hirdetés

Miért ilyen hosszú a macskák bajusza?

Szénási Szimonetta

2024. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkodtál már rajta, mi célt szolgál kedvenced bajsza? Eláruljuk, hogy még a testméretével is összefügg!

hirdetés

Azt már valószínűleg tudod, hogy a macskák bajusza egyfajta érzékszervként funkcionál. Ezek a speciális szőrszálak – más néven vibrisszák – vastagabbak és mélyebben gyökereznek, mint a többi szőrtípus.

Érzékeny receptorok

Cicád a bajusza segítségével rengeteg információt gyűjt össze a környezetéből, ebből kifolyólag a szálak roppant érzékenyek. Emiatt sem megérinteni, pláne húzogatni, sem levágni nem szabad őket. Utóbbi már csak azért is nagy problémát okozna az állatnak, mert a macska bajsza épp olyan széles, mint maga az állat. Így segítségével, mintegy hosszmértékként használva el tudja dönteni, befér-e egy adott helyre; például a kerítés rácsai közé. Gondolj bele, menekülés közben ez milyen lényeges, akár életmentő is lehet! Többek között emiatt is gond, ha kedvenced túlsúlyos, mivel a bajuszszálak nem nőnek a testmérettel arányosan. Így az elhízott cicák egy rendkívül fontos képességüket veszítik el.

A bajusz abban is segít, hogy a macska felmérje a szélességeket

Bajuszstressz

Egyes álláspontok szerint a szőrszálak érzékenysége miatt problémát okozhat, ha túl kicsi kedvenced tálja, és a bajusz vége hozzáér az edény széléhez. Ez olyan kellemetlen lehet a számára, hogy még az evést és ivást is mellőzheti. Azt javasoljuk, válassz lapos és széles etetőt és itatót, hogy cicád komfortosan táplálkozhasson. (A perzsáknál, illetve egzotikus rövidszőrűeknél ügyelni kell arra is, hogy a rövid orruk okán a túl mély edényekből való fogyasztás problémát jelenthet a számukra.)

Ennek a main coon kölyöknek pompás bajusza van!

Van, hogy kihullik

Bajuszszálat találtál a kanapén? Ne ijedj meg! Az, hogy a macskák bajusza időnként el-elhullajt egy szálat normális jelenség, ahogy az is, hogy a kor előrehaladtával a vibrisszák elkezdenek pöndörödni vagy hullámosodni.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan működik a macskák töbi érzékzerve, és azt is, világérzékelésük miben más mint a miénk.

bajusz elhízás érzékelés miért túlsúly vibrissza
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink