hirdetés

6 dolog, amivel azonnal jobbá teheted cicád életszínvonalát: ezek után indulhatsz a legjobb gazdik versenyén is

Hangai Lilla

2022. november 30 - Képek: Getty Images Hungary

A macskáknak kevesebb dologra van szükségük, mint azt gondolnád. Legalábbis nem olyan dolgokra, amit a fogyasztói társadalom próbál erőszakosan ledugni a torkunkon. Nem a tizedik tollas pálcika vagy önfűtő és önhűtő, saját komornyikkal rendelkező játszóbarlang az, amire vágynak.

hirdetés

Ha te is úgy érzed, hogy elbizonytalanodtál a sok lehetőség és az információ között, mutatjuk, hogy mivel teheted tényleg szebbé és élvezhetőbbé kedvenced életét.

1. Saját vadászles kialakítása

Na peresze nem feltétlenül szó szerint. A macskák vadászösztöne még a sok ezer éves együttélés alatt sem csorbult szinte semmit, nagyon intenzíven munkálkodik bennük. Így ha van olyan ablak a lakásban, ami az udvarra vagy az utcára néz, és kedvencednek lehetősége van onnan megfigyelni a madarakat, mókusokat vagy a járókelőket, akkor javasoljuk, hogy tedd számára kényelmessé és könnyen elérhetővé ezt a zugot. Egy puha párna, pléd, vagy ami még jobb, kifejezetten az ablakpárkány méretére szabott és odarögzített meleg textília még barátságosabbá teszi az élményt.

2. Vidd el sétálni, pórázon

Megmosolyogtató látvány egy városi kandúr, amint kecsesen sétál a pórázon, de ez is jobb, mint a semmi. Ha kijárós a cica és van udvar, ahol biztonságos indulhat felfedezőútra, az szuper, de ha erre nincs lehetőség, érdemes elgondolkodnod azon, hogy ha neki is tetszik, elinduljatok egy-egy pórázas sétára.

Kimehettek a közeli parkba, de az első időkben javasoljuk inkább, hogy maradjatok a ház körül. Először érdemes otthon hozzászoktatni a nyakörv/hám/póráz érzéséhez. Ha már ezzel nincs gond, jöhet az éles teszt. Persze nem garantált, hogy minden macska élvezni fogja ezt az aktivitást, de ha igen, azzal nagy örömöt okozol majd neki. Ha mégsem, ne csüggedj és ne is erőltesd!

3. Változatos étrend

Erről beszéltünk már korábban részletesen, de igyekszünk megragadni minden alkalmat, hogy újra szóba hozhassuk. Nagyon fontos a változatos étkezés a cicák számára! Itt írtunk arról, hogy hogyan építhetsz be az étrendjükbe biztonságos emberi élelmiszereket, itt pedig arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a fehérjében gazdag, nedves étrend az egyetlen, ami valójában működik az esetükben.

Javasoljuk, hogy cseréld le a száraz eledelt nedvesre, ugyanis sivatagi állatokként kifejlődve a macskák a szükséges vízmennyiség szinte teljes egészét az élelmükből nyerik, nagyon keveset isznak.

4. Próbáljatok ki új játékokat

Bízz bennünk; neked segít majd lelassulni és a mentális egészségedet is kordában tartja, ha néha úgy igazán játszol kicsit a cicáddal. Persze nagyon megnyugtató lehet a kanapén való szunyókálás is, de elképesztően hálás lesz neked, ha kiélheti kicsit a vadászösztöneit.

Szuper játék, ha megtöltesz egy nagy tálat vízzel, és teszel bele néhány különös figurát. Olyat is, ami a víz felszínén marad, olyat is, ami lesüllyed és olyat is, ami mozog. Olyan ez, mint a gyerekeknél a játék a fürdőkádban. Hagyd, hogy felfedezze és kiélvezze a halászat rejtelmeit.

Taníthatsz neki klikker segítségével különböző trükköket, egyes macskák pedig fogékonyak a „hozd vissza!” játékra is. Sőt, akár eldughatsz a paplan vagy az újság alatt mozgó játékokat vagy jutalomfalatokat, amire rávezeted a cicát. A lehetőségek tárháza szinte végtelen!

5. Hagyd kint a dobozokat

Itt írtunk már arról, hogy miért rajonganak annyira a dobozokért ezek a bajszos kis banditák. Ha rendeltél valamit, ne vidd a papírdobozt azonnal a szelektívbe, hagyd kint a macskának, hogy játsszon vele. Semmibe nem kerül, és az lesz élete legszebb napja!

6. Macskalétra és kaparófa mennyország

Imádják a magasságot, hiszen onnan szuperül látnak mindent, ami az uralkodásuk helyszínén történik. A kaparófa pedig nemcsak a karmok élezésére, de a nyújtózkodásra is szuper. Ha még nem szereztél be macskalétrát és kaparófát, mindenképpen bíztatunk, hogy tedd meg! Természetesen ennek vannak költségei, de ezek olyan dolgok, amikre érdemes pénzt szánni. Arra ügyelj, hogy a kaparófa elég magas legyen ahhoz, hogy ki tudja rajta nyújtóztatni az egész testét és elég stabilan is álljon, különben nagy rá az esély, hogy nem fogja használni.

boldog a macska eledel emberi ételek a macskának étrend interaktív játékok játék jó gazdi kaparófa kilátás macska és doboz macska gazdi játék macska gazdi összhang macskalétra póráz sétáltatás vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink