hirdetés

Miért liheg a macska? Nem csak a hőség lehet az oka

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

A nagy hőségben természetes, hogy lihegnek az állatok. Azonban abban az esetben, ha nincsen meleg, és ettől függetlenül lihegnek, akkor akár komoly egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben.

hirdetés

Számos dolog állhat a macska lihegésének a hátterében. Amennyiben ezt a szélsőségesen meleg időjárás nem indokolja, érdemes elgondolkodni azon, hogy esetleg valami komolyabb dolog áll a háttérben.

Miért liheg a macska?

Normális, ha a macska egy kiadós játék után elfárad, és ennek hatására elkezd lihegni. Amennyiben ez áll a háttérben, akkor viszonylag rövid idő alatt mérsékelődik a helyzet, és amint megpihent a cica, jobb lesz a helyzet. Ugyanakkor jelezheti azt is, hogy stresszel valamitől, vagy valami félelmet váltott ki belőle. Ebben az esetben, amint megszűnik a stresszt okozó helyzet, elmúlik a lihegés. Ezeket mind külső tényező váltja ki, és semmilyen egészségügyi kockázat nem áll a viselkedés mögött.

Asztma

Az egyik lehetséges, lihegést okozó egészségügyi probléma az asztma. Ennek a legfőbb tünete, hogy köhögéssel és gyors ritmusú lélegzetvétellel jár. Ebben az esetben betegségre kell gyanakodni. A kellemetlen reakció hátterében legtöbbször valamilyen légúti allergia áll. Alapvetően gyógyszeres kezeléssel megszüntethető vagy legalábbis nagymértékben mérsékelhető a probléma.

Szívférgesség

A szívférgesség szintén lehet kiváltó ok. Ez is okozhat légzési nehézségeket, amitől gyakrabban liheghet a cica. Szerencsére állatorvosi segítséggel ez is kiválóan kezelhető, hiszen gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel jelentősen lehet mérsékelni a kellemetlen tüneteket. Érdemes időnként ellenőriztetni, hogy jelen van-e a parazita a kisállat szervezetében.

Pangásos szívelégtelenség

A pangásos szívelégtelenség komolyabb oka lehet a lihegésnek, mivel a tüdőben és környékén felhalmozódott folyadék mély, gyors légzést és gyakori köhögést okoz. Ennek okán pedig a macska nagyon liheghet, sőt kifejezetten nehezen kaphat levegőt. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal fordulj állatorvoshoz. Ugyanis ilyenkor szükséges a folyadékot minél hamarabb kiüríteni a tüdőből, illetve megoldás lehet az értágító gyógyszerek használata is.

Légzőszervi fertőzés

A macskák is kaphatnak légúti betegségeket, aminek egyik legfőbb tünete a lihegés. Általában valamilyen vírus okozza, de akár bakteriális fertőzés is állhat a háttérben, ami antibiotikumos kezelést igényel. Ha otthon túl száraz a levegő, érdemes párásítókészüléket szerezni, mert a nedvesség elősegíti a légzést. Nagyon fontos, hogy ha nem okozza külsődleges indok, mint például stressz vagy fáradtság a lihegést, akkor mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni.

Asztma beteg a macska betegség tünetei egészség Légzőszervi fertőzés liheg a macska macska betegségei miért Pangásos szívelégtelenség viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink