hirdetés

Segítség, kullancs van a macskámban! Így távolítsd el a parazitát biztonságosan

Ferenczi Deborah, 2022. május 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kullancs által terjesztett betegségek már 24 órával a parazita megtapadását követően átterjedhetnek macskádra. Ezek némelyike, például a Lyme-kór, emberre is átterjedhet. Ha kullancsot találsz kedvencedben, nagyon fontos, hogy azonnal szakszerűen eltávolítsd. Az alábbiakban egy rövid útmutatót mutatunk arra, hogy miként kell elvégezni a műveletet.

hirdetés

Itt a tavasz, beindult a kullancsszezon! Nagyon fontos, hogy a védekezés mellett megfelelő hangsúlyt fektess arra is, hogy mindig átvizsgáld a macskád szőrét, és amennyiben kullancsot találsz benne, akkor azt mielőbb eltávolítsd.

Milyen eszközök szükségesek a kullancs eltávolításához?

Elsősorban be kell szerezned a megfelelő eszközöket, melynek segítségével elvégezhetted ezt a műveletet. Az alábbiak a legfontosabbak:

  • Egy csipesz vagy egy speciális kullancseltávolító eszköz
  • Gumikesztyű
  • Izopropil-alkohol
  • Antibiotikumos kenőcs, de kizárólag olyan, mely állatoknak való
  • Fedővel ellátott üveg vagy tartály
  • Illetve valaki, aki megfogja közben a macskát

Ha nem tudod eltávolítani a kullancsot, mert nem rendelkezel ilyen jellegű eszközökkel, vagy esetleg nem tudod kezelni vagy megfékezni macskát, akkor vidd el állatorvoshoz, aki biztonságosan eltávolítja a kullancsot.

A kullancs eltávolításának lépései

Amennyiben kullancs ment a macskádba, érdemes követned az alábbi lépéseket.

A kullancs eltávolítása csipesszel

1. Tölts meg egy tartályt izopropil-alkohollal.

2. Finoman fogd meg macskádat, és vond el figyelmét valamilyen finomsággal.

3. Válaszd szét a bundát, és győződj meg arról, hogy az valóban kullancs.

4. Ezek után fogd meg a kullancsot csipesszel, a lehető legközelebb a macskád bőréhez. Fontos, hogy próbáld meg nem szorítani a parazitát. Ugyanis abban az esetben, ha a kullancs testét túl erősen megnyomod, akkor testének egyes részei a macska bőrébe szorulhatnak, mely során hasonlóképpen fennállhat a fertőzés kockázata.

5. Ezt követően gyengéd, határozott nyomással távolítsd el a kullancsot.

6. Helyezd a kullancsot az izopropil-alkoholba.

7. Amennyiben van otthon antibiotikumos kenőcsöd, akkor érdemes a kullancscsípést bekenned vele.

A kullancseltávolító eszköz használatának lépései

Abban az esetben, ha nem csipeszt, hanem specifikus kullancseltávolító eszközt használsz, akkor a következő lépések mentén haladj:

1. Tölts meg egy tartályt izopropil-alkohollal.

2. Majd fogd meg a macskát, és helyezd óvatosan oda az eszközt, ahol a kullancs van.

3. Ezek után addig forgasd a kullancseltávolítót, amíg a parazita elválik a macska bőrétől.

4. Amennyiben ez sikeres volt, tedd a kullancsot az izopropil-alkoholba, a sebet pedig bekenheted antibiotikumos kenőccsel.

Mi a teendő, ha a kullancs feje beszakad?

Ha a kullancs feje beszakad, ne próbáld meg otthon eltávolítani, ugyanis a szakszerűtlen kezelés késlelteti a sebgyógyulást és fertőzést okoz. A szervezet nagy valószínűséggel kinyomja vagy magától feloldja a parazitát. A másik megoldás pedig, hogy fordulj állatorvoshoz, aki vagy felír egy erre való kenőcsöt, vagy megpróbálja eltávolítani.

Fontos tudni, hogy a betegség átvitelének kockázata nagyon alacsony, ha a kullancs testét biztonságosan eltávolították. Figyeld a fertőzés helyét, és vidd el a macskát az állatorvoshoz, ha jelentős duzzanat alakult ki. Normális, hogy a kullancs megtapadásának helyén kismértékű bőrpír és varasodás van, de a nagy duzzanat fertőzés gyanújára ad okot. Fontos, hogy megfelelően ártalmatlanítsd a kullancsot, mert megcsípheti a macskádat és téged is, ha még életben van. Éppen ezért jó módszer izopropil-alkoholba helyezni, hogy megöld, majd ezek után le tudd húzni a WC-n. De érdemes lehet zárt edénybe is tenni, és bemutatni állatorvosnak a példányt, hogy kiderüljön, nem fertőzött-e valamilyen betegséggel.

Kullancscsípés megelőzése

A cicák kullancs elleni védekezésére számos lehetőség kínálkozik. Fontos, hogy csak kifejezetten macskáknak készült termékeket használj. Egyes kutyák számára forgalmazott készítmények rovarölő szereket tartalmazhatnak, amelyek nem biztonságosak a macskák számára. Léteznek erre a célra kifejlesztett oldatok, gyógyszerek, esetlegesen kullancsriasztó nyakörvek, sőt még olyan samponok is, melyek segítenek távol tartani a veszélyes parazitát. Ezen lehetőségek közül a megfelelő kiválasztásában érdemes kikérni az állatorvosod véleményét, hiszen speciálisan tud tanácsot adni arra vonatkozóan, hogy a te állatodnak mi lenne a lehető legmegfelelőbb megoldás a kullancscsípés megelőzésére.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon