hirdetés

Cornish rex fajtaleírás: játékosság és vidámság göndör bundába csomagolva

László Enikő

2022. július 7 - Képek: Getty Images Hungary

A cornish rex egy ragaszkodó, emberközpontú és aktív macska, akinek a bohóckodásai egy életen át tartanak. Tökéletes házi kedvenc azoknak a gazdiknak, akik aktív macskát szeretnének a család számára.

hirdetés

A cornish rex számos tulajdonsága miatt különleges macskafajta. Az első szembetűnő jellemzője a göndör, rendkívül puha és finom bundája, mely csak aljszőrzetből áll. Emellett nagyon játékos és vidám természet, ezen tulajdonságait pedig élete végéig megőrzi. Karcsú, nyúlánk testfelépítése miatt pedig a macskavilág nyulának vagy agarának is szokták becézni.

Eredete

A Nagy-Britanniában található Cornwallban jött létre az egyik legszokatlanabb és legérdekesebb macskafajta: a cornish rex. 1950-ben egy göndör szőrű cica született egy Serena nevű rövid szőrű, teknőctarka, fehér színű macskától, aki Nina Ennismore-hoz és Winifred Macalisterhez tartozott. Az alom másik négy cicája sima szőrű volt, így Kallibunker, ahogyan el is nevezték, kitűnt furcsa szőrzetével, ami egy spontán természetes mutáció eredménye. Az alom apja ismeretlen volt, bár azt gyanították, hogy Ginger, egy rövid szőrű vörös cirmos az, aki Serena alomtestvére volt.

Miután tanácsot kapott az új tulajdonság kialakítására vonatkozóan, Ennismore megpróbált több kiscicát előteremteni, egymással és más rövid szőrű macskákkal keresztezte őket. A terv részben sikeresnek bizonyult, többek között egy Poldhu nevű macskát és lányát, LaMorna Cove-ot tenyésztette, akik mindketten hozzájárultak a fajta későbbi fejlődéséhez, amelyet születési helye és hasonló szerkezetű bundája után cornish rexnek hívtak. (A rex elnevezés korábban a göndör szőrű nyulaknál már használatos volt.) A cicák egy másik része viszont beltenyésztett lett, így egyre több kudarc érte Ennismore-t, aki nem sokkal később felhagyott a tenyésztéssel.

A LaMorna Cove-ot az Egyesült Államokba exportálták, és kiscicái segítettek a fajta ottani meghonosításában. A tenyészállatok hiánya miatt az Egyesült Államokban a macskákat sziámikkal is keresztezték. Poldhu fia, Sham Pain Chas 1960-ban Nagy-Britanniában nemzett egy almot, így életben tartotta a fajtát szülőföldjén. Szintén hozzájárult a túléléshez, hogy Kelet-Németországban megszületett két göndör szőrű cica, akikről megállapították, hogy hasonló mutációjuk van, amely kompatibilis a cornish rexével.

Az American Cat Fanciers Association és a Canadian Cat Association 1963-ban ismerte el a cornish rexet, majd 1964-ben a Cat Fanciers Association is.

Fajtastandard

A cornish rex egy kecses, közepes méretű, finom csontozatú, de izmos macska. Testsúlya körülbelül 3-4 kg. Feje ék alakú, hosszúkás. Fülei nagyok, a fejtetőn magasan tűzöttek. Végük lekerekített. Szemei közepesen nagyok, oválisak. Lábai hosszúak, vékonyak és egyenesek, mancsai kicsik, oválisak. Farka hosszú és vékony, vége felé elkeskenyedő. Szőrzete fedőszőr nélküli, testhez simuló és göndör. Tapintása puha, selymes. Minden szín és mintázat megengedett a fajtánál. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

A cornish rex egy magas aktivitású fajta, izmos hátsó lábai lehetővé teszik, hogy nagyon gyorsan fusson és magasra ugorjon. Az egyik legjátékosabbnak vélt macskafajta is képes azonban nyugodtan viselkedni. Természete ugyanis igen kettős. Ha kijátszotta magát, nyugodt, csendes és szelíd társ.

Szeret gazdájával kommunikálni, ami nem feltétlen vokalizációban mutatkozik meg, csak egy kedves hozzábújásban. Szelídnek és kifinomultnak tűnik, de olykor ennek a bájos és rendkívül intelligens macskának a humorérzéke és a figyelem iránti szeretete átveszi a hatalmat. Magabiztos cica, aki szereti az embereket, és követi őket, várva minden alkalmat, hogy ölbe üljön vagy simogatást kapjon, és persze a középpontban legyen.

Ideális környezet

Szórakoztató fajta, akinek bohóckodásához, játékához sok tér kell (függőlegesen is). Szeret fel-le ugrálni, apportírozni és bolondozni. Ezen tulajdonságát egész életén át megőrzi. Hosszú lábujjai lehetővé teszik számára, hogy ügyesen kezelje a tárgyakat, és könnyedén tudja kinyitni az ajtókat és a szekrényeket. Győződj meg róla, hogy biztonságosan zárj el mindent, amit nem akarsz, hogy megtaláljon.

Családok számára remek társ, szereti a gyerekeket, és ők is a rexet, ugyanis hozzájuk hasonlóan játékosak. Más macskák és kutyák jelenléte nem probléma a fajta számára, sőt! Mivel nem szeret egyedül lenni, érdemes egy társsal együtt tartani.

Ápolás

A fajta rövid szőrzete puha és selymes, fedőszőrzet nélkül. A bunda szoros hullámokban fekszik a bőr közelében, és különösen rövid és hullámos a mellkason és a hason. Ha a rexek bundájáról van szó, minél kevesebb az ápolás, annál jobb. A szőrszálak érzékenyek, a kefélés vagy fésülés károsíthatja azokat. A fülek és a mancsok zsírosodhatnak, ezért rendszeresen tisztítsd meg őket. Az egyetlen további ellátás, amire szüksége van, az időnkénti karomvágás és az alkalmankénti szem- és fültisztítás. Ha a fülek piszkosnak tűnnek, töröld át őket megnedvesített vattakoronggal.

Gyakori egészségügyi problémák

A cornish rex általában egészséges, de a bundája kevés védelmet nyújt a napsugarak ellen, ezért ne hagyd, hogy a szabadban sütkérezzen. Télen pedig a hideg ellen kell védeni az állatot. Hajlamos lehet a hipertrófiás kardiomiopátiára és a térdkalács luxációjára is, amely azon állapot, amikor az egyik vagy mindkét térdkalács kicsúszhat a helyéről, és ez járási nehézségeket okozhat.

A hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) a szívbetegség leggyakoribb formája a macskákban. A szívizom megvastagodását (hipertrófiát) okozza. Az echokardiográfia megerősítheti, hogy egy macskában van-e HCM. A tenyésztendő cornish rexeket HCM-re kell szűrni, és a HCM-mel azonosított macskákat ki kell vonni a tenyésztési programokból.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

cornish rex fajtaleírás göndör szőrű macska rex rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink