hirdetés

Miért rágja a macska a farkát? 6 komoly oka is lehet

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 15 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már, hogy cicád a farka hegyét rágcsálta? Videón mutatjuk, milyen méreteket ölthet a viselkedést, valamint azt is elmondjuk, mi állhat a hátterében.

hirdetés

Igen gyakori jelenség, hogy a macska rágja a farkát, egészen pontosan annak a hegyét. Elsőre meglepő, talán még vicces is lehet a jelenség, ám nem szabad félvállról venni! Igen komoly okai lehetnek, amik kezelésre szorulnak. Vegyük sorra, mik lehetnek ezek!

A farok rágcsálása számos problémát jelezhet.

1.) Paraziták

A bolhák, az atkák és a kullancsok, valamint a bélférgek is kiválthatnak viszketést, helyi irritációt. Ez pedig rágásra, nyalogatásra ingerelheti az állatot. Nagyon fontos, hogy védekezz valamennyi élősködő ellen! Tudod, megelőzni mindig könnyebb, mint kezelni a problémát.

2.) Sérülés

Valamilyen sérülés is érzékennyé teheti az adott területet. Amit a macska szintúgy nyalogatással és rágcsálással próbál enyhíteni. Mivel a cicáknak a farkuk az egyik legsebezhetőbb testrészük, így ez viszonylag gyakran megtörténik. Azonban igen jól tudják leplezni a fájdalmukat, így sokszor a nyalogatás vagy a rágás az egyetlen figyelmeztető jel, hogy valami történt velük.

Íme egy videó a szóban forgó jelenségről:

3.) Ösztön

A farok mozgása aktiválhatja kedvenced ragadozóösztönét. Tehát az ide-oda mocorgó farokcsúcs lesz a zsákmány, amit a cica levadászik.

4.) Túlzott váladékozás

A macska azért is rághatja a farkát, mert a farok tövében található mirigy túl sok váladékot termel, ami kellemetlen a számára. Ez leginkább a hímeknél jellemző. A felhalmozódó váladék ráadásul fertőzésekhez is vezethet.

5.) Feline Hyperesthesia Syndrome (FHS)

Az FHS egy idegrendszeri betegség, aminek hatására a macskák túl sokat tisztogatják magukat. Az állapot akaratlan izomösszehúzódásokkal és viselkedésbeli változásokkal jár. Bár az állapotot még nem értették meg teljesen, de farok kergetéshez és harapdáláshoz vezet. A betegség kialakulása nem ismert. Lehetnek azonban bőrgyógyászati, neurológiai vagy pszichológiai okai. Egyéb gyakori tünetek közé tartozik a hát alsó részén a bőr rángása, a hát alsó részének harapdálása és nyalogatása, valamint a letargia.

Tudtad?

Az FHS meglehetősen gyakori a fiatalabb macskáknál. Továbbá egyes fajták hajlamosabbak rá. Ezek közé tartozik az abesszin, a perzsa és a sziámi.

6.) Viselkedési problémák

A farkár rágó macska gyakran mentális problémákkal küzd. Ez lehet szorongás, depresszió, de akár az unalom is kiválthatja ezt a reakciót.

Egyes macskafajták, például a burmaiak, igen hajlamosak a szeparációs szorongásra. Rosszul viselik, ha a gazdájuk hosszabb időre magukra hagyja őket. Az aktívabb macskafajták pedig a mozgásszegény életmódra reagálhatnak hasonlóképp.

A viselkedés nem ritkán agresszióba csap át. Ilyenkor az is megesik, hogy nem a sajátját, hanem egy másik macska farkát veszi célba.

A viselkedés néha agresszióba csap át.

7.) Bőrallergiák

A bőrallergia az egyik vezető oka a macskák farokrágásának. Az emberekhez hasonlóan a macskák is allergiásak lehetnek különböző anyagokra, például pollenekre, poratkafélékre és bizonyos típusú ételekre. Amikor a macska allergénnel érintkezik, immunrendszere hisztaminokat termel, amelyek viszketést, bőrpírt és duzzanatot okozhatnak az érintett területen. Ha a farok az, akkor a macskák nyalogathatják, rághatják vagy vakarhatják, megpróbálva enyhíteni a kellemetlen érzést.

Az ételek esetében bizonyos típusú fehérjékre, például a csirkére vagy a marhahúsra érzékenyek a leggyakrabban a cicusok. A diagnózist nehezíti, hogy sok esetben csak hónapokkal az elfogyasztott élelem után jelentkeznek a panaszok.

A farok rágcsálásnak tünetei

Ahhoz, hogy időben felismerd, és kezelni tudd a problémát, tudnod kell, milyen intő jelekre figyelj. Ezek az alábbiak:

  • Szőrhullás: ha macska folyamatosan harapdálja vagy nyalogatja a farkát, az szőrhulláshoz vezethet.
  • Vörösség és gyulladás: a farokrágás bőrpírt, duzzanatot és gyulladást okozhat az érintett területen.
  • Sebek: a farok rágcsálása nyílt sebekhez vezethet.
  • Viselkedésbeli változások: a megváltozott viselkedés, az új, furcsa szokások megjelenése szintén figyelmeztető jelzés, ami társulhat a farokrágáshoz.

Miként kezelheted a problémát?

Ha fizikai, ha mentális okot sejtesz a háttérben, az első teendőd, hogy felveszed a kapcsolatot az állatorvosotokkal! Ő minden esetben hasznos tanácsokkal lát majd el, és amennyiben indokolt, a gyógykezelést is megkezdi.

állatorvos allergia atka bolha depresszió érzékeny farok farok kullancs macska farok paraziták szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!