hirdetés

Közelharcot vívtak az orvosok a megvadult cicával: így kezeld félős kedvencedet

Szénási Szimonetta

2023. július 13 - Képek: Getty Images Hungary

Az alábbi felvételen egy extrém eset látható, aki az orvosoknak is feladta a leckét – sőt egyikük meg is sérült az állat befogása közben. Tippeket is adunk, ha neked is félős, szorongó, emiatt néha agresszív a kedvenced.

hirdetés

Az orvosi vizit sok házi kedvenc számára tortúra lehet, mivel a számukra idegen környezethez többnyire negatív emlékek kötődnek – oltások, sérülések ellátása, gyógyszerezés; csupa olyasmi, ami kellemetlen vagy akár fájdalommal is jár. Emiatt van, hogy a macska rendbontásba kezd az állatorvosnál.

Van, hogy a rendelő és az orvosok jelenléte a szokottnál is hevesebb reakciót vált ki. Egy ilyen esetről készült felvételt láthatsz alább: a cica az őrület határát súrolva próbál menekülni, törve-zúzva-borítva maga körül mindent, sőt még a karmait is beveti, hogy mentse az irháját.

Az említett felvétel mondhatni félelmetes.

Ehhez hasonló felvételeket az állatvédő szervezetek szoktak megosztani, akik az utcáról fogják be a kóbor, sérült jószágokat. Számukra gyakran ismeretlen az ember közelsége, vagy rossz tapasztalataik vannak velük, így esetükben fel kell készülni akár hasonló ámokfutásra is.

Itt pedig egy másik, kevésbé drámai eset, ahol szintén takaróval sikerült csak megfogni a megrémült jószágot.

Sok macska fél az állatorvosnál

Ám nem csak az utcai kóborok lehetnek félősek, a gazdás cicák is retteghetnek az új helyzetektől, és kezdhetnek ádáz küzdelembe az állatorvossal. Vannak olyan egyedek, akiknek a mindennapjait keseríti meg a szorongás – ez pedig a gazda életére is kihat. Egy mindentől rettegő macska gondozása nehéz eset, akár az ápolás, akár a gyógyszerek beadása, vagy a taglalt orvosi ellenőrzés megejtése is hatalmas fejtörést okozhat.

Ez adódhat a személyiségükből, de megesik, hogy valamilyen rossz tapasztalat, például egy betegség vagy baleset idézi elő a nagymértékű félelmet. Ilyenkor az állat személyisége teljesen megváltozhat, és az addig kedves, bújós cicából hirtelen harapós-karmolós bestia lesz, a gazdi nagy bánatára.

Ha úgy látod, hogy kedvenced módfelett félénk és bizalmatlan, először érdemes átgondolni, miért viselkedhet így. Az okok feltárásában nyugodtan kérd az állatorvosotok segítségét, sőt biztatunk is erre, hiszen egy rejtett egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben. Emellett érdemes bevetni az alábbi, szintén állatorvos által javasolt praktikákat, hátha enyhülést hoznak.

A kaparófán élesítheti a karmait, játszhat és békésen el is vonulhat kedvenced.

1.) Alakíts ki nyugodt környezetet!

A macskák számára nagyon fontos a nyugalom, valamint az, hogy még benti cicaként is úgy élhessenek, mint a szabadban. Törekedj a csendes, biztonságos légkör megteremtésére otthonodban – ezért minden állat hálás, nem csak a macskák! Emellett legyen számára olyan felület, amit kaparhat, rághat, illetve ahova felmászhat, valamint elvonulhat, ha egy kis magányra vágyik. Ezen felül a különféle játékok is fontosak a mentális stimuláció miatt. Erre tökéletes megoldást kínál egy kaparófa. Ha mindezek megvannak, cicád minden bizonnyal kiegyensúlyozott lesz.

2.) Fehér zaj

Dr. Rhiannon Koehler felhívja a macskatartók figyelmét, hogy a cicák számára nem a klasszikus, hanem az úgynevezett „macskazene” az igazán pihentető. Ez természetes macskakommunikációhoz hasonló frekvenciatartományban és tempóban szólal meg. Emellett az úgynevezett fehér zaj is segíthet ellazulni kedvencednek (ahogy neked is, legalábbis a kutatások szerint), oly módon, hogy elnyomja a macskát zavaró egyéb hanghatásokat. Ám arra ügyelned kell, hogy ez a zaj se legyen túl hangos; illetve fennáll az esélye annak, hogy cicád kifinomult hallásával így is érzékelni fog mindent. Így azt javasoljuk, tegyél egy próbát, és figyeld meg, miként reagál a fehér zajra az állat.

Hogy valóban jó hatással van-e doromboló kedvenceinkre az efféle zene, az nem feltétlenül bizonyított. Mindenesetre az emberi fülnek kellemes. 

3.) Játssz vele többet!

Mint írtuk, a mentális egészséghez hozzátartozik a játék is. Még jobb, ha ebben te is részt veszel! Különféle mókás eszközök érhetők el a piacon, amikkel jól imitálható a vadászat. Ezt a legtöbb macska nagyon élvezi!

Egyes cicák azonban jobban szeretnek egyedül eredni a zsákmány nyomába, még ha csak játékról van is szó. Ebben az esetben próbáld ápolással – fésüléssel, masszírozással, stb. – megteremteni a közös időt, hátha azt szeretni fogja. Ha nem, azzal sincs probléma, akkor minden bizonnyal a te kedvencednek erre nincs akkor igénye (ettől függetlenül simogasd és szeretgesd, de úgy és akkor, ahogy és amikor neki jó!)

4.) Feromon

A feromon tartalmú készítmények is segíthetnek cicádnak az ellazulásban. Ezek a legtöbb kisállatboltban kaphatók.

A feromon spray segíthet megnyugtatni a cicát.

5.) Gyógyszerek

Amennyiben egyik tanács sem válik be, és kedvenced viselkedése továbbra is aggasztó, úgy érdemes megbeszélni a doktorral a gyógyszeres terápiát. Erről kizárólag az állatorvos dönthet, mérlegelve az állat egészségi állapotát és a helyzet súlyosságát!

állatorvos fél a macska félelem feromon spray játék kaparófa szorong szorong a macska szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink