hirdetés

Ha szfinxet szeretnél, ne hidd, hogy nem kell az ápolásával bajlódnod: a rendszeres fürdetés és a bőr gondozása kritikus kérdés náluk

Hangai Lilla

2022. szeptember 21 - Képek: Getty Images Hungary

Nem olyan régen beszélgettünk egy elfoglalt üzletemberrel, aki szeretett volna magának egy macskát. Majd amikor megkérdeztük, hogy azon gondolkodott-e már, hogy milyen fajtát szeretne vagy esetleg inkább örökbefogadna, teljese meggyőződéssel vágta rá, hogy a szfinx mellett döntött. Méghozzá azért, mert úgy értesült, hogy nagyon bújós, kedves cicák, és mivel szőrtelenek, az ápolásukra még a szoros időbeosztása mellett is lesz ideje. Minden erőnkre szükségünk volt, hogy nyugodtan közöljük, ez nem is állhatna távolabb a valóságtól.

hirdetés

A kedves és bújós jelző tökéletesen stimmel, ám a könnyű karbantartás több sebből is vérzik. Mivel nincs szőrük, ami megvédené őket a külső tényezőktől, így a gondozásuk sok munkát és odafigyelést igényel. Semmiképpen sem szeretnénk lebeszélni a szfinxről, hiszen egy csodás fajta és biztosan nagyon boldoggá tesz majd, de jó ha tudsz néhány dolgot róluk, mielőtt végleg döntenél.

Így fürdesd

Az első és legfontosabb dolog, amit tisztáznunk kell az az, hogy gyakori fürdésre van szükségük. A bunda alapesetben segít elkülöníteni a természetes olajokat és az izzadságot az állatok bőrétől, ami ugye ezeknél a cicusoknál nem lehetséges. Szőrtelenségük miatt bőrük rendkívül izzadttá és zsírossá válhat. Hogy megszabaduljanak ezektől a szennyeződésektől, hetente kell fürdetni őket. (De ahogy mi, emberek, úgy a cicák is különbözhetnek. Lehetséges, hogy egyes példányok gyakoribb, mások ritkább fürdetéssel is megelégszenek.) Csak így őrízheted meg a tiszta és egészséges bőrt. Használj meleg, de nem forró vizet, puha mosdókesztyűt és kímélő, lehetőleg illatmentes sampont. Az állatorvosod biztosan nagyon szívesen segít a megfelelő márka és típus kiválasztásában.

A sampon leöblítését is kiemelt figyelemmel kell végezni, ugyanis a lerakódások szintén okozhatnak irritációt. A fürdő után mindig azonnal teljesen szárazra kell törölni a cicát gyengéd mozdulatokkal. A bőrükről elpárolgó nedvesség miatt könnyen megfázhatnak.

Így tisztítsd a fülét

Ezeknek a cicáknak a fülében sem nő szőr. Ez a fülzsír és egyéb lerakódások könnyebb és gyakoribb felhalmozódását okozhatja, ami végül a hallójárat eldugulását vagy begyulladását idézi elő.

A tisztításához használj puha ruhát vagy nedves törlőkendőt (olyat, ami papír alapú, tehát lebomlik és illat-, valamint alkoholmentes), és óvatosan töröld ki vele a macska fülét. Legjobb ezt fürdés után csinálni, mert akkor már felpuhultak a lerakódások. Ha ezzel megvagy, egy fültisztító pálcika segítségével óvatosan tisztítsd meg a redőket és a nehezebben elérhető helyeket is. Vannak már kifejezetten a macskák számára készült fültisztító pálcikák speciális kialakítással. Nem ajánljuk az embereknek készült verziót, nagyon könnyen megsértheted vele a macskát.

Így vágd a karmát

A lábaikon sem nő szőr, ezért érzékenyek a karmaikba és a tappancsukba kerülő szennyeződésekre. A karmok rendszeres vágása segít a könnyebb tisztántartásban. Ügyelj arra, hogy számukra kifejlesztett karomvágót használj, és inkább többször, de kevesebbet vágj. Ha nem vagy biztos a megfelelő technikában, nyugodtan kérd ki az állatorvos tanácsát.

Így kezeld a kialakuló mitesszereket

Mivel a bőrük zsíros és nincs szőrük, ami felszívná és eloszlatná a felesleges zsírt, így hajlamosak mitesszerekre, leginkább az állukon. Ezeknek a kezelése létfontosságú a jövőbeni bőrproblémák elkerülése érdekében. Enyhén dörzsöld meg az érintett területet meleg vízzel és enyhe antibakteriális fürdetővel. Semmiképpen sem javasoljuk az embereknek szánt arcápolók használatát!

Szükséges-e számukra a ruházat?

Nem meglepő, hogy a szfinxek hihetetlenül érzékenyek a hőmérsékletváltozásra. A szőrtelen cicák testhőmérsékletének fenntartása minden évszakban és háztartásban kihívást jelenthet. Az egyik módja annak, hogy melegen maradjanak hidegben is, ha sok takarót biztosítasz nekik, amelyekbe bebugyolálhatják magukat. De elérhetők már fűthető ágyak és igluk is.

Ha fontolgatod a ruházatot, szerintünk az is rendben van. Azzal az egy feltétellel, ha a macskát ez nem zavarja vagy irritálja. Ha beleegyezik a ruhaviselésbe, ügyelj arra, hogy rendszeresen mosd azokat, lehetőleg illatmentes mosószerrel és öblítővel.

A szfinxeket nemcsak a kihűlés, de a túlmelegedés is fenyegeti. Így a meleg nyári napokon mindig biztosíts kedvenced számára lehetőséget, hogy le tudjon hűlni.

ápolás fültisztítás fürdetés karom karomvágás macska ápolás macska ápolása macska füle macska fürdetés macska karom macska mitesszer macska ruha szfinx szfinx ápolás szőrtelen macska szőrtelen macska ápolása zsíros bőr
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink