hirdetés

El a mancsokkal ettől a 10 növénytől: egyik sem játék, ugyanis mérgező macskád számára

Pócsik Judit

2022. július 19 - Képek: Getty Images Hungary

Kíváncsiságuk és játékos természetük okán sok macska örömét leli a növényekkel való játszadozásban sőt, egyes cicák nem riadnak vissza a megkóstolásuktól sem. És ez nagyon veszélyes lehet...

hirdetés

Bármilyen vonzóak is ezek a zöldek a macska számára, az ártalmatlan macskafűvel ellentétben az alábbi tíz növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek súlyos mérgezést okoznak elfogyasztás esetén. Mutatjuk őket!

1. Borostyán

Ez az örökzöld kúszónövény annyira népszerűvé vált, hogy ma már nemcsak a ház külső falait díszíti, hanem egyre többször láthatjuk viszont dekoratív szobanövényként is, például a szekrényeken vagy a falakon. Pedig jobb lenne, ha a borostyán továbbra is házon kívül maradna, mert a cicákra igen veszélyes. A benne levő méreganyag nyálfolyást, nyugtalanságot, hányást, hasmenést, sőt akár még bénulást is okozhat.

2. Krókusz

Ez a liliomfélék családjába tartozó, népszerű és szemet gyönyörködtető, élénk színű növény kétségtelenül a kert vagy a nappali egyik éke, ám sajnos a macskák egyik ellensége is egyben. A krókuszban található pikrococin nevű keserű anyag ugyanis gyomorproblémákat és súlyos mérgezést okozhat a cicáknál. De más házi kedvencekre is ugyanezért veszélyes.

3. Nárcisz

A többnyire napsárga színben pompázó nárcisz kétségtelenül az egyik legnépszerűbb virág. Bármilyen jól mutat is azonban az asztalon, ha cicagazdik vagyunk, inkább kerüljük vagy művirág formájában díszítsünk vele, így ugyanis nem árthat, míg az élő nárcisz igen. Ez a szépséges virág is súlyosan mérgező: nyálfolyást, hányást, gyomorgörcsöt, egyensúlyzavart okoz. Súlyosabb esetben pedig fogyasztása nyomán a gyomornyálkahártya súlyos irritációja is felléphet mérgezési tünetként.

4. Kaktusz

Bár a kaktusz az előző három növénnyel ellentétben nem mérgező, azért jobb távol tartani a bársonytalpúaktól. A cicák ugyanis a kaktusszal való játszadozás közben a növény tüskéi révén komoly mancs- és szemsérüléseket szenvedhetnek.

5. Páfrány

Gyakorlatilag az összes páfrányféle a mérgező növények kategóriájába sorolható, különösen veszélyes azonban a tiamináz nevű anyagot tartalmazó saspáfrány, ami emberre és állatra is egyaránt ártalmas. A tiamináz ugyanis rákkeltő, és megtámadhatja a csontvelőt. A növény spóráinak belélegzését kerülni kell.

6. Orgona

Az orgona olyannyira kedvelt virág, hogy illatával kozmetikumokban és tisztítószerekben is gyakran találkozhatunk. Ennek a pasztellszínű gyönyörű virágnak azonban szinte minden része mérgező, emberre és állatra is. Szambunigrin tartalmánál fogva hasmenést és hányást okoz.

7. Gyöngyvirág

A sokak körében nagyon népszerű és bódító illatú gyöngyvirág rendkívül mérgező a macskák számára. A növény glikozidot tartalmaz, amely hányást, hasmenést, görcsöket, a legsúlyosabb esetben pedig szívritmuszavart, keringés-összeomlást és szívmegállást okoz.

8. Agávé

Ez a Mexikóban őshonos növény az ember számára manapság leginkább arról ismert, hogy belőle készül a cukor egyik egészséges és népszerű alternatívája, az agávé szirup. A macska számára azonban egyáltalán nem egészséges a növénnyel való találkozás vagy annak fogyasztása. Érintkezés következtében bőr- és nyálkahártya-irritációt, lenyelés esetén pedig légzési nehézséget és gyomorproblémákat okozhat.

9. Kislevelű fikusz

A fikuszfélék benjáminja ez az élénkzöld növény, de a borsra illő mondás rá is igaz: kicsi, de erős. Mégpedig erősen mérgező a macskákra nézve: elfogyasztása, hányást, hasmenést, és nyálkahártya-irritációt okoz. A többi fikuszfajta is hasonlóan mérgező.

10. Jácint

A nárcisz mellett a jácint, ez a spárgafélék családjába tartozó növény is az egyik legnépszerűbb virág. Mutatós és illatos, élénk színeivel vonzza a tekinteteket, ám a macskák számára rendkívül mérgező. A benne lévő toxinok nyálfolyást, hasmenést és gyomorpanaszokat okoznak.

Ha fontos számunkra a macska egészségének védelme, olyan növényeket tartsunk, amelyek a cica számára veszélytelenek. Ma már nagy választékban kaphatók olyan műnövények és művirágok, amelyek teljesen élethűek. Azonban, ha mégis az élő növény mellett döntünk, olyan fajtákat válasszunk, amelyek mind emberre, mind állatra veszélytelenek!

egészség mérgezés mérgező növények növények szobanövények
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink