hirdetés

4+1 módszer, amivel lenyugtathatod a macskád

Szénási Szimonetta

2023. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

Bár ritkábban beszélünk róla, a szorongás a macskákat sem kerüli el. Gazdaként ajánlott ismerned az alábbi praktikákat, amikkel megnyugtathatod feszült kedvencedet.

hirdetés

Ahogy a kutyák, úgy a macskák is szenvedhetnek szeparációs szorongástól, és számos élethelyzet idézhet elő belső nyugtalanságot az esetükben is. Ilyen lehet egy új házi állat vagy egy új családtag érkezése, egy költözés, a napirend felborulása, de bizonyos egészségügyi panaszok is nyugtalanná tehetik a cicát. Amellett, hogy feltárod, mi okozza nála a kellemetlenséget, nem árt tisztában lenned azokkal a technikákkal, amikkel hamar le tudod csillapítania feszült állatot. Van, amikor csak te tudod megnyugtatni a macskát, míg máskor árt a jelenléted. 

A szorongó macska viselkedése

A nyugtalanság számos formát ölthet a cicák esetében. A jelölgetés vagy a macskaalmon kívüli vizeletürítés elég gyakori, ahogy a túlzásba vitt önápolás, illetve a kényszeres vagy bármilyen irányba megváltozott viselkedés is.

Elsősorban azt javasoljuk, hogy mindenképp beszélj az állatorvosotokkal, hiszen a szorongó magatartásnak gyakran valamilyen betegség vagy fájdalom áll a hátterében. Ezt mindenképp kezelni kell. Emellett az alábbi trükkök javíthatnak a macska állapotán.

1.) Nyugodt környezet

Nagyon hamar eredményt érsz el, ha nyugalomba helyezed a cicát. A zajok, a túl sok inger, illetve a nyüzsgés csak fokozzák az állat szorongását, így ezeket ki kell zárni. Vidd be egy üres, csendes szobába, és ha úgy látod, igényli, akkor maradj is ott vele. Ám lehet, hogy ilyenkor inkább magányra vágyik. Ha hosszabb ideig szeretne elvonulni, akkor gondoskodj ételről és italról is a számára, illetve ne feledkezz meg a macskaalomról sem!

Ha beszerzel egy olyan kaparófát, amin a macskának lehetősége van elbújni egy fészekbe, vagy a csúcsára mászva megpihenhet a legfelső fokon, akkor magától is el tud vonulni, ha igényli. Ennek további előnye, hogy onnan jól belátja a teret is, ami tovább növeli a biztonságérzetét.

A cicák szeretnek elvonulni, lehetőleg a lakás egy magasabb pontjára.

2.) Játékok

Van, hogy egy kis figyelemelterelő játékra van szükség a nyugtalan cicának. A pálcára erősített egerek, a lézerpöttyözés a falra, vagy egyszerűen néhány papírguriga, vagy a jolly joker, a kartondoboz mind alkalmasak arra, hogy lekössék a macskát, aki így idővel meg is nyugszik.

A macskamenta illata is nyugtató hatású, így az azzal töltött játékok még hamarabb sikerre vezethetnek. Emellett ki kell ismerned, a te kedvenced mit szeret jobban: veled játszani, agy inkább magában lebirkózni a plüss zsákmányt. Ha igénye van a társaságodra, akkor maradj vele, azonban azt se vedd a szívedre, ha inkább egyedül szórakozna.

Egy kis játék is lenyugtathatja a cicát.

3.) Fehér zaj

Az emberek, főleg kisgyerekek esetében alkalmazott fehér zaj a macskáknál is hatásos. Ugyanígy a halk, nyugodt zene is kellőképpen el tudja lazítani az állatot. Léteznek külön macskák számára „komponált” számok, amelyek kifejezetten a cicáknak kellemes frekvencián szólnak. Ám óvatosan a muzsikálással, hiszen a túl hangos vagy számukra kellemetlen zajok csak fokozhatják a rossz érzést!

4.) A varázslatos feromon

Számos, kifejezetten nyugtató hatású termék érhető el a kisállatboltok polcain. Ezek többsége feromont tartalmaz, ami segít lecsillapodni a cicáknak. Kaphatók spray-k, nyakörvek, játékok. Érdemes megpróbálkozni velük.

A feromonos készítmények is segíthetnek.

+1.) Amikor gyógyszer kell

Komolyabb esetekben előfordulhat, hogy az állatorvos nyugtató hatású gyógyszert javasol. Ha nálatok is ez a helyzet, akkor nagyon fontos, hogy mindig csak az adagolásnak megfelelően és a doktorral egyeztetett módon és ideg add a készítményt a cicának! Azt pedig mondanunk sem kell, hogy saját felelősségre sose adj semmilyen gyógykészítményt a cicának, pláne ne embereknek szánt terméket! Ezek akár halálosak is lehetnek  számára.

Amennyiben ti is küzdötök a problémával, és cicád kifejezetten szorongó vagy szorongásra hajlamos, akkor mindenképp mélyedj el ebben a cikkünkben, ahol részletezzük a mögöttes okokat, és az esetleges állattartási hibákat, amik feszültté tehetik az állatot.

állatorvos feromon spray játék kaparófa macska és zene szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink