hirdetés

12 év után lépett ki ketrecéből a menhelyi macska (videó)

Hangai Lilla

2023. június 17 - Képek: Getty Images Hungary

Felrobbantotta a TikTok közösségét egy videó, melyben egy vörös cirmos egy acél kennel sarkában szomorúan ücsörög. A feltöltője elmondta – aki 6 hónapja kezdett el az állatorvosi rendelőben dolgozni –, hogy a cica körülbelül 10-12 éve él a menhelyen.

hirdetés

Talán kétszer fogadták eddig örökbe, de mindegyik alkalommal nagyon hamar visszakerült eredeti helyére. Ugyan emberi kapcsolatban szinte alig volt része az évek alatt, mégis az egyik leggyengédebb macska volt, akivel Lindssey eddig találkozott.

Mégsem akart kijönni

Ugyan a fiatal lány és a macska között szinte azonnal jelen volt a bizalom és a szeretet, a cirmos mégsem akart kijönni a ketrecéből. Az Applied Animal Behavior Sciences nevű folyóiratban közzétett, 2014-ben készült tanulmány szerint a menhelyen a kennelbe elhúzód macskák számára ez egy olyan taktika, mely segítségével hatékonyabban birkóznak meg a stresszorokkal az új környezetben.

A tanulmány továbbá arra is rámutatott, hogy a stressz a macskák esetében is kihat az élet minden területére. Gyakrabban elkaphatnak fertőző betegségeket is a megemelkedett kortizolszintjük (stresszhormon) miatt, ugyanis ez immunhiányt okoz a szervezetben.

A videóból kiderül az is, hogy a cica a menhelyen töltött időszaka alatt minden nap hányt, alig volt képes magához élelmet venni, ami miatt borzalmasan lefogyott és még inkább csökkent a szervezetének ellenállóképessége. Járni is alig tudott már az utóbbi időkben.

A vörös menhelyi macska annyira stresszes volt és félt, hogy már nem is akart kijönni a kennelből.

A fantasztikus átalakulás

Lindssey mindig is szerette volna örökbefogadni a vöröskét, de az anyagi lehetőségei ezt nem engedték meg. A „kórház segítségével” azonban létre tudott jönni az örökbefogadás. A cicának több sem kellett: ahogy azt érezte, hogy biztonságban van új otthonában, máris kilépett hordozójából és felfedezőútra indult. Annyira ellazult, hogy hamarosan már új gazdijával aludt. Látható volt, hogy hányattatott sorsa ellenére milyen csodás lelke van, ugyanis még a gazdi testvérével is – aki mindig is tartott a macskáktól – nagyon kedvesen bánt, sosem volt vele tolakodó egy percre sem.

Nem kellett neki sok, és máris úgy kezdett el viselkedni, akár egy normális macska, akit egész életén át szeretet vett körül. A kaparófán ült és onnan szemlélte birodalmát, valamint új játékait is hamar birtokba vette. Szereti nézegetni magát a tükörben, érezni az ételek illatát és egyedül elmélkedni a kanapén. De leginkább a napon szeret feküdni. És ami a legjobb, hogy a mindennapos hányás is apránként elmaradozik! Mi nem sírunk, te sírsz!

Itt megnézheted az eredeti videót: 

@lindssey.82

Forever grateful to have met you❤️ #cat #catsoftiktok #notalone #petrescue #sheltercat #abandoned #sad #adoption #oldcat #adoptdontshop #vet #hope #sickcat #saved #newhome #tobuildahome #love #bestfriend #fyp #foryoupage #fy

♬ To build a home - 𝙇𝙭𝙪𝙞𝙨𝙨𝙤𝙪𝙣𝙙𝙯 🫶🏻

Ezért fogadj örökbe örökbefogadhatatlan állatot

Idős vagy mindenki által örökbefogadhatatlannak tűnő állatot igenis érdemes örökbe fogadni! Persze csak akkor, ha megvan köztetek a kémia és a bizalom. Ha így teszel, nemcsak lehetőséged van új esélyt adni egy megtépázott életnek, de alkalmad nyílik egy olyan kapcsolat részesének is lenni, ami nem terem minden bokorban.

fél a macska hány a macska idős macska igaz történet macska örökbefogadás megható történet menhely örökbefogadás örökbefogadott macska stressz stresszes macska szenior macska tiktok
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!