hirdetés

3 trükk, ami segít, ha a macska tönkreteszi a bútorokat

Ferenczi Deborah

2023. május 1 - Képek: Getty Images Hungary

Hányszor kergetted már el a cicádat a függönyöktől, a szőnyegtől vagy a kanapétól, mert éppen hevesen rávetette magát, hogy kicsit megrongálja azt? Ilyenkor tipikus probléma, hogy hiába szólsz rá erősen, vagy kergeted el, rád se hederít, és ugyanúgy visszamegy. Hogy miért szeretnek ennyire kaparászni a macskák, és hogyan lehet erről leszoktatni őket? Az alábbi cikkben ennek fogunk utánajárni.

hirdetés

A kaparászás alapvetően normális, egészséges viselkedés, amelyet a testmozgás és a terület megjelölése érdekében végeznek a macskák. Azonban ez a gazdik számára néha idegesítő lehet. Van néhány trükk, ami segíthet, ha a macska tönkreteszi minden bútorodat.

Ha a macska tönkreteszi a bútorokat, inkább vegyünk neki kaparófát

Miért kaparásznak a macskák?

Alapvetően annak, hogy a cicád kaparássza a bútoraidat, leginkább három fő oka lehet. Ezek pedig a következők:

1.) Gyakorlás

Először is a vakarózás remek testmozgás! Cicád emiatt is imádja élesíteni a karmát, gyakran a bútorokon. Nos, amíg erről nem szoktatod le, sajnos ezzel a károkozással számolni kell.

2.) Területmegjelölés

A macskák a saját területükön mondhatni királynak érzik magukat. Éppen ezért számos módszert alkalmaznak arra, hogy fenségterületüket, vagy ha úgy tetszik, birodalmukat megjelöljék. Ezt pedig gyakran a lakásban szanaszét hagyott karmolásnyomokkal és szagmintákkal teszik meg.

3.) Ösztön

A harmadik ok pedig egyértelműen az ösztönökben gyökerezik, hiszen egy macska számára zsigeri cselekedet mindent agyonkarmolni. A megoldás kulcsa az, hogy ezt a természetes jelenséget megpróbálod kontrollálni, és a bútorok helyett más alternatívát kínálsz kedvencednek.

Van megoldás a problémára, ha a macska tönkreteszi a bútoraid

1, Talán a legkézenfekvőbb megoldás egy kaparófa mihamarabbi beszerzése, vagy akár készítése. Egy ilyen saját birodalom, melyen maximálisan kiélhetik a kaparászási vágyait, garantáltan segít abban, hogy a cica megfelelően lemozgatva, és számára kellemes környezetbe érezze magát. Azonban itt sem mindegy, hogy milyen típusút választasz!

2, A legtöbb macska szereti, ha egész testét ki tudja nyújtani, miközben kaparászik, tehát ehhez mérten érdemes legalább kétszer olyan nagy oszlopra beruházni, mint amekkora a cicusod.Továbbá érdemes olyat választani, melyen egyszerre több textúra is megtalálható, hiszen így izgalmasabb lesz az állat számára a kaparászás, egyúttal kisebb az esély arra, hogy újabb kaland után néz. A legjobb olyat választani, amire akár fel is tud mászni, hiszen így a magaslaton megtalálhatja a trónját is, ahol naphosszat elücsöröghet.

3, Ajánlott a kaparófát olyan helyre tenni, amelyet a cica különösen szeret. De a legfontosabb a türelem: kedvenced nagy valószínűséggel nem egyik pillanatról a másikra fog átszokni arra, hogy kizárólag a kaparófát használja, ám idővel bizonyosan inkább ezt az alternatívát fogja választani.

kaparófa macska kapar macska kaparófa macska mozgása macska nevelése macska ösztönei macskalétra miért probléma a kaparászással
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink