hirdetés

Szibériai macska fajtaleírás: a jószívű óriás, aki az allergiásoknak is tökéletes társa lehet

László Enikő

2022. szeptember 22 - Képek: Getty Images Hungary

A világ egyik legnagyobb macskafajtája, a szibériai sokak számára első ránézésre egy morcos, kimért cicának tűnhet, ám ez egyáltalán nincs így. Ez a vastag bundájú, erős testfelépítésű kedvenc rendkívül szeretetteljes a család minden tagjával, és mondhatni, szinte a legtöbb cicabarát számára tökéletes társ lehet.

hirdetés

Ez a csodaszép, melegszívű óriás azonnal leveszi a lábáról azt, aki találkozik vele. Vastag, puha bundája, csillogó tekintete, kicsattanó energiája és kifinomult vadászösztöne mellett ez a cica szinte mindenkivel szemben kedves. Érzékeny természet, és ami az egyik legjobb benne, hogy allergiások számára is megfelelő társ lehet!

Eredete

A szibériai, vagy szibériai erdei macska egy elbűvölő őshonos cica a szibériai tajgáról, egy erdős területről szubarktikus éghajlattal, amely kétségtelenül hozzájárult a macska hosszú, vastag, védőbundájához. A hozzá hasonló cicákat már körülbelül 1000 éve ismerik Oroszországban, és gyakran szerepelnek a népmesékben. Az éghajlat miatt a régióból származó cicák többsége hasonlított a mai szibériai fajtára, és az összes hozzá hasonló macskát ilyen névvel illettek.

Mint minden kultúrában, az oroszoknál is a gazdák és a boltosok nagyra értékelték a cicákat vadászképességük miatt. Jól távol tartották az egereket és a patkányokat a gabona- és egyéb élelmiszerraktártól. Állítólag a II. világháborúban Leningrád ostromakor nagyon elszaporodtak a városban a nemkívánatos rágcsálók, így szibériai macskákat telepítettek be, hogy megfékezzék az állományt. A fajta feltehetően szibériai vadmacskák házi cicákkal való kereszteződéséből alakult ki az idők során. Ilyen típusú egyedek már az első macskakiállításon – melyet 1871-ben rendeztek meg a londoni Kristálypalotában – is részt vettek. A szibériaiakat először 1990-es évek elején, a hidegháború végeztével importálták az Egyesült Államokba, és a Nemzetközi Macskaszövetség 1996-ban ismerte el.

Fajtastandard

A szibériai egy nagytestű, erős testfelépítésű macska, akinek súlya akár 11 kg is lehet. Teste közepesen hosszú, bőséges, sűrű, vízálló szőrzettel fedett. Színe igen sokféle lehet, de leggyakrabban vörös, fekete, krém, kék, teknőctarka és ezek cirmos változatai. Ez a fajta csak igen ritkán egyszínű. Bundája télen jelentősen megvastagodik, még akkor is, ha a cica csak benti. Nyáron a szőrzet rövidebb. Feje rövid, ék alakú, kissé zömök. A bajuszpárnák kerekek, jól kitűnnek. Fülei közepes méretűek, belül szőrösek, végük lekerekített. Szemei enyhén oválisak, egymástól messze ülnek. Színük lehet kék, zöld vagy sárga. Nyaka rövid, végtagjai erősek, közepesen hosszúak. Lábujjai között szőrpamacsok találhatók. Farka vastag, erőteljes, vége lekerekített. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

A szibériai legalább annyira melegszívű, mint amilyen hideg hazája. Szereti az embereket, és folyamatosan a közelükben akar lenni, ezért mindenhová hajlamos követni gazdáit. Napja fénypontja lehet, ha a gazdi ölében pihenhet. De a vendégeket is szereti, szíve mindenki előtt nyitva áll. Nem egygazdás cica, az egész családot kedveli. Beleértve a gyerekeket, kutyákat és más macskákat is.

Amellett, hogy szerető és figyelmes, a szibériai aktív és játékos is. Bármilyen tárgy játékszerévé válhat ennek az okos macskának, ezért az értékes tárgyakat érdemes előle elzártan tartani. A trükkök megtanítása szórakoztató és egyszerű módja annak, hogy megdolgoztathassa éles eszét.

Erdőlakó öröksége miatt szeret játszani a vízzel – ez talán annak a genetikai emléke, amikor horgászni ment vacsoráért. Ne lepődj meg, ha szívesen tapickol a kád alján maradt vízben vagy csapból iszik, esetleg a mancsával piszkálja az edényben lévő vizet. Ahogy az egy keményen dolgozó és vadászó macskához illik, nagyon sportos, és előfordulhat, hogy az ajtó tetején egyensúlyoz, vagy könnyedén felugrik a szoba legmagasabb pontjára.

Nyugodt természete lehetőséget ad neki arra, hogy terápiás macska legyen. Szívesen bújik gazdája mellé, és mivel nagyon érzékeny állat, észreveszi szeretett embere hangulatváltozásait. És bár nagyon szereti a ráirányuló figyelmet, nem követeli ki magának, hanem illedelmesen megvárja, amíg rá kerül a sor.

Ideális környezet

Sokak számára lehet ideális társ. Más cicákkal és kutyákkal is jól kijön, a népes családoknak is remek kedvence lehet. A gyerekeket is szereti sőt, még allergiások számára is szokták ajánlani. Ugyanis a legtöbb egyed nyála igen kevés Fel d1 glikoproteint tartalmaz, ez pedig az a vegyület, ami az allergiás reakciókért felel. Fontos tudni, hogy a legtöbb ember nem magára a szőrre, hanem a cicák nyálában található, fent említett vegyületre allergiás. Mivel a macskák sokat mosdatják magukat, ezért egész bundájukat befedi ez az allergén.

Mivel a szibériai kifejezetten társaságkedvelő cica, ezért nehezen viseli a magányt. De, ha sokat dolgozol, jól elvan napközben egy másik macskatársával vagy akár kutyákkal is. Mivel játékos és energikus, fontos, hogy ezen szükségletei ki legyenek elégítve.

Ápolás

Fürdésre csak igen ritkán van szüksége, mivel a bundáján lévő faggyúréteg taszítja a szennyeződéseket és a vizet. A sűrű szőrzetet viszonylag könnyű karbantartani. Fésülni csak a vedlési időszakban kell gyakrabban. A túl sűrű kefélés árthat a bundának, mivel fellazíthatja azt. Karmait vágni kell, ha nem kopnának megfelelő tempóban, illetve a fülek és a szemek tisztaságát is időnként érdemes ellenőrizni.

Gyakori egészségügyi problémák

A szibériai általában egészséges, de az egyik probléma, amelyet a fajtánál észleltek, a hipertrófiás kardiomiopátia. Ez a szívbetegség egyik formája, amely a szívizom megnagyobbodását okozza.

(Felhasznált irodalom: Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

fajtaleírás félhosszú szőrű macska szibériai macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink