hirdetés

Miért teszi a vizes tálba a játékát a cicád? Logikus magyarázata van

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 12 - Képek: Getty Images Hungary

Megesett már, hogy kedvenced az itató-, esetleg az etetőtányérjába pottyantotta valamelyik játékát? Vagy egyszerre többet is? Nem, nem elfogyasztani szeretné, csak az ösztönei léptek működésbe. Több magyarázata is van, mi vezérelte.

hirdetés

Gyakori jelenség, hogy a macska a vizes tálba teszi a játékát. Ennek pedig igen nyomós okai vannak – hiszen a cicák roppant okos állatok, és ritkán csinálnak bármit is komoly megfontolás nélkül. Vegyük sorra, miért a tálkáját gondolja a tökéletes helynek a kincsei számára.

A benti cicáknak a játék egyenértékű a nehezen megszerzett zsákmánnyal. Ehhez mérten is viselkednek vele.

Védelem, gyűjtögetés vagy móka

1.) Igen, ahogy számos dolog doromboló jószágaink esetében, úgy ez is összefügghet a táplálkozással. Pontosabban a zsákmányszerzéssel és annak védelmével. Az itató, illetve az etető tálka ugyanis biztonságos rejtekhely a cica szemében, így alkalmas arra, hogy oda vigye a prédát. Ami benti kedvencek esetében többnyire kimerül a játékaiban. Ugyanígy tenne a vadonban is, hogy az elejtett állatot nyugodtan tudja elfogyasztani

2.) Ugyanígy arra is alkalmasnak tűnik, hogy oda gyűjtögesse a későbbre szánt zsákmányt.

A tálkáit biztonságos terepnek érzi.

3.) Az is felmerült a viselkedéskutatók részéről, hogy a macska azért teszi a vizes tálba a játékát, mert egyszerűen megfeledkezett róla, hogy a szájában van. Ha ételről van szó, ez az elmélet még valószínűbb. Hiszen az evés mindenekelőtt – vallja a legtöbb cirmos.

4.) Emellett az is lehet, hogy cicád egyszerűen csak így kívánja izgalmasabbá tenni a szórakozását.

5.) Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy téged szeretne vele elkápráztatni. Miként viselkedtél, amikor először csinálta? Nevettél, megsimogattad és megdicsérted? Akkor megeshet, hogy ezt a reakciót szeretné ismét kiváltani.

6.) Végül könnyen lehet, hogy csak dicsekedni szeretne. Épp úgy, ahogy odakint egy elejtett egérrel vagy madárral tenné.

játék macska és ember macska és ember kapcsolata miért ösztönök problémák az itatótállal vadászösztön víz zsákmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!