hirdetés

Így hangzik a zene, amit kifejezetten macskáknak komponáltak

Hangai Lilla

2023. augusztus 28 - Képek: Getty Images Hungary

A kutatások azt mutatják, hogy a macskák jobban kedvelik az olyan fajspecifikus frekvenciákat és tempókat, amelyek utánozzák a dorombolás és a madarak hangját.

hirdetés

Több gazditól is hallottuk már, hogy mikor elmennek otthonról, bekapcsolva hagyják a rádiót, a tv-t vagy akár a YouTube-ot, hogy kedvencüknek meglegyen az az illúziója, hogy nincs egyedül. Bár igen kedves gesztus, a legújabb kutatásokból az derül ki, hogy a macskáknak nem kifejezetten vonzó az emberi zene.

Így hangzik a zene, ami macskáknak készült

Bár érdekes módon a kutyák fogékonyak lehetnek arra a típusú zenére, amit a gazdi is gyakran hallgat, vagy ettől függetlenül is választhatnak kedvencet, a macskákkal egészen más a helyzet. Meglep ez egyáltalán valakit?!

A tanulmány alapján a cicák számára komponált zenének egészen földöntúli hangulata van; ötvözi a klasszikus zenei elemeket madárcsicsergésre hajazó hangokkal és dorombolással is. Fontos volt, hogy a dallamok tükrözzék a cicák kommunikációja során használt saját tempójukat és frekvenciájukat. Bevalljuk, a mi fülünknek kifejezetten kellemes volt, alig várjuk, hogy a saját macskáink is véleményezzék!

„Kidolgoztunk egy elméleti keretrendszert, amely azt feltételezi, hogy ahhoz, hogy a zene más fajok esetében is hatékony legyen, a tempójában és frekvenciatartományában is hasonlatosnak kell lennie ahhoz, amit az egyes fajok természetes kommunikációjukban használnak.” – írja Charles Snowdon és Megan Savage, a tanulmány szerzői, akik mindketten a Wisconsini Egyetem pszichológusai. A zene megalkotása David Teie nevéhez fűződik, aki több mint egy évtizede együtt tanulmányozza Snowdonnal a fajtaspecifikus zenéket.

Zene a macskáknak egy jó ügy érdekében

A Cosmo’s Air című szerzemény a doromboláshoz hasonló pulzálással rendelkezik, ami percenként 1380 ütemet jelent. A tanulmányban a tesztelt 47 macska nagy részén egyértelműen látszott, hogy jobban kedveli ezeket a hangokat. Ezt pedig az alapján állapították meg, hogy az alanyok mennyit doromboltak, dörgölőztek és mennyire fordultak a zene forrása felé.

A YouTube-on olvasgatva a kommenteket, a macskatulajdonosok elképesztő reakciókról számoltak be. Valaki azt írta, hogy: „Ez a zene végre adott a vörös macskámnak egy agysejtet. Sírok.”

De olyan is akadt, aki még megdöbbentőbb reakcióról számolt be: „2 hónapja etetek egy kóbor cicát, aki egyáltalán nem nyávog; csak nemrég tudtam megérinteni. A szemében olvasok, hogy láthassam, éppen mit akar. Néhány napja találtam rá erre a zenére. A cica éppen egy kis fára mászott fel 15 méterrel arrébb; a telefonom hangereje borzalmas, de egyből abbahagyta a játékot, amint megszólalt a zene, és felém nézett. Mintha hipnotizálták volna; többször is láttam, ahogy mozog a füle. Azt hiszem, ő és én egyformán lenyűgözöttek vagyunk. Köszönöm a magam és Sparky nevében is!”

A dallamoknak, a muzsikának gyógyító ereje van; akár még a demencia kialakulását is visszaszoríthatja. Ráadásul a zene, ha kedves a cica füleinek, nyugtató, lazító hatással lehet rá. Érdemes tesztelni, hogy mi tetszik neki, és ha nem is egész nap bekapcsolva tartani, alkalmanként meghallgattatni vele. Itt elérhető egy 10 órás verzióban is.

macska és zene nyugodt macska tanulmány zene zene hatása
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink