hirdetés

A macskákat is kell fürdetni? Így csináld, hogy ne traumaként élje meg

Ferenczi Deborah

2022. március 8 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben macskatulajdonos vagy, valószínűleg pontosan tudod, hogy a fürdetés annak ellenére, hogy fontos, bizony nagyon nehéz feladat. Ezért összegyűjtöttünk pár tippet, aminek köszönhetően talán sikeresebb lehet a mosdatás folyamata.

hirdetés

A macskák nagyon igényes állatok, hiszen folyamatosan tisztogatják magukat. Néha azonban szükség lehet komolyabb ápolási módszerekre is. Amennyiben megfogadod az alábbi tippeket, akkor valószínűleg könnyebben tudod majd megfürdetni a cicádat.

Milyen elővigyázatosságokat tegyél meg, mielőtt fürdetnéd a cicádat?

Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy a fürdetést megelőzően vágd le a cica körmeit. Ugyanis ezzel kizárod annak a lehetőségét, hogy a macska komoly sérüléseket okozzon számodra. A fürdést érdemes olyan időszakra időzíteni, amikor éppen nem vedlik az állat, ugyanis nagyon könnyen eldugulhat a lefolyó a nagy mennyiségű macskaszőrtől. Így a vedlési időszak végét érdemes megvárni. A cicát érdemes fürdés előtt alaposan átfésülni, hogy a felesleges szőr eltávozzon. A fürdetés idejét érdemes akkorra időzíteni, amikor a macska már fáradt, így kevésbé fog ellenkezni, hiszen már nincs tele energiával. Segítségképp érdemes egy harmadik személyt is belevonni a folyamatba.

Mire kell oda figyelni a fürdetés alatt?

Elsősorban érdemes egy törölközőt vagy valamilyen jellegű csúszásgátlót tenni a kád aljába. Ezzel elkerülheted azt, hogy a cica mérhetetlen pánikrohamot kapjon attól, hogy csúszik a lába. Ezentúl komoly kellemetlenséget okozhat az, ha a macska fülébe víz megy, így a fürdés idejére érdemes vattacsomót tenni a fülébe. Ezenfelül szintén fontos, hogy a víz se túl hideg, se túl meleg ne legyen, hanem minden esetben a langyos maradjon. Maga a fürdetés folyamatában pedig érdemes permetezővel, vagy pohárral fokozatosan önteni a vizet a cicára, ezzel elkerülve azt, hogy egyszerre túl nagy mennyiségű víz érje az állatot. Fontos, hogy soha ne használj embernek való terméket, kizárólag macskáknak készítettet, és ezeket is mindig nagyon alaposan öblítsd le.

A fürdetés utáni teendők

Fürdetés után minden esetben meg kell szárítani a cicát, ezt pedig a lehető leggyorsabban kell tenned. Alaposan dörzsöld át egy nagy törölközővel, és semmi esetre se engedd ki addig, amíg meg nem szárad. Amennyiben a cicád nem fél a hajszárítótól, akkor a legalacsonyabb fokozaton megpróbálhatod megszárítani a szőrét. Ha hosszú a szőrzete, akkor mindenképpen fésüld ki fürdetés után. Ezzel elkerülheted a gubancok kialakulását. Ha a fürdés ideje lejárt, jutalmazd meg cicádat a viselkedéséért, így pozitív asszociációkat teremtesz benne, és legközelebb már nem fog annyira félni a folyamattól.

ápolás fürdetés macska ápolás macska fürdetés macska szőrápolás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink