Ne hidd, hogy cicád nem figyel rád: a kutatók szerint a macskák egymás nevét is képesek megtanulni, nem csak a sajátjukat

László Enikő, 2022. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

A miénket utánzó hangszálakkal rendelkező madarak sokféle szót megtanulhatnak, és állítólag egyesek ismerik is ezek jelentését, nem pedig egyszerűen utánozzák. A jelbeszédre tanított majmok is megértik a szavak jelentését, és újabban a kutyákról is kiderült, hogy egy hét alatt akár 12 játék nevét is képesek megtanulni – de mi a helyzet a macskákkal?

A nyelv kulcsfontosságú az egymással való kommunikációban, és néha az állatok is megértik, amit mondunk. Mivel a kutyák és macskák már igen régóta társaink, nem meglepő, hogy olykor értik szavainkat. Egy japán kutatócsoport azt állítja, hogy ez a macskafélék azon képességére is kiterjed, hogy felismerjék a más cicáknak adott neveket is.

Ismerik egymás neveit?

Saho Takagi, a Kyotói Egyetem PhD hallgatója szerint, ha a macskák az általunk adott néven túlmenően megértik az emberi szavakat, logikusnak tűnhet, hogy a velük egy háztartásban élő fajtársaik neveit is megjegyzik. Takagi és társszerzői tesztelték ezt a képességet legalább három macskából álló háztartásokban élő cicákkal és macskakávézó-lakókkal.

A tanulmány arra a feltételezésre támaszkodik, hogy a macskák azzal fejezik ki a meglepettségüket, hogy hosszabban bámulják a váratlan eseményeket. Ugyanez a reakció figyelhető meg csecsemőknél is. Úgy tűnik, hogy egyes nem emberi fajok ugyanígy reagálnak, tehát az ötlet minden bizonnyal hihető.

Így zajlott a kutatás

Takagi lejátszott egy felvételt, amin a gazda négyszer ismétli meg egy, az adott cicával egy háztartásban élő macska nevét. Ezután képeket is mutatott az állatokról. Egy macska csak az első próbát fejezte be, majd kiszökött a szobából. A többiek négy próbát teljesítettek, kettőnél a fénykép és a név megegyezett, kettőnél pedig nem. Amikor a kép a nevezett macskát ábrázolta, az alanyok gyorsabban néztek félre, mintha unták volna a megjósolt eredményt.

A különbség azonban csak a házban lakók körében volt megfigyelhető, a macskakávézókban élő egyedeknél nem. A szerzők magyarázata az, hogy mivel sok cica osztozik ugyanazon a helyen, a macskakávézó-lakók nem hallják egymás neveit elég gyakran ahhoz, hogy megjegyezzék.

Ha ezek a következtetések helyesek, az azt jelenti, hogy cicád egyáltalán nem hagyja figyelmen kívül azt, amit mondasz, legfeljebb csak úgy tesz, mint aki nem hallja.

Tudják gazdáik neveit?

A szkeptikusok azt mondhatják, hogy a 19 macska túl kicsi minta volt, és az eredmények csak alig értek el statisztikai szignifikanciát. Azonban minél régebb óta éltek a macskák egymással és a gazdájukkal, annál meggyőzőbb eredményeket kaptak a kutatók. A szerzők megismételték a vizsgálatot emberi nevek és arcok használatával, de nem figyeltek meg kiugró eredményeket egy kis alpopuláción kívül. Leginkább azok a cicák tűntek úgy, hogy ismerik gazdáik neveit, akik nagyobb családban éltek. Hiszen így gyakrabban mondják ki az emberek egymás neveit, mint egy kisebb háztartásban.

Takaginak nem ez az első nagy áttörése a macskaintelligenciára vonatkozóan. Tavaly ő volt az első szerzője egy tanulmánynak, amely a macska képességét vizsgálta személyük vagy egy ismerős macska térbeli elhelyezkedésének feltérképezésére. Takagi és társszerzői arról számoltak be, hogy a macskák meglepődtek, amikor a hangszórók annak a személynek a hangját sugározták, aki eteti őket, annak ellenére, hogy az illető távol volt. Korábban azt tanulmányozta, hogyan értik a macskák a fizika törvényét.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon