hirdetés

Szenior cicák ápolása: ezekre figyelj, hogy idősebb macskád is teljes életet élhessen

Hangai Lilla

2022. szeptember 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ha hármat kívánhatnánk, az egyik biztosan az lenne, hogy a kedvenceink soha ne öregedjenek meg. Amíg várunk a szerencsét hozó aranyhalra, addig kénytelenek vagyunk földi eszközökhöz nyúlni és velük biztosítani idősödő cicánk jóllétét. Bizony előfordul, hogy agg macskánk már nem tudja olyan körültekintően rendben tartani magát, így egy picit be kell neki segítenünk.

hirdetés

Biztosak vagyunk benne, hogy te is bármit megtennél kedvencedért, amiről tudod, hogy megkönnyíti a mindennapjait. Ő nem tudja neked elmondani a leghasznosabb tippeket, ezért engedd meg, hogy besegítsünk picit.

1. A megfelelő diéta ebben a korban kiemelten fontos

Az kitűnő egészség megőrzése érdekében kiemelten fontos a testsúly optimális régióban való tartása. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy ha az idősödés jeleit észleled, tegyetek egy látogatást az állatorvosnál. Ott segítenek majd megállapítani kedvenced ideális testsúlyát és ajánlanak majd olyan eledelt is, amivel ezt tartani tudja és megfelelő minőségű tápanyaghoz is jut.

Sokat segíthet a napi többszöri, kis adagokban történő etetés is. 5 alkalommal naponta éppen tökéletes.

2. Növeld cicád vízhez való hozzáférését

A dehidratáció óriási ellensége a szervezetnek. Az életkor előrehaladtával a macskák hajlamosak a székrekedésre és a vesebetegségre, különösen, ha nem isznak eleget.

Növeld kedvenced vízbevitelét a lakásában több kihelyezett itatótállal és konzerves vagy alutasakos nedves eledellel. Arra is figyelj, hogy jól elérhető, könnyen megközelíthető helyen legyenek a tálak. Az idős állatok már nem biztos, hogy olyan fürgék és fittek; előfordulhat, hogy kihagyják az ivást, mert problémás elérni az edényt.

3. Tanuld meg felismerni fájdalmuk apró jeleit

A macskák ragadozó mivoltuknak köszönhető, hogy az ősi ösztönöktől vezérelve mesterei a fájdalmak elrejtésének. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 10 idős macskából 9 mutat ízületi gyulladásra utaló jeleket röntgenfelvételeken úgy, hogy a gazdik ezt még csak nem is sejtették.

A legfontosabb dolog, amit megtehetsz az ízületi gyulladás okozta fájdalom megelőzése érdekében, az az, hogy a macskát egészséges testsúlyban tartod. Már 1-2 kg súlyfelesleg is jelentősen ronthatja kedvenced életminőségét. Az állatorvos segítséget tud nyújtani a kezelésekkel és a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban is.

Általános érvényű az is, hogy ha a macska beteg, hajlamos arra, hogy elbújjon. Figyelj az apró változásokra a viselkedésében, és meg fogod látni, ha probléma adódott.

4. Ne hanyagold el a fogápolást

És ne csak te ne hanyagold el, de ügyelj arra, hogy cicád gyilkos agyarai is úgy csillogjanak, mint kis tőrök egy elegáns vitrinben. A fogászati betegségek nagyon gyakoriak az idősödő macskáknál. Sajnos felmerülhet szuvasodás, törött fog, fogkő, különböző ínybetegségek és szájüregi daganatok is.

A szájban lévő fertőzések bejuthatnak a véráramba, és hatással lehetnek a májra, a vesére és a szívre is. Gyakran nincs egyértelmű jele a fogászati betegségeknek. A gazdik a fogyást és a csapzott szőrzetet az öregedés jeleinek tekintik, nem pedig egy meglévő betegség tüneteinek.

Az alapos és rendszeres fogmosás, a megfelelő minőségű eledel és a rendszeres szűrések nagyon sokat segítenek az eredeti állapot fenntartásában.

5. Fontos a rendszeres mozgás és a mentális stimuláció

Értelmi szintjük egy 2 éves gyermekével egyenlő, így ne csodálkozz, ha hamar elunják magukat, ami pedig borzalmas hatással lesz a mentális egészségükre. Ezen kívül minden macskának szüksége van mászóhelyekre, rejtekhelyekre, kaparófára, hogy imitálhassák a vadászatot és játszhassanak. Ezek a dolgok nemcsak fitté teszik kedvencedet, de szellemileg is stimulált marad tőlük.

Azonban idős korban ezek a játékok is némi átgondolásra szorulhatnak. Talán már nem olyan könnyű neki elérni azokat a magaslatokat, amikre 1-2 éve még megszégyenítő ügyességgel ugrott fel. A lakás több pontján elhelyezett szőnyeggel borított rámpa például csodákat tehet az ízületi gyulladásban szenvedő cicákkal. Ügyelj arra is, hogy sok meleg hely legyen, ahol nyugodtan tud pihenni. Ez is csökkentheti a fájdalmait.

6. A bunda rendszeres ápolása

Előfordulhat, hogy cicád már kevésbé lelkesen ápolja ékességét, a szőrét. Lehet, hogy már túl fáradt hozzá, lehet, hogy fájdalmak akadályozzák, de az is lehet, hogy fizikálisan nem képes már annyi energiát a mosakodásba fektetni. Az összecsomósodott szőr rendkívül fájdalmas. Hogy megkíméld ettől a kis aggastyánt, szánj a bundaápolásra minden nap néhány percet, különösen akkor, ha kedvenced szőrzete hosszú.

7. Ne fukarkodj az orvosi látogatásokkal

Ideális esetben a 11 évnél idősebb cicák fél évente tegyenek egy látogatást az állatorvosnál, a fiatalabbak évente. Ha a vérvétel és egyéb vizsgálatok még időben kimutatják a kialakulóban lévő betegségeket, óriási előnnyel vághattok bele a kezelésbe.

állatorvos ápolás diéta egészség egészséges táplálkozás fájdalom felismerése fogápolás hányszor egyen a macska idős macska játék macska ápolása macska mentális betegség macska szőrápolás szőr vízfogyasztás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink