hirdetés

Mit érez a macska, amikor macskamentát kap?

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 8 - Képek: Getty Images Hungary

A macskamenta hatása nyilvánvaló a gazdik számára. De mi történik pontosan a cicával, amikor megkapja? Egy kutatás érdekes összefüggésre bukkant.

hirdetés

Ha adtál már macskamentát a kedvencednek, a reakcióját látva talán az volt az első gondolatod, hogy úgy viselkedik, mint aki beállt. A macskamenta hatásai ugyanis elég nyilvánvalóak, és valljuk be, a legtöbbször szórakoztatóak. A macska hempereg a növényben, esetleg hanghatásokkal jelzi az élvezetét, hiperaktívvá válhat, és elkapja a zoomies. Vagy épp lemerevedik, és csak bambul maga elé.

Természetes a cicák nem apró emberek, így nem helyénvaló azt hinni, hogy hozzájuk hasonlóan hatnak rájuk a tudatmódosító szerek. Illetve egy kicsit mégis – egy kutatás ugyanis azt találta, hogy a macskamenta nagyon hasonlóan működik az emberi ópiátokhoz.

Hogyan működik?

A cicák reakciójáért a macskamentában található nepetalakton felelős, amely az állat légzőrendszerében található mirigyen keresztül jut el az agyba és fejt ki hatást az idegrendszerre. Miután bekövetkezik ez a kölcsönhatás, a macska teste endorfint termel, amelyre aktív vagy passzív viselkedéssel, esetenként a kettő keverékével reagál.

Az ok, amiért a kutatók úgy vélik, hogy a macskamenta ópiátként működik az, hogy a vizsgálat során azok a macskák, akik naloxont kaptak (mesterségesen előállított ópium ellenanyag), nem reagáltak a nepetalaktonra.

Az is kiderült, hogy a cica életkora és neme is befolyásolja az adott reakciót – például a 3 hónaposnál fiatalabb kölykök egyáltalán nem reagáltak aktívan.

Vizsgálatok szerint a növény az embereknél hallucinációt okoz, ám mivel macskák esetében ennek bizonyítása lehetetlen, így csupán feltételezés, hogy az állatoknál is történik hasonló.

Mennyi idő alatt hat?

A macskák néhány másodpercen belül érzik a macskamenta hatásait. Ennek időtartama változó: általában körülbelül 10 percig tart, ritkább esetben azonban elérheti a negyed órát is. Érdekes módon a macskamentának van egy úgynevezett refrakter időszaka: miután a cica szervezete reagált a nepetalaktonra, a következő időszakban (30-120 perc) immunis.

Okozhat függőséget?

A macskamenta nem okoz függőséget. Még ha viszonylag gyakran is kap kedvenced belőle, akkor sem kell elvonási tünetektől tartani. Fontos azonban megjegyezni, hogy idővel enyhe tolerancia alakulhat ki az állat szervezetében. Így előfordulhat, hogy kevésbé látványosan reagál, vagy rövidebb ideig tart a hatás.

A macskamenta evolúciós szerepe

Feltevések szerint a macskamenta pszichoaktív hatásainak evolúciós szerepe is van.

A macskafélék a zsákmányukat általában magas fűben vagy sűrű cserjék között üldözik, ahol a rovarokkal való érintkezés elkerülhetetlen. A szúnyogok például előszeretettel lakmároznak az állatokon, különösen a fül területén, ahol kevesebb a szőr, és az erek a bőrfelszín közelében helyezkednek el. Ezek csípése pedig komoly problémákat okozhat, az allergiás reakcióktól a szívférgességig.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a macskák ösztönösen használják a macskamentát egyfajta rovarriasztóként. A macskamenta, valamint néhány más macskamenta-alternatíva, mint a japán minikivi és a macskagyökér ugyanis jelentős rovarriasztó hatással rendelkeznek.

Megfigyelték, hogy a leopárdok, pumák, szerválok, hiúzok és más nagymacskák is macskamentába dörzsölik az arcukat, ami alátámasztja ezt a teóriát.

Milyen formában adható?

A házi macskák a négy fal között nem igen találkoznak természetesen előforduló macskamentával, így azt a gazdiknak kell beszerezni. Léteznek spray-k, szárított levelek, szárított leveleket tartalmazó macskajátékok, de akár a teljes növényt is megvásárolhatjuk.

Bár mindegyik esetében változó a nepetalakton koncentrációja, minimális különbség van abban, hogy mennyire hatnak a macskára. A macskamenta ugyanis nem gyógyszer, tehát a hatásai nem függnek a beadott mennyiségtől vagy a koncentrációtól.

macska viselkedése macskamenta zoomies
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink