hirdetés

A macskákat is érintheti időskori demencia: a gyakori nyávogás tipikus intő jel

Hangai Lilla, 2022. október 31 - Képek: Getty Images Hungary

Mivel a macskafélék az emberekkel való együttélés következtében egyre tovább élnek, úgy az állatorvosoknak és a gazdiknak is segíteniük kell nekik, hogy az életkorral összefüggő betegségeiket könnyebben átvészeljék. A kognitív diszfunkció szindróma egy olyan állapot, amely közvetlenül összefügg a macska agyának öregedésével.

hirdetés

Általában demenciaként emlegetik, és végső soron a tudat megváltozásához, a tanulás és a memória hiányához, valamint az ingerekre való reagálóképesség csökkenéséhez vezet. Bár a macskafélék demenciájának kezdeti tünetei enyhék, idővel fokozatosan rosszabbodnak, amit kognitív hanyatlásnak neveznek. Olvass tovább a részletekért!

A demencia típusai és tünetei a cicáknál

Mivel a kognitív diszfunkció szindróma kialakulása általában lassú folyamat, a leggyakoribb tünetek, amelyeket észlelni fogsz, azok viselkedési tünetek. Ezek általában akkor válnak leginkább észrevehetővé, ha a macskák 10 évesek, vagy annál is idősebbek.

A legjellemzőbb tünetek a következők lehetnek:

Mi okozhatja ezt az állapotot?

Egy tanulmány szerint a 11-14 éves macskák közel egyharmada mutat legalább egy demenciához kapcsolódó viselkedésmintát. A 15 év feletti cicák esetében ez körülbelül 50%-ra nő. Bár a kognitív diszfunkció szindróma pontos oka jelenleg nem ismert, genetikai tényezők hajlamosíthatják az állatot az állapot kialakulására.

Ismeretes, hogy ez a szindróma a macska agyának degeneratív folyamata, amely végül a cica egy, vagy több kognitív funkciójának elvesztéséhez vagy károsodásához vezethet. Ha felmerül benned a gyanú, hogy kedvencednél kialakulóban van a demencia, mindenképpen javasoljuk, hogy jegyezd fel milyen tüneteket tapasztalsz, és így látogassátok meg az állatorvost. Ő a rutinvizsgálatokkal kizárja az egyéb lehetséges betegségeket, hogy biztosra mehessen a diagnózissal kapcsolatban.

Megelőzhető a demencia a macskáknál?

Az agy a neuroplaszticitásáról ismert, ami azt jelenti, hogy életünk során folyamatosan változik, és a tapasztalatok könnyen alakíthatják. Ez az oka annak, hogy a mentális stimuláció fontos részét képezheti a macskademencia kialakulásának késleltetésében és lelassításában.

Vezess be olyan tevékenységeket, amelyek szellemileg és fizikailag stimulálóan hatnak kedvencedre, de megfelelnek a személyiségének, és figyelembe veszik az esetleges egészségügyi problémáit is. A játék különösen fontos, főleg abban az esetben, ha a cica a lakásban él.

Kezelése

A szindrómától szenvedő macskáknak élethosszig tartó terápiára és támogatásra van szükségük. Azonban a kezelés iránti elkötelezettség a világukat továbbra is boldoggá teheti. Bár a teljes gyógyulásra sajnos nincs lehetőség, az egészséges és stimuláló környezet fenntartása segít lelassítani a kognitív hanyatlás előrehaladását. Ez jellemzően napi gyakorlatokat jelent; úgy, mint a játék, a tréning vagy a fizikális aktivitás.

A gyógyszeres kezelés és a viselkedésterápia mellett állatorvosod speciális étrendet is javasolhat, hogy a minél tovább megőrizze kedvenced a memóriáját és a tanulási képességeit. Ez a diéta általában omega-3-mal, valamint antioxidánsokkal, például E- és C-vitaminnal, szelénnel, flavonoidokkal, karotinoidokkal, például béta-karotinnal van felturbózva. Stabil betegek esetében elegendő az évente kétszeri állatorvosi ellenőrzés, hacsak nem merülnek fel új problémák.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon