hirdetés

Nem eszik a cicád? Az étvágyvesztést komolyan kell venni, ugyanis macskád anorexiás is lehet!

Pócsik Judit

2022. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

Hihetetlennek tűnik, de nemcsak az emberek küzdhetnek étkezési zavarokkal, hanem a macskák is. A kóros soványság, vagyis az anorexia a cicáknál is előfordulhat. Ismerd meg a betegséget, a kiváltó okokat, hiszen életmentő lehet!

hirdetés

Macskagazdiként mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a macskák válogatós természetűek, ha ételről van szó. Nem egyszer hozzá se nyúlnak a prémium minőségű tápokhoz, az olcsóbb árkategóriás, saját márkás eledelt ezzel szemben örömmel elfogyasztják. Vagy éppen fordítva. Ha azonban a macska éppen csak megkóstolja az eledelt, és alig eszik, akkor valami nem stimmel. Az alábbiakban bemutatunk három viselkedési formát, ami az étvágytalansággal függ össze. Valamint azt is, hogy miért fontos különbséget tenni a válogatósság és a (kóros) étvágytalanság között.

Mi az anorexia?

Anorexiának nevezzük azt az állapotot, amikor a macska étvágya vagy lecsökken, vagy a kisállat egyáltalán nem éhes. Lehetséges, hogy az étvágytalanság mögött olyan egészségügyi probléma áll, ami miatt a valójában éhes állat nem képes enni. Ilyen lehet a törött állkapocs vagy az olyan súlyos fogászati betegség, mint a fogfelszívódás.

Ezt a mögöttes probléma miatt fellépő éhezést nevezzük pszeudo-anorexiának. Mind az anorexia, mind a pszeudo-anorexia életet veszélyeztető állapot. Mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ha felnőtt macskád 48, kölyökmacskád pedig 12 órán át nem vett magához táplálékot!

Mi okozza a macskákban az anorexiát?

Sajnos az étvágyvesztés egy abszolút nem specifikus tünet. Ha az éhezés több mint 24 órája fennáll, az anorexia nagyon súlyos betegség jele is lehet. A macskák hajlamosak eltitkolni, magukban tartani azt, ha betegek, így az egyetlen tünet, ami a gazdinak feltűnhet, az az étvágytalanság. Az macskák étvágytalanságának az alábbi három tényező a leggyakoribb kiváltó oka: viselkedési probléma, szisztémás megbetegedés vagy pedig a fájdalomérzet.

Viselkedési probléma

Stressz

A napi életvitel és rutin megváltozása, mint például az utazás, költözés, új családtag vagy új házi kedvenc érkezése, egyes macskákban komoly stresszt vált ki. Az erre érzékeny cicák egy rövid ideig kerülik a táplálékbevitelt. A probléma azonban hamar megoldódik egy új és számukra biztonságos helyen, ha kedvenc eledelükkel kínálod meg őket.

Szaglóérzék elvesztése

Talán meglepő, de a macskát sokkal jobban vonzza az étel illata, mint az íze! Ha a szaglóérzékükkel bármilyen probléma van vagy az károsodott, akkor csökken az étvágyuk, hiába is érzik egyébként teljesen jól magukat.

Tápváltás

A macskák igen finnyásak tudnak lenni! Ha a cicát 24 óra elteltével sem érdekli az új táp, akkor már bevált és kedvelt eledelt add neki. A tápváltás, ha bármilyen okból elengedhetetlen, soha ne hirtelen, hanem fokozatosan történjen. A megszokott táphoz keverj az újból, majd egyre növeld a hozzákevert új eledel mennyiségét, így fokról-fokra tudod kiiktatni a régit! Az azonnali táplálékváltás hasmenést, hányást okozhat.

Szisztémás megbetegedés

A szisztémás fertőzések, mint például a vírusos, bakteriális vagy parazitikus fertőzések étvágytalanságot okozhatnak. A láz az egyik leggyakoribb oka a macska anorexiájának. Nemcsak étvágytalanná, de letargikussá is teszi az állatot. Ez verekedésben megsebesült, tályogképződéssel vagy más, elfertőződött sebbel bíró macskáknál gyakori tünet.

Szervi probléma, például a hasnyálmirigy-gyulladás, cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés, bélgyulladás vagy vesebetegség is okozhat étvágytalanságot.

Daganatos megbetegedések következtében is felléphet étvágytalanság, sajnos rákos elváltozásra utalhat, ha az állat étvágya jó, de ennek ellenére mégis rohamosan veszít a súlyából.

A mérgezés (az olyan toxikus növény elfogyasztása, mint amilyen például a liliom) egyik kísérő tünete az étvágytalanság.

Fájdalomérzet

Szájüregi és fogproblémák, mint a periodontális megbetegedés, a szájüregi daganat, vagy a rágás képességének elvesztése is étvágytalansággal jár. Betegség vagy gasztro-intesztinális elzáródás (pl. idegen test vagy székrekedés) miatt fellépő hasi fájdalom szintén étvágytalansággal párosul. Muszkuloszkeletális fájdalom vagy idegkárosodás esetén is étvágytalansággal kell számolni.

A macskám nem eszik! Lehet, hogy beteg?

Ha a macska egy, másfél napon át nem evett, akkor állatorvoshoz kell vinni. Alapos fizikai kivizsgálást különböző laborvizsgálatok követnek (vérsejtszámlálás, vérkép, vizelet és székletvizsgálat), de készíthetnek röntgenfelvételeket és sor kerülhet ultrahangos vizsgálatra is. Ezekkel a vizsgálatokkal kimutatható, hogy mi az anorexia mögöttes oka, amit kezelni kell. A megfelelő terápia során az állat egészséges étvágya helyreáll, és macska felveszi korábbi, normális étkezési szokásait.

Miért fontos a gyors állatorvosi beavatkozás?

Azért, mert a macskákban akár már pár napos éhezés után kialakulhat a máj-lipidózis, vagyis a zsírmáj nevű megbetegedés, ami akár végzetes kimenetelű is lehet, mivel ennek következtében leállhat a májműködés.

Az étvágytalanságra, az étel elutasítására semmiképpen nem szabad legyinteni, mert ez nem mindig a válogatós természet számlájára írható, hanem sokkal inkább komoly megbetegedés előjele lehet.

Az anorexia az állatra is éppen olyan életveszélyesen káros, mint az emberre!

anorexia beteg a macska betegség tünetei egészség macska anorexia nem eszik a macska sovány macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!