hirdetés

Miért szopiznak a felnőtt macskák? Tévedés, hogy az anyukájukat hiányolják

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 24 - Képek: Getty Images Hungary

Soroljuk, mikor ártalmatlan, és mikor igényel szakemberi segítséget a szokatlan, ám igen gyakori viselkedés.

hirdetés

Viszonylag általános jelenség, hogy a már felnőtt korú cicák úgy „cucliznak” bizonyos holmikat (a takarót, ruhaneműt, a fekhelyüket) vagy épp a gazdájuk ujját, mint a kölykök az anyamacska emlőjét. Sokakat elrettent ez a viselkedés, pedig csak néhány esetben kell közbeavatkozni, ha a felnőtt macska szopik.

A takarók gyakran cumiként szolgálnak.

Miért szopik a macska felnőtt korában?

1.) Természetes ösztön

A szopási ösztön nagyon erős a fiatal cicákban, és bármit megpróbálnak cuclizni, ami puha, meleg és bolyhos. Különösen, ha az anyamacskára hasonlít vagy annak emlőjére emlékezteti őket. Ez a macskaviselkedés akár felnőttkorban is megmaradhat. Ebben az esetben szintén olyan tárgyakat szopik, ami „macskaszerű”: egy puha, gyakran gyapjútakaró vagy egy bolyhos játék tökéletes pótlék lehet. Úgy is gondolhatsz rá, mint a gyerekek esetében az ujjszopásra, ami bizonyos szempontból fedi is a valóságot.

2.) Nyugalom és kényelem

Amikor egy cica megtalálta a tökéletes, meleg, kényelmes és nyugodt helyet egy kis ejtőzéshez, akkor többnyire dagasztani és/vagy dorombolni kezd. Ám ehhez a komfortérzethez gyakorta társul a szóban forgó szopizás is. Utóbbi szintén ellazítja a macskát, ezzel hozzájárul az állat pihenéséhez.

A gazdájuk ujját is gyakran szopizzák a cicák.

3.) Stressz

Ha egy macska stresszes, akkor kényszeres viselkedést mutathat, és ebbe beletartozhat a felnőtt korban jelentkező szopizás is. Egyéb jelzés a túlzásba vitt önápolás, a mancsnyalogatás vagy a farokrágcsálás is.

4.) Genetika

Úgy tűnik, hogy a keleti fajták, mint például a sziámi, a balinéz, a tonkinéz és keresztezéseik hajlamosabbak a felnőttkori szopásra, mint az európai vagy észak-amerikai fajták.

5.) Elválasztási problémák

Emellett a legelterjedtebb magyarázat is helytálló: a túl korán elválasztott macska is gyakran szopik még felnőttkorban is.

Van, hogy stressztünet.

Jelezhet-e betegséget?

Fontos leszögezni, hogy a macska szopizása – ahogy fent írtuk is – esetenként viselkedészavar. A stresszes helyzetek, a kevés környezeti stimuláció (magyarán, ha nem foglalkoznak vele eleget), a konfliktusok mind kiválthatják.

Az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint nem vezethető vissza semmilyen szervspecifikus betegségre. Azonban ha nagyon hirtelen jelentkezik, az összefüggésben lehet valamiféle fájdalommal, például fogfájással. Ebben az esetben mindenképp egyeztetned kell az állatorvossal.

Amennyiben pedig stresszreakcióra gyanakszol, először is próbáld megfejteni, mire reagálhat így kedvenced, majd változtass a számára zavaró körülményeken. Ha nem jársz sikerrel – nem jössz rá a kiváltó okra, vagy nem érsz el javulást a cica állapotában –, úgy ilyenkor is ajánlott szakember segítségét kérni. Egy szorongó macska nem boldog macska!

Bizonyos esetekben ajánlott orvoshoz vinned kedvencedet!

Ha lenyel dolgokat

Még olyan esetben lehet gond, ha a macska sokat szopik, hogy közben szöszöket, anyagdarabokat, stb. is lenyel. Ez irritációhoz, hányáshoz és gyomorbántalmakhoz vezethet. Megpróbálhatsz neki olyan textíliákat ajánlani, amelyek nem bolyholódnak; például pamutot.

Minden más ok esetében veszélytelen a szopizás, így nem is kell róla leszoktatnod a cicust.

állatorvos dagasztás dorombolás hányás kölyökmacska miért stressz stressz csökkentése stresszes macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!