hirdetés

5 jel, hogy cicád nem beteg, csak öregszik: a megváltozott lehelet és a fogyás is erre utalhat

Hangai Lilla

2022. október 12 - Képek: Getty Images Hungary

Az állatorvoslás és a kisállat-gondozás fejlődésének köszönhetően macskabarátaink tovább élnek, mint valaha; átlagosan 12 évet. Mivel kedvenceink már ilyen szép kort is képesek megélni, a gazdiknak fel kell készülniük arra is, hogy hogyan gondozzák idősödő cicájukat. Ha ez még nem lenne elég, a felesleges pánik és ijedelem elkerülése miatt be is kell tudnod azonosítani a megjelenő változásokat aszerint, hogy betegséggel vagy az öregedés jeleivel állsz szemben.

hirdetés

Nézzük hát, hogy mi jellemzi a macsekok időskori életét!

Mikor számít egy macska aggastyán korúnak?

A macskákat általában 8-10 éves koruk körül tekintik idős korúnak. Ez számos tényezőtől függően változhat, beleértve az egyéni genetikai jellemzőket és a krónikus betegségek jelenlétét. Sok 10 éves macska még mindig cicaszerűen viselkedik, észrevehető öregedési változások nélkül. Ez is pontosan annyira normális, mint a fokozatosan lezajló öregedés.

6 éves kor felett minden, még az addig tökéletesen egészséges cicák esetében is javasoljuk az évi egyszeriről felemelni évi két alkalomra az orvosi rutinellenőrzések számát.

Most pedig lássuk, milyen jeleket tapasztalhatsz a kor előrehaladtával!

1. Csökkent mobilitás

Sokan a macskájuk lelassulását az öregedési folyamat normális részének tulajdonítják. De a jelentős lassulás, főleg, ha a hideg és nedves időben fokozottan tapasztalható, sajnos az artritisz jele lehet. Becslések szerint a 12 évesnél idősebb macskák 90%-a szenved az ízületi gyulladás fájdalmaitól. A leggyakrabban érintett területek közé tartozik a csípő, a könyök, a boka és a térd.

Mivel a macskák nem tudják megmondani, hogy mikor és hol fáj nekik, így nagyon oda kell figyelned az apró jelzésekre. Ha azt észleled, hogy macskád nem szívesen használja a lépcsőt, nem ugrik már fel a kanapéra, vagy a szokottnál is jobban keresi a meleg helyeket, valószínűleg az ő esetében is fennáll ez a probléma. Ugyanakkor, ha csak azt észleled, hogy nem mászik már annyit a régen aktív cica, vagy nincs kedven olyan hosszan játszani, az minden bizonnyal csak az idős korban bekövetkező energiacsökkenés jele.

Ha bizonytalan vagy, mindenképpen javasoljuk, hogy látogassátok meg az állatorvost egy hivatalos véleményért.

2. Fogyás

Ha cicád az utóbbi időben vékonyabbnak vagy csontosabbnak tűnik a szokásosnál, és túl van már azon a bizonyos első X-en is, akkor valószínűleg a csökkenő étvágy okozza a fogyást, ami a kevesebb mozgásnak köszönhető. Az életkor előrehaladtával a macskák izomtömegüket elveszíthetik az ízületi gyulladás miatt is.

A krónikus vesebetegség és a pajzsmirigy túlműködés az idősebb macskáknál gyakran diagnosztizált állapotok, amelyek gyakran súlycsökkenéshez vezetnek. Ha úgy érzed, hogy több áll a háttérben, mint az időskori étvágy csökkenése, mindenképpen kérd ki egy állatorvos véleményét!

3. Megváltozott lehelet

Ahogy az emberek testi kipárolgásának az illata is változik a kor előrehaladtával, úgy ez a macskáknál is igaz. Így a lehelet vagy a macska testének általános illata is változhat az évek során.

Ugyanakkor a fogászati megbetegedések a cicák 70%-át érintik, így a rendszerese és alapos fogápolás nemcsak a cica egészsége miatt, de a pénztárcád épsége szempontjából is kiemelten fontos.

Ha kedvencednek rossz a lehelete, ami párosul vörös ínnyel és fogkővel is, akkor valószínűleg komolyabb probléma áll a háttérben, mint egyszerűen az öregedés.

4. Megváltozott temperamentum

Ha a macskád a szokásosnál morcosabban viselkedik, az is lehet az öregedés jele. Ha nincs már kedve annyit játszani vagy kevésbé könnyen tolerálja a zavaró tényezőket, az szintén a szenior korba lépéssel függhet össze.

A hirtelen jelentkező agresszió és izgatottság azonban a pajzsmirigy diszfunkcióját jelezheti, ami mihamarabbi kezelésre szolgál. Egy látogatás az állatorvosnál biztosan nem árthat, ha a cica hangulata már nem a régi.

5. Ködös szemek

A gazdik gyakran lesznek arra figyelmesek, hogy kedvencük szeme az életkor előrehaladtával homályos, felhős lesz. Ez legtöbbször nem a szürkehályognak, hanem a nukleáris szklerózisnak tudható be. A szürkehályoggal ellentétben nem rontja jelentősen a látást. Szinte minden macskán megjelennek a nukleáris szklerózis jelei 9 éves korukra, és az évek előrehaladtával gyakran egyre intenzívebbé válnak.

Ha homályosodó szemeket tapasztalsz, mindenképpen vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, mert a szürkehályog minden esetben kezelést igényel!

agresszív macska barátságtalan macska egészségügyi probléma fogászati probléma macskáknál fogy a macska homályos szemek idős macska kevesebbet mozog a macska ködös szemek macska egészség macska szembetegségek megváltozott lehelet megváltozott temperamentum nem aktív a macska nukleáris szklerózis szürkehályog
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!