hirdetés

Nincs olyan, hogy hipoallergén macska: Nem, még a kopasz szfinx sem és a rövid, göndör szőrű cornish rex sem

Hangai Lilla

2023. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre több olyan cikkel és hirdetéssel találjuk szemben magunkat, ahol hipoallergén fajtákat népszerűsítenek, vagy kínálnak eladásra. Allergiásként és egyben macskamániásként valóban csábító lehet az egyre fényesebben tündöklő reménysugár, miszerint végre megoldást találunk a problémánkra. Utálunk ünneprontók lenni, de sajnos nincs olyan, hogy hipoallergén macska. Egyelőre.

hirdetés

Ha kíváncsi vagy a jelenségre és a mögötte álló tudományos tényekre, olvass tovább!

Nem a macska szőrére vagyunk allergiásak

A Smithsonian Magazin újságírója egy hirdetést látott, ahol rövid, göndör szőrű cornish rex cicákat kínáltak eladásra. A hirdető ígérete szerint ezek a cicusok teljesen hipoallergének, így allergiásoknak is tökéletes választások. A feketeleves csak akkor jött, amikor hazahozták és a cicát, és bár gyönyörű volt, édes és kedves, semmi esetre sem hipoallergén.

Az allergiás reakciók úgy törtek elő a semmiből, mintha csak rendelésre érkeztek volna. Akkor persze már késő volt, az új családtagról nem akartak lemondani, így maradt a rendszeres allergiagyógyszer. Aztán, ahogy teltek a hónapok, az allergiás reakciók enyhültek, majd megszűntek. Akkor most mégis hipoallergén lenne a cornish rex? Még mindig nem a válasz!

Leslie Lyons macskagenetikus, aki a Missouri Egyetem Macska- és Összehasonlító Genetikai Laboratóriumát vezeti, rámutatott: „Nincs olyan, hogy hipoallergén macska. Nem a szőrre vagyunk allergiásak, hanem a macska nyálában lévő fehérjékre.” És igen, jól sejted: nyála minden macskának van.

A macskaallergia kétszer olyan gyakori, mint a kutyaallergia

A macskák egyedülállóak az állatvilágban, mert olyan specifikus fehérjét termelnek, amelyet más állatok nem; még a kutyák sem. Ezért vannak olyanok, akik hihetetlenül allergiásak a macskákra, de más fajokra nem. Ezt Fel D1 fehérjének nevezik, és a macska bőrén, nyálában és vizeletében is megtalálható.

Amikor egy macska megnyalja a szőrét, hogy megtisztítsa, a Fel D1-et tartalmazó nyála kiszárad, és a levegőben szálló allergénné válik. Így az allergiásoknak nem csak akkor lehetnek tüneteik, ha érintkeznek egy állattal; elég, ha olyan helyre sétálnak, ahol tartózkodik egy macska.

Ha egy hosszú szőrű macskára gondolunk, nem arról van szó, hogy az ilyen cicusok több allergént termelnek, hanem arról, hogy több allergént juttat a környezetükbe a mosakodás. Ha így gondolkodunk, nem is csoda, hogy az allergiások akkor is megérzik egy macska jelenlétét, ha az már rég nem tartózkodik a helyszínen.

A szfinxeket szőrtelenségük miatt volt könnyebb egy időben hipoallergénként eladni, de ahogy már kifejtettük, ez a kiváltság rájuk sem vonatkozik. Azonban előfordulhat, hogy kevésbé intenzív reakciókat váltanak ki az allergiásokból, ugyanis ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, sűrűn fürdetni kell őket. A fürdetések alkalmával pedig megszabadulunk a nyalakodás által a bőrre felvitt fehérjéktől.

Mégis lenne egy fajta, ami gyengédebb reakciókat vált ki?

Érdekes módon mégis van egy fajta, ami a megfigyelések alapján kevésbé van hatással az allergiásokra. A sors fintora, hogy egy hosszú szőrű fajtáról van szó: az általunk is nagyon kedvelt szibériai macskáról. A magyarázat valószínűleg abban keresendő, hogy ezekben a macskákban más a Fel D1 fehérje szintje. Hogy megtudják, ezt az információt hogyan lehet hasznosítani a jövőben, ahhoz újabb kutatásokra van szükség.

Van néhány cég, akik a macskák génállományának módosításával megpróbáltak már létrehozni hipoallergén macskákat. Rendkívül borsos áruk (3-11 millió forint) mellett egyelőre az is ellenük szól, hogy most még nem tudják, miért termelik a cicák ezt az egyedi fehérjét, így nem biztonságos a saját érdekeink miatt eltávolítani őket.

allergia cornish rex fehérje hipoallergén macska kutatás macska allergia macskaallergia szfinx szfinx ápolás szibériai macska tanulmány tudomány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!