hirdetés

A macskákat is érintheti időskori demencia: a gyakori nyávogás tipikus intő jel

Hangai Lilla

2022. október 31 - Képek: Getty Images Hungary

Mivel a macskafélék az emberekkel való együttélés következtében egyre tovább élnek, úgy az állatorvosoknak és a gazdiknak is segíteniük kell nekik, hogy az életkorral összefüggő betegségeiket könnyebben átvészeljék. A kognitív diszfunkció szindróma egy olyan állapot, amely közvetlenül összefügg a macska agyának öregedésével.

hirdetés

Általában demenciaként emlegetik, és végső soron a tudat megváltozásához, a tanulás és a memória hiányához, valamint az ingerekre való reagálóképesség csökkenéséhez vezet. Bár a macskafélék demenciájának kezdeti tünetei enyhék, idővel fokozatosan rosszabbodnak, amit kognitív hanyatlásnak neveznek. Olvass tovább a részletekért!

A demencia típusai és tünetei a cicáknál

Mivel a kognitív diszfunkció szindróma kialakulása általában lassú folyamat, a leggyakoribb tünetek, amelyeket észlelni fogsz, azok viselkedési tünetek. Ezek általában akkor válnak leginkább észrevehetővé, ha a macskák 10 évesek, vagy annál is idősebbek.

A legjellemzőbb tünetek a következők lehetnek:

Mi okozhatja ezt az állapotot?

Egy tanulmány szerint a 11-14 éves macskák közel egyharmada mutat legalább egy demenciához kapcsolódó viselkedésmintát. A 15 év feletti cicák esetében ez körülbelül 50%-ra nő. Bár a kognitív diszfunkció szindróma pontos oka jelenleg nem ismert, genetikai tényezők hajlamosíthatják az állatot az állapot kialakulására.

Ismeretes, hogy ez a szindróma a macska agyának degeneratív folyamata, amely végül a cica egy, vagy több kognitív funkciójának elvesztéséhez vagy károsodásához vezethet. Ha felmerül benned a gyanú, hogy kedvencednél kialakulóban van a demencia, mindenképpen javasoljuk, hogy jegyezd fel milyen tüneteket tapasztalsz, és így látogassátok meg az állatorvost. Ő a rutinvizsgálatokkal kizárja az egyéb lehetséges betegségeket, hogy biztosra mehessen a diagnózissal kapcsolatban.

Megelőzhető a demencia a macskáknál?

Az agy a neuroplaszticitásáról ismert, ami azt jelenti, hogy életünk során folyamatosan változik, és a tapasztalatok könnyen alakíthatják. Ez az oka annak, hogy a mentális stimuláció fontos részét képezheti a macskademencia kialakulásának késleltetésében és lelassításában.

Vezess be olyan tevékenységeket, amelyek szellemileg és fizikailag stimulálóan hatnak kedvencedre, de megfelelnek a személyiségének, és figyelembe veszik az esetleges egészségügyi problémáit is. A játék különösen fontos, főleg abban az esetben, ha a cica a lakásban él.

Kezelése

A szindrómától szenvedő macskáknak élethosszig tartó terápiára és támogatásra van szükségük. Azonban a kezelés iránti elkötelezettség a világukat továbbra is boldoggá teheti. Bár a teljes gyógyulásra sajnos nincs lehetőség, az egészséges és stimuláló környezet fenntartása segít lelassítani a kognitív hanyatlás előrehaladását. Ez jellemzően napi gyakorlatokat jelent; úgy, mint a játék, a tréning vagy a fizikális aktivitás.

A gyógyszeres kezelés és a viselkedésterápia mellett állatorvosod speciális étrendet is javasolhat, hogy a minél tovább megőrizze kedvenced a memóriáját és a tanulási képességeit. Ez a diéta általában omega-3-mal, valamint antioxidánsokkal, például E- és C-vitaminnal, szelénnel, flavonoidokkal, karotinoidokkal, például béta-karotinnal van felturbózva. Stabil betegek esetében elegendő az évente kétszeri állatorvosi ellenőrzés, hacsak nem merülnek fel új problémák.

állatorvos alomtálcán kívüli ürítés beteg a macska betegség betegség tünetei csökkenő étvágy demencia fejlesztő játékok idős macska játék kognitív diszfunkció szindróma macska gazdi játék macska játék macska mentális betegség macskaagy macskák agya mentális egészség stimuláció
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!