hirdetés

6 tudományos tény, ami bizonyítja a macskatartás egészségre gyakorolt hatását: a dorombolás még a csontok és ízületek gyógyulását is segíti

Hangai Lilla

2022. szeptember 3 - Képek: Getty Images Hungary

Puhák, bolyhosak, tele vannak szeretettel, mégis függetlenek. Szerintünk mindenféle drámai túlzás nélkül egyszerűen képtelenség nem szeretni őket. De ez még nem minden! Amellett, hogy a társaságuk jókedvvel tölt be bármilyen gondterhelt háztartást, még az egészségedre is jótékony hatással vannak.

hirdetés

De nem akármilyen légből kapott tények terjedelmes fegyvertárát szeretnénk most rád zúdítani; megkerestünk azokat az információkat, melyeket a kutatási eredmények is jóváhagytak.

1. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Magyarországon a halálozások 49%-át a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák. Sokkoló ez a szám, igaz? A rendszeres szűrővizsgálatok fontossága mellett érdemes kiemelni, hogy a macskás gazdik stressz-szintje jóval alacsonyabb, ami azonnal azt jelenti, hogy a legfőbb okozója ezen betegségeknek máris ki van iktatva. A stroke rizikófaktora akár 30%-kal is csökkenhet!

2. A dorombolás elősegíti a csontok, inak, ízületek gyógyulását

Abban talán még a nem macskás személyek is egyetértenek velünk, hogy a dorombolás a világon az egyik legmegnyugtatóbb hang. Nemcsak azért olyan kellemes ez, mert általában azt jelzi, hogy cicád nyugodt és boldog, hanem azért is, mert a frekvenciája, ami 20-140 Hz között mozog, gyógyító hatással van az ízületi mobilitásra sérülés vagy tartós fájdalom esetén.

3. Az alvásbetegségekre is kedvező hatással van

Egy, a Mayo Klinika által közzétett tanulmányban szereplő alanyok 41%-a jelezte, hogy kedvence miatt jobban aludt, míg csak 20%-uk számolt be arról, hogy a közös szundi alvászavarokhoz vezetett. Ha feszült időszakot élsz át éppen, próbálj pihenni kedvenced társaságában. Nemcsak a köztetek lévő kapcsolatot erősíti, de még a stressz-szinted is csökken.

4. Vonzóbbá tesz

Gazdinak lenni kifejezetten a nők szemében különösen vonzó. A nők 90%-a érzi úgy, hogy a macskás férfiak valószínűleg kedvesebbek és figyelmesebbek, mint azok, akiknek nincs cicájuk. Tehát nem csupán belülről, kívülről is szebbé és egészségesebbé tesznek bennünket; ez az igazi varázslat.

5. Csökkentik a stresszt és a feszültséget

Ha macska van a környezetedben, arra tested egyből reagál, és különböző kémiai vegyületeket szabadít fel, melyek csökkentik a stresszt és a szorongást.

Rendkívül öntudatos és független teremtményekről van szó, és persze a személyiségük is meghatározza, ők mennyi simogatásra és összebújásra vágynak. Így valószínűleg nem veszel majd plusz terhet azzal a válladra, hogy amiatt aggódsz, elhanyagolod őt. Ha cicád vágyik a törődésedre, azt a testbeszédével jelezni fogja, és begyűjtheted tőle az összes jótékony energiát. Ám ha éppen egy kis egyedüllétre vágyik, az se szegje kedved. Mi úgy tapasztaltuk, hogy már egyszerűen csak a jelenlétük tudata is nyugalommal tölt el bennünket.

6. Még az allergia megjelenését is visszaszorítják

2002-ben a National Institutes of Health kiadott egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy az olyan 1 év alatti gyerekeknél, akik rendszeresen érintkeztek macskával, kisebb valószínűséggel alakult ki bármiféle allergia.

Dr. Marshall Plaut, a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének allergiás mechanizmusok részlegének vezetője szerint „a kisállatokkal való rendszeres érintkezés az élet korai szakaszában felvértez nemcsak a kedvtelésből tartott állatokra való allergiától, hanem más gyakori túlérzékenységek, mint például a poratka vagy a parlagfű allergiára is.”

allergia alvás dorombolás egészség élet macska ember kapcsolat macska hatása emberre macska jótékony hatásai
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink