hirdetés

LaPerm fajtaleírás: kiscicaként szinte teljesen szőrtelen és kopaszodik, később pedig göndör bundát növeszt

László Enikő

2022. december 29 - Képek: Getty Images Hungary

Ennek a különleges macskafajtának igazán kettős a személyisége. Ugyanis nagyon aktív és élénk cica, de a többi, hozzá hasonló jellemű macskával ellentétben, ő szívesen ül gazdája ölében és élvezi a simogatást. Amit aztán szinte azonnal dorombolással honorál.

hirdetés

A LaPerm személyisége és megjelenése miatt is igen különleges. Előbbiről feljebb már esett szó, így most különleges külsejére térnénk ki. Ugyanis ezek a cicák olykor kopaszon jönnek a világra, de legtöbbször göndör fürtös vagy néha egyenes szőrű kölykök születnek. Azonban körülbelül két hetes korukban kopaszodni, azaz vedleni kezdenek, először csak a fejük tetején, majd szinte testük egészén. Négy hónapos korukra pedig visszanő a bundájuk, ami (ha a megfelelő géneket örökölték) göndör lesz. Érdekesség, hogy ha egy LaPerm tüzel, hullajthatja a szőrét, valamint ivartalanítás után dúsabb bundát növeszt.

Eredete

A LaPerm egy viszonylag új macskafajta, ezért kialakulásának története meglehetősen rövid. 1982-ben, az egyesült államokbeli Oregonban Linda és Richard Koehl cseresznyeültetvényén született az első LaPerm-alom. Egy Speedy nevű barna cirmos macskának kölykei születtek. Öt átlagos kiscica jött a világra és egy kopasz nőstény. Nyolc héttel később azonban az addig csupasz kölykön megjelentek a göndör, puha fürtök és a cirmos minta. Ezért elnevezték Curlynek, azaz Göndörnek. Később Curly öt cicának adott életet, akik szintén kopaszon születtek. Így ment ez tíz évig, gazdái nem törődtek különösebben a göndörség miértjével, és egyszerű furcsaságnak vélték csupán a csupaszon született macskákat. A cicák véletlenszerűen szaporodtak és egyre több furcsa kiscica lepte el a farmot.

Ezért Linda Koehl elkezdett utánajárni a dolognak, mivel semmi ismerete nem volt a genetikáról vagy a macskatenyésztésről. Amikor rájött, hogy igazán különlegesek cicái, elkezdett nagyobb gondot fordítani a szaporodásuk mikéntjére. Úgy tűnt, a göndör gén domináns, és hímek és nőstények is hordozzák. 1992-ben Linda hat göndör bundájú macskáját nevezte be egy portlandi kiállításra. Mivel a nevezéshez kellett megadni egy fajtanevet, a tulajdonos a LaPerm nevet írta a papírra, ami hullámosat vagy göndört jelent (angolul a perm dauert jelent). Az esemény után Linda komolyabban kezdett foglalkozni a cicák tenyésztésével, és azt akarta, hogy macskáit hivatalosan is elismerjék. Ebben segítségére volt Solvieg Pfleuge macskagenetikus is, akinek segítségével 1997-ben megalapították az Amerikai LaPerm Társaságot. A kétezres évekre pedig egyre elismertebbé vált a fajta, a TICA és a CFA is hivatalosan bejegyezte.

A perm szó angolul dauert jelent, utalva a különleges bundára.

Fajtastandard

A LaPerm egy közepes méretű, göndör szőrzetű macskafajta. Bundája lehet rövid vagy hosszú is, a nyakon különösen dús, sörényt képez. Esetében minden szőrszín és szemszín elfogadható. Testrészei arányosak a macska testével. Koponyája kissé ék alakú, enyhén lekerekített. Bajuszpárnái teltek, lekerekítettek, bajszuk hosszú és rugalmas. Álla erős, határozott. Fülei enyhén kiszélesedők, közepesek vagy nagyok. Szemei közepesen nagyok és kifejezők, mandula alakúak, éber állapotban kerekebbek. Közepesen távol helyezkednek el egymástól, és enyhén ferdék a fül töve felé. Teste közepes termetű, a csípő valamivel magasabban van, mint a vállak. Nyaka közepesen hosszú, arányos a testtel. Lábai szintén, a mellsők valamivel rövidebbek, mint a hátsók. Farka a hegye felé keskenyedik, arányos a testtel. Várható élettartama 13-15 év.

Jelleme

A fajtára különösen jellemző a hangos dorombolás, nagyon szeret gazdája közelében lenni és az ölében ülni. Kellemes hangja van, szívesen hangoztatja is, de nem zavaróan vokális. Annak ellenére, hogy igazi ölcica, nagyon aktív, hiszen farmmacskákból alakult ki, akiknek fő feladata a rágcsálóirtás volt. Ezért játékos és élénk cica, aki szeret akár trükköket is megtanulni. Jellemzően a kedvenc játéka az apportírozás. Idegenekkel szemben is barátságos, ő inkább az a típus, aki az ajtóban üdvözli őket, mintsem elrohanjon, és elbújjon az ágy alá. Gyakran használja mancsait akár arra, hogy gazdáját egy kis szeretgetésre buzdítsa, vagy akár arra is, hogy kinyisson minden ajtót és fiókot. Nagyon kíváncsi és intelligens cica, aki sokak számára lehet ideális társ.

Ideális környezet

Szívesen bolondozik és csintalankodik, kifejezetten jó a humorérzéke, ezért nem árt, ha gazdája is hasonló beállítottságú. A család többi háziállatával jellemzően jól kijön, és a gyerekeknek is nagyszerű játszótársa lehet. Fontos azonban, hogy szereti gazdája közelségét és a kényeztetést, fizikai kontaktust, ezért nem ajánlott olyannak, aki keveset tartózkodik otthon. Mivel igen aktív és kíváncsi, ezért imád mászni. Emiatt fontos, hogy a sok játék mellett a mászási lehetőség is biztosítva legyen számára.

Ápolás

Bundájának ápolása nem igényel sok időt. A hosszabb szőrű egyedeket érdemes heti-két egy alkalommal ritka fogú kefével átfésülni, a rövidebb bundájúaknál ez elhagyható vagy ritkábban alkalmazható. A túl sok fésülés árt a göndör fürtöknek. Ezek karbantartására időnként meg lehet fürdetni a cicát. Karmait vágni kell, ha azok nem kopnának megfelelő tempóban. A fülek és a szemek tisztaságára is mindig fordítson gazdája gondot.

Sokszor hallani, hogy ez a fajta hipoallergén, azonban ez nem teljesen így van. Az allergiát nem az adott szőrzettípus okozza, hanem az elhalt bőrsejtekben, nyálban és vizeletben lévő Fel d 1 nevű fehérjék. Mivel a cicák sokat tisztálkodnak, ez a fehérje szinte egész testüket beborítja. Néhány allergiás kevésbé reagál bizonyos macskafajtákra, azonban teljesen hipoallergén cica nem létezik.

Gyakori egészségügyi problémák

Mivel kifejezetten színes genetikai állománya, nincsen olyan egészségügyi probléma, ami specifikusan erre a fajtára lenne jellemző.

göndör szőrű macska hosszú szőrű macska laperm rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink