a macska szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!