hirdetés

6 őszi veszély, ami a cicákra leselkedik: a hízás és a patkányméreg kiemelt helyen szerepel

Hangai Lilla

2022. október 7 - Képek: Getty Images Hungary

A hulló levelek, a kényelmes és puha pulóverek, valamint a sütőtökös latte időszakába léptünk. Beköszöntött az ősz! Kedvenc évszakunk azonban új veszélyeket és kihívásokat jelenthet a cicák számára is.

hirdetés

Ahhoz, hogy a délutáni kuckózás az otthon melegében zavartalan maradjon ebben az időszakban is, mutatjuk, mire figyelj!

1. Közlekedési balesetek és autós problémák

Ahogy egyre korábban sötétedik és egyre hosszabbak az esték, a kijárós cicádat is több veszély fenyegeti, ugyanis több időt tölt kint rosszabb fényviszonyok mellett. Sajnos ebben az évszakban jelentősen megnövekszik a balesetek száma, így fontos, hogy többféle módon is megóvd kedvenced testi épségét.

A legpraktikusabb, ha kijárási tilalmat rendelsz el. A viccet félretéve, ha elkezd szürkülni, mindenképp hívd be cicádat egy kellemes vacsira, majd ha ez megoldható, éjszakára már tartsd is bent. Bár szürkületben és sötétben is remekül látnak, a vakító fényszórók megzavarják őket, ledermednek és nagyon kevés is elég ahhoz, hogy végzetes baleset legyen az eredmény.

Érdemes lehet beszerezni egy világító vagy fényvisszaverő nyakörvet is, biztos, ami biztos alapon.

Nem csak a mozgó autók jelenthetnek veszélyt. Gyakran előfordul, hogy a cica a hideg elől a kocsi alá vagy a motorháztetőbe bújik. Sofőrként javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizd ezeket a helyeket, hogy elkerüld a baleseteket.

2. Bolhák és kullancsok

A macskák egész évben ki vannak téve a bolhák és a kullancsok kockázatának, azonban a hidegebb hónapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről a kellemetlenségről, főleg, ha a cica kint is tölt időt vagy csak kint él.

A zsákmányállatok, például a mókusok, patkányok és egerek aktívabbak az őszi hónapokban, és a télre való felkészüléssel vannak elfoglalva. Ez azt jelenti, hogy macska vadászösztöne természetes módon felerősödik, ezáltal pedig annak a kockázata is, hogy a kéretlen stopposokat hazahozza. Az őszi hónapokban is maradj rendszeres és naprakész a bolhairtással kapcsolatban és rendszeresen nézd át a cicát, hogy nincs-e benne kullancs.

3. Patkányméreg

Ahogy az előző pontban is említettük, beindult a rágcsálószezon. Vidéken és a városokban is egyaránt problémát jelenthet ennek a kezelése, így a legtöbb helyen nemcsak csapdákkal, de méreggel is irtják ezeket a kártevőket. A sors fintora, hogy a cicák is többet vadásznak ősszel, így előfordulhat, hogy már méreggel fertőzött állattal érintkeznek.

A tünetek megjelenése 3-7 napig is eltarthat, ami sajnos azt jelenti, hogy hirtelen halál is bekövetkezhet, mielőtt a tünetek megjelennének. A következőkre kell figyelned:

 • vérzés, véraláfutás vagy nagyon sápadt fogíny;
 • duzzadt has, ami vérzésre utalhat;
 • légzési nehézségek, köhögés, zihálás;
 • letargia és gyengeség;
 • ingatag járás;
 • étvágytalanság.

A véletlen mérgezés elkerülése érdekében ne használj rágcsálómérget otthon, a kertben, a fészerben vagy a garázsban. Ehelyett fontold meg inkább a csapdák használatát. Ha felmerül a gyanú, hogy kedvenced mérget evett vagy mérgezett állattal érintkezett, azonnal fordulj az állatorvoshoz!

4. Súlygyarapodás

Természetes jelenség, hogy a hideg évszakok közeledtével a cicák némi súlyt pakolnak fel eddigi karcsú, nyári alakjukra. Ám érdemes arra odafigyelni, hogy a kevesebb mozgás miatt ezek a kilók ne legyenek többek a feltétlenül szükségesnél.

Az elhízás az egyik legnagyobb rizikófaktor, ha a macskák egészségéről van szó, így semmiképpen se emelj az adagon, főleg, ha kedvenced egyáltalán nem tartózkodik a szabadban.

5. Gyertyák és nyílt tűz

Mivel a macskák ösztönösen vonzódnak a meleghez, ráadásul a kandallótűz vagy a gyertyák kellemes vibrálást is hoznak a sötétebb estékbe, így több szempontból is nagyon vonzó lehet számukra. Hogy megóvd az értékes bundát és bajszot a megperzselődéstől, valamint az otthonodat a leégéstől, soha ne hagyd a cicát őrizetlenül nyílt tűz közelében.

6. Ízületi gyulladás és hideg

Ahogy egyre hidegebb lesz, az idősebb macskák lassulni kezdhetnek, aminek az ízületi gyulladás lehet az oka. Az őszi és téli időszakban az artritisztől nem szenvedő kedvenceknek is érdemes több, melegebb kuckót biztosítani, hogy ne fázzanak, de az idősebb példányokra különösen fontos odafigyelni.

Az ízületi gyulladás rendkívül fájdalmas lehet, így néha a legjobb szándék ellenére sem tehetünk értük gazdiként eleget. Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, vedd fel az állatorvossal a kapcsolatot, hogy kideríthessétek, mi lehet a legalkalmasabb kezelési mód:

 • nehézségek ugrás, futás vagy lépcsőzés közben;
 • sántaság;
 • merevség;
 • ízületeik duzzanata, forrósága;
 • a szokásosnál több alvás;
 • a szokásosnál kevesebb mozgás;
 • túlápolás;
 • gondozatlan vagy matt szőrzet azokon a területeken, amelyeket fájdalmasnak találnak ápolni;
 • nehézségek az alomdoboz használatában.
artritisz bolha élet elhízás fázik a macska fényvisszaverő nyakörv hogyan távolítsuk el a kullancsot idős macska ízületi gyulladás közlekedési baleset macska kullancs kullancs a macskában macska bolhás macska melegben macska ösztön macska szereti a meleget nyílt tűz veszélye őszi veszélyek őszi veszélyek a macskákra patkányméreg vadászó macska vadászösztön világító nyakörv
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink