hirdetés

Küzdelem a bolhák ellen: semmiképp sem a mosogatószeres fürdő a megoldás!

Ferenczi Deborah

2022. február 15

A tavasz egyik legnagyobb veszélye a különböző kártevők megjelenése. Minél többet tartózkodik cicád a természetben, annál inkább érdemes minden nap alaposan ellenőröznöd szőrét, ugyanis könnyen meglapulhatnak benne bolhák és más paraziták.

hirdetés

Sajnos bármennyire is elővigyázatos vagy, és maximálisan ügyelsz a higiéniára, akkor is előfordulhat, hogy macskád bolhás lesz. Megfelelő kezeléssel viszonylag hamar lehet orvosolni a helyzetet, ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni azt, hogy mennyire elengedetlen a folyamatos ápolás. Az interneten számos módszer terjed, amik különböző útmutatókat adnak annak érdekében, hogy megelőzzék ezeket a fertőzéseket. Némelyik megoldás egészen furcsa, ugyanis olyan ötleteket is javasolnak, mint egy mosogatószeres fürdő.

Miért veszélyes a mosogatószer?

Úgy tartják, hogy a mosogatószeres fürdő lebontja a bolhák külső vázát, így azok percek alatt megfulladnak és elpusztulnak. A bolhák nagyon gyorsan szaporodnak, így ahhoz, hogy bármiféle eredménye legyen ennek a módszernek, nagyon alaposan le kell csutakolni vele az állatot, majd ezek után alaposan átfésülni bolhafésűvel. Az állatorvosok azonban óva intenek mindenkit ettől. A mosogatószer komoly irritációt okozhat az állatnál, bőrét pedig jelentős mértékben száríthatja. Emellett persze az is előfordulhat, hogy belenyal a vízbe, ami akár mérgezést is okozhat. Továbbá a módszer nem előzi meg az élősködők visszatérését.

Milyen más kezelések léteznek?

A bolhák esetében nem lehet súlyos vagy kevésbé súlyos helyzetről beszélni, mert hosszú távon mindenképpen problémát okoznak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy amint észreveszed a bolhákat, azonnal fordulj állatorvoshoz. Ha a fertőzött állat nem kapja meg a megfelelő kezelést, nagyon súlyossá válhat a helyzet. Fontos tudni, hogy kifejezetten bolhák ellen szánt samponokkal és porokkal sem lehet 100 százalékos eredményt elérni, hiszen bármikor visszatérhet az élősködő. Ajánlott kifejezetten erre készített cseppeket, tablettákat alkalmazni, ugyanis ezek jóval hatékonyabbak.

A kutyáknak gyógyszerek nem való macskáknak

Mindenképpen szükséges hangsúlyozni, hogy a kutyáknak adható készítmények jelentős részét tilos macskákon alkalmazni, mert mérgezőek lehetnek rájuk nézve, sőt akár el is pusztulhatnak tőlük. Továbbá, amennyiben bolhás lett kedvenced, és más cicáid is vannak, nekik is meg kell kapniuk a kezelést. Ezenfelül elengedhetetlen az alapos takarítás és fertőtlenítés is, hiszen ennek hiányában garantált az újrafertőzés veszélye. Ezen élősködők férgeket terjeszthetnek, ezért az érintett állatoknál a féreghajtás is indokolt.

ápolás bolha egészség élősködők macska ápolása macska bolhás macskajaj paraziták
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink