hirdetés

Miért nyalogatják magukat a macskák? A tisztálkodás számukra létfontosság

Ferenczi Deborah

2022. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Valójában a cicák egyik leggyakoribb tevékenységei közé tartozik az, hogy szinte folyamatos jelleggel nyalogatják önmagukat. Ennek az elsődleges oka saját maguk tisztántartása, ugyanakkor olyan másodlagos feladatai is lehetnek ennek, mint például a testhőmérséklet szabályozása. Így összegyűjtöttük a legfontosabb indokokat, melyek annak hátterében állhatnak, hogy a cica nyalogatja magát.

hirdetés

A tisztálkodás a legtöbb macskára jellemző védjegy, amely már egészen közvetlenül a születés után kezdődik. Hiszen már 4 hetes korukban nyalogatják magukat a cicák, és röviddel ezután elkezdik ápolni anyjukat és alomtársaikat, illetve későbbiekben a gazdájukat is.

Miért nyalogatják magukat a cicák?

Érdemes tudni, hogy nem csak azért nyalogatják magukat, hogy tiszták legyenek, hanem számos egyéb egészségügyi ok is állhatnak a háttérben.

  • testhőmérséklet szabályozására
  • bundája tiszta és sima legyen a természetes bőrolajok szétosztásával
  • keringés serkentésére
  • lehűtse magát a nyál elpárolgásán keresztül
  • paraziták, fertőzések és allergiák eltávolítására

Kényszeres ápolás jelentkezése

Fontos tudni, hogy a legtöbb macska a napjának 30-50 százalékát azzal tölti, hogy magát ápolja. De ha rögeszmés nyalakodást, szőrhullást vagy bőrelváltozást észlelsz, akkor ideje lehet állatorvoshoz fordulni, ugyanis ez neurológiai rendellenességre, bolhafertőzésre, parazitákra vagy pszichológiai rendellenességre utalhat. Ezenfelül előfordulhat abban az esetben is, ha a macskád zavarban van, esetleg szorong. Ekkor azért teszi ezt, hogy megnyugodjon. Az olyan események, mint a költözés, az otthon átalakítása, egy új kisállat vagy családtag érkezése, a szeparációs szorongás és a stimuláció hiánya válthatják ki ezt a viselkedést. És mivel az tisztálkodás megnyugtatja az állatot, ezért minden alkalommal ezt akarja tenni, amikor konfliktusba kerül. Ha a viselkedést nem kezelik, az bizony könnyen sérülést okozhat. Például a szőrtépés gyakori állapot, amely magában foglalja a szőr elvékonyodását, kopaszodását és bőrfertőzéseket.

Az alulápolás

A rendszeres tisztálkodás elősegíti, hogy macskád jól érezze magát a bőrében. Ugyanakkor, ha megbetegszik, akkor előfordulhat, hogy abbahagyja ezt. Ez ízületi gyulladás, fájdalom vagy fogászati ​​problémák jele lehet. Illetve miután ez kölyökkorból hozott minta, így a macskák, amelyeket túl korán választanak el az anyjuktól, nem biztos, hogy tudják, hogyan kell megfelelően megtisztítani magukat. Amennyiben az alulápolás esete áll fenn, annak a következő jelei lehetnek:

  • durva vagy zsíros szőrzet
  • tépett szőrzet a testen vagy a farkon
  • kellemetlen szag

Amennyiben ez az eset áll fent, akkor érdemes lehet ösztönözni a macskát az ápolás megkezdésére. Kezdd naponta fogmosással, illetve tisztogatással, esetleg fésüléssel, ugyanis ezek a folyamatok serkentik a vérkeringést. Sőt, ösztönzik arra a macskát, hogy újra elkezdje magát nyalogatni. Amennyiben úgy észleled, hogy a cicád nem fordít megfelelő figyelmet önmaga ápolására, feltétlenül fordulj állatorvoshoz.

ápolás kényszeres nyalogatás macska ápolás miért mosakodás nyalogat a macska önmagát nyalogatja a macska tisztálkodás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!