hirdetés

Miért teszi a vizes tálba a játékát a cicád? Logikus magyarázata van

Szénási Szimonetta, 2023. szeptember 12 - Képek: Getty Images Hungary

Megesett már, hogy kedvenced az itató-, esetleg az etetőtányérjába pottyantotta valamelyik játékát? Vagy egyszerre többet is? Nem, nem elfogyasztani szeretné, csak az ösztönei léptek működésbe. Több magyarázata is van, mi vezérelte.

hirdetés

Gyakori jelenség, hogy a macska a vizes tálba teszi a játékát. Ennek pedig igen nyomós okai vannak – hiszen a cicák roppant okos állatok, és ritkán csinálnak bármit is komoly megfontolás nélkül. Vegyük sorra, miért a tálkáját gondolja a tökéletes helynek a kincsei számára.

A benti cicáknak a játék egyenértékű a nehezen megszerzett zsákmánnyal. Ehhez mérten is viselkednek vele.

Védelem, gyűjtögetés vagy móka

1.) Igen, ahogy számos dolog doromboló jószágaink esetében, úgy ez is összefügghet a táplálkozással. Pontosabban a zsákmányszerzéssel és annak védelmével. Az itató, illetve az etető tálka ugyanis biztonságos rejtekhely a cica szemében, így alkalmas arra, hogy oda vigye a prédát. Ami benti kedvencek esetében többnyire kimerül a játékaiban. Ugyanígy tenne a vadonban is, hogy az elejtett állatot nyugodtan tudja elfogyasztani

2.) Ugyanígy arra is alkalmasnak tűnik, hogy oda gyűjtögesse a későbbre szánt zsákmányt.

A tálkáit biztonságos terepnek érzi.

3.) Az is felmerült a viselkedéskutatók részéről, hogy a macska azért teszi a vizes tálba a játékát, mert egyszerűen megfeledkezett róla, hogy a szájában van. Ha ételről van szó, ez az elmélet még valószínűbb. Hiszen az evés mindenekelőtt – vallja a legtöbb cirmos.

4.) Emellett az is lehet, hogy cicád egyszerűen csak így kívánja izgalmasabbá tenni a szórakozását.

5.) Ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy téged szeretne vele elkápráztatni. Miként viselkedtél, amikor először csinálta? Nevettél, megsimogattad és megdicsérted? Akkor megeshet, hogy ezt a reakciót szeretné ismét kiváltani.

6.) Végül könnyen lehet, hogy csak dicsekedni szeretne. Épp úgy, ahogy odakint egy elejtett egérrel vagy madárral tenné.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon