hirdetés

Szfinx fajtaleírás: a kopasz cica, aki legalább annyira szereti a figyelmet, mint amennyire különleges

László Enikő

2022. május 22 - Képek: Getty Images Hungary

Szerencse, hogy a szfinx macska imádja a figyelmet, hiszen minden bizonnyal könnyedén meg is ragadja azt. Különleges kopaszsága révén még az is ismeri, aki nem mozog otthonosan a macskák világában.

hirdetés

Megosztó külseje ellenére a szfinx egyre népszerűbb, nem véletlenül. Rendkívül különleges, szinte teljes szőrtelensége miatt sokan beleszeretnek. Ő pedig hálásan viszonozza is a figyelmet. Nagyon ragaszkodó és kedves jellem, aki gyakran fejezi ki dorombolással szeretetét.

Eredete

Szőrtelen macskák mindig is léteztek, de egészen a 20. századig nem igen vettek róluk tudomást. A csupaszság természetes mutáció eredménye, ám régen sokuk nem élte meg a felnőttkort, ugyanis a bundás anyamacskák gyakran nem törődtek a szőrtelen kicsikkel. A 20. században Mexikóból jelentettek először meztelen egyedeket. De Franciaországban, Marokkóban, Ausztráliában és más országokban is felbukkantak. A fajta azonban Kanadából származik, ugyanis ott kezdtek először foglalkozni célzott tenyésztésével. 1966-ban ez Elizabeth nevű (szőrös) cicának született három kölyke, melyek közül egy csupasz volt. A cica a Prune nevet kapta, és gazdája annyira különlegesnek találta, hogy elkezdte egy új fajta tenyésztési programját. Prune-t visszakeresztezte anyjával, az alomban pedig született is egy csupasz kölyök. Néhány később, az utcán talált meztelen cicával együtt Prune volt az első kísérlet egy szőrtelen fajta létrehozására.

Kölyök szfinx.

Az első tenyésztőknek meglehetősen homályos elképzeléseik voltak a szfinx genetikájáról, és számos problémával szembesültek. A genetikai készlet nagyon korlátozott volt, és sok cica elpusztult. 1978-ban Shirley Smith macskatenyésztő három szőrtelen cicát talált a környék utcáin. 1983-ban kettőt elküldött Dr. Hugo Hernandezhez Hollandiába, hogy a két, Punkie és Paloma nevű cicát egy Curare van Jetrophin nevű fehér devon rexszel keresztezze. A fajta genetikai állományának javításához olykor szükség volt szőrös egyedek tenyésztésbe való bevonására is. Eleinte kanadai meztelen macskának emlegették, azonban végül az ősi egyiptomi szoborról kapta nevét.

Fajtastandard

A szfinx egy közepes termetű, szinte teljesen szőrtelen macskafajta. De nem teljesen, ugyanis pihék gyakran borítják testét. Tapintásra olyan, mintha az ember egy őszibarackot simogatna. Testtömege körülbelül 3,5-7 kg. Feje háromszög alakú, rövid, elkeskenyedő. Fülei nagyok, a fültőnél szélesebbek, végük kissé lekerekedő. Szemei nagyok, citromalakúak. Bajsza rövid és merev, de olykor teljesen hiányzik. Testfelépítése izmos, mellkasa széles, teste kissé hordó alakú. Hátsó lábai kicsivel hosszabbak a mellsőknél. Végtagjai vékonyak, a mellsők kissé o-alakúak a köztük lévő távolság miatt. Mancsai közepesen nagyok, oválisak. Farka a testével arányos, elkeskenyedő. Testét vékony piheréteg borítja, színét bőre pigmentációja adja, minden szín és kombináció elfogadott. Várható élettartama 10-14 év.

Szfinx egy kiállításon.

Jelleme

Jó, hogy a szfinx szereti a figyelmet, mert bárhová is megy, vonzza azt. Bármit megtesz gazdája figyelméért, és kiállításokra is ideális, hiszen szereti, ha a középpontban lehet. Olykor terápiás macskának is használják, mivel élvezi a társaságot és a törődést, és szívesen viszonozza is azt. Amikor nem kapja meg imádó rajongóinak figyelmét, a kíváncsi és energikus szfinx felfedezi a környezetét. Felmászik a macskalétrára vagy más módon keresi a magaslatokat, üldöz egy bogarat, vagy csak úgy általában huncutságba keveredik. Rendkívül szereti a különböző játékokat, melyek atletikusságát vagy éles eszét tornáztatják meg. Szereti a simogatást, bőségesen dorombol olyankor, és szívesen dörgölőzik szeretett gazdájához.

Ideális környezet

Bunda hiányában ez a cica kizárólag benti tartásra alkalmas. Télen csupasz teste könnyen fázhat a hidegben, sokan ilyenkor kis pulóvert adnak kedvenceikre, de egyébként a fajta jól alkalmazkodott szőrtelenségéhez. Nyáron testét a nap sugaraitól védeni kell, hiszen könnyen leéghet. Nagyon szociális macska, így nem érdemes hosszú időre magára hagyni. Jól érzi magát más cicák, esetleg kutyák társaságában is, de ha egyedül kell lennie, azt rosszul tűri. Sokszor hallani, hogy ezt a cicát macskaallergiások is tarthatják, ám könnyen előfordulhat, hogy a szőr hiánya ellenére is érzékenyek rá. Az allergének ugyanis a cicák nyálában és bőrén is megtalálhatók.

Ápolás

A macska bőre olajos váladékot termel, hogy védje az állatot a kórokozókkal szemben. A szőrös cicákkal ellentétben a szfinx testén lerakódik ez a faggyúréteg. A kellemetlen szagok elkerülése érdekében gyakran meg kell fürdetni. Fontos, hogy ehhez pH-semleges, cica- és bőrbarát terméket válassz. A zsír fülében és a lábujjaknál nagyobb mértékben rakódik le, így ezeket a területeket kifejezetten gyakran kell ápolni, azaz a faggyút el kell távolítani. Puha, nedves kendővel időnként át kell törölgetni szemeit is. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára. Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének, illetve érdemes fogait is rendszeresen tisztítani. Mivel minden cica kényes alma tisztaságára, így a szfinx esetében is ügyelj, hogy mindig makulátlan legyen tálcája.

Gyakori egészségügyi problémák

Habár sokan nem gondolnák, de a szfinx nem hajlamos sok egészségügyi problémára. Leginkább bőrére kell odafigyelni, ugyanis kialakulhatnak nála bőrproblémák. Egyes egyedek szívbetegséggel is küzdhetnek.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

fajtaleírás kopasz makcsa szfinx szőrtelen macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!