hirdetés

A feromonos spray nagy segítség lehet, ha macskád van: az egyik legjobb stresszcsökkentő szer lehet

Hangai Lilla

2023. március 13 - Képek: Getty Images Hungary

A feromon szó hallatán egy átlagos beszélgetőpartnernek valószínűleg azok a parfümök jutnak eszébe, amit marketinges szakemberek úgy próbálnak nekünk eladni, hogy ettől az ellenkező nem egyik pillanatról a másikra a lábunk előtt hever majd. A macskások számára azonban a feromonos spray-k nem csupán egy trükkös szert jelentenek, amiről végül kiderül, pénzkidobás volt.

hirdetés

A fermonos spray-k számos esetben használhatók szuper hatékonysággal. Mutatjuk máris, hogy miért érdemes neked is kipróbálnod!

Mik azok a feromonok?

A feromonok a természetben megtalálható kémiai vegyületek, amelyeket sok élőlény használ kommunikációra. A méheknél például a dolgozók fermononnal töltik meg a kaptárt, hogy figyelmeztessék a többieket is a veszélyre, a hangyák pedig szintén ezzel jelzik a társaiknak, hogy a nappali szőnyegén bőven akad morzsa, amiből sokan jóllakhatnak. Bár hatásuk már évszázadok óta ismert, az első feromont hivatalosan valójában csak 1959-ben azonosította Adolf Butenandt német kémikus.

A macskák a feromonjaikat a következő dolgokra használják:

A macskák és különböző feromonjaik

A macska arcferomonja (FFP – Feline Facial Pheromone) a cicák pofája, álla, homloka és szája körüli mirigyekben található és akkor szabadul fel, amikor a cicák a fejüket tárgyakhoz vagy emberekhez dörzsölik. Ez azt jelzi, hogy ezek a dolgok teljesen biztonságosak.

A mamacicáknak a mellbimbóik körül szintén vannak mirigyek, melyek olyan feromont termelnek (CAP – Cat Appeasing Pheromone), amely segít megnyugtatni az újszülötteket. Biztonságban érzik magukat tőle és segít abban is, hogy jól kijöjjenek alomtársaikkal.

A macskavizeletben is vannak feromonok, különösen a kandúroknál intenzívek, és többek között ettől olyan átható a pisijük szaga. Ezt a feromont a területük megjelölésére használják.

A mancsaik között is vannak mirigyek (FIS – Feline Interdigital Semiochemical), amelyeket a kaparás hatására aktiválnak és szintén a területük megjelölésére szolgál, valamint ad számukra egy általános kellemes közérzetet.

Hogyan működnek a feromonos termékek és mikre használhatod őket?

A fermonos termékek állatokra és emberekre is teljesen veszélytelenek. Az emberek számára szagtalanok, mesterséges formában utánozzák a természetes feromonok hatását. A spray mellett elérhető konnektorba dugható, párologtató formában is.

Segíthetnek csökkenteni a stresszes viselkedést, például a folytonos kaparászást és a jelölgetést, amelyet kiválthatnak olyan változások, mint az új bútorok, költözés, ismeretlen emeberek, állatorvos meglátogatása, stb.

Néhány napra és néhány hétre is szükség lehet, hogy kifejtsék a hatásukat ezek a termékek, de nem szabad feladni, mert szinte minden esetben hoznak valamilyen szintű vagy akár teljes javulást. Ezeken kívül érdemes a cicának beszerezni egy stabil és elég magas kaparófát, amin a teljes testét megnyújtóztathatja. Ha meg tudjátok oldani, nagyon sokat segít az unalom és a stressz csökkentésében az is, ha a cicának lehetősége van felülni az ablakba, hogy onnan figyelje a külvilágot. És persze a rendszeres játékról se feledkezzetek meg!

A diffúzorokat akkor érdemes használni, ha az otthonotokat általánosan szeretnéd nyugalmasabbá és barátságosabbá tenni, a spray-t pedig fújhatod olyan felületekre, amit szeretnél a cica számára vonzóbbá tenni. Ilyen lehet az alomtálca, a kaparófa, a hordozó vagy a kefe.

boldog a macska feromon diffúzor feromon mirigyek feromon spray macska feromon megváltozott körülmények nyugodt macska stressz csökkentés stresszes macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink