Miért alszik rajtad a cicád? 5 ok a bájos jelenség hátterében

Hangai Lilla, 2022. szeptember 11 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyik legaranyosabb macskaszokás, és valljuk be őszintén, néha az egyik legidegesítőbb is. Minden gazdi imádja, ha a kedvence a közelében van, főként kitüntetésként élik ezt meg a cicatulajdonosok, hiszen ez mindig azt jelzi, hogy a kiskedvenc boldog és még mindig ragaszkodik. De amikor a bolyhos kis feneküket az arcodba tolják hajnali 5-kor, előfordulhat, hogy megkérdőjelezed a teremtés erőit.

Jogosan merül hát fel benned a kérdés, hogy miért csinálják ezt? Cikkünk ennek a kérdésnek a megválaszolására tesz most egy bátor kísérletet.

A macskák alvási szokásai

Először is azt a legpraktikusabb megérteni, hogy a cicáknak teljesen más az alvási ritmusuk, mint a miénk. Míg mi általában, és szerencsés esetben végigalusszuk az éjszakát, addig ők többször szunyókálnak napközben, hogy visszanyerjék az energiájukat. Ezek a szundik azonban a legtöbbször csak felületesek, nem érik el a mélyalvás fázisát. Erre azért van szükség, mert a született ragadozók ösztöneinek mindig készen kell állni a harca és a védelemre is.

De nem húzzuk tovább az időt, következzenek az okok!

1. A köteléket akarják erősíteni

Minden macskatulajdonos tanúsíthatja, hogy a világon az egyik legkedvesebb, leggondoskodóbb és legszeretőbb lények a macskák. Ne tévesszen meg senkit a rossz hírnév!
Egyedi módon mutatják ki ragaszkodásukat. Az egyik ilyen mód, hogy veled és rajtad alszanak. Kedvencednek megnyugvást jelent hallani a szívverésedet és érezni a lélegzetvételedet. Merje valaki azt mondani, hogy ettől nem érzékenyült el legalább egy egész picikét?!

Ez a magatartás a vadonbeli viselkedésének háziasított változata. A törzsük iránt mindig nagy szeretetet mutatnak, amit legszívesebben tisztálkodással, azaz nyalogatással és összebújással fejeznek ki.

2. Jól esik nekik a meleg

Észrevetted már, hogy szinte üldözik a napfényes pontokat a lakásban? Ennek az az oka, hogy a meleg segít nekik ellazulni, így a szunyókálás is pihentetőbb lesz. A legmelegebb pont pedig valószínűleg te vagy a lakásban. Ha csak teheted, hagyd kedvencednek, hogy rajtad aludjon, hiszen a nyugodt és pihentető alvás nagyon jót tesz az egészségének.

3. Biztonságban akarják érezni magukat

Ahogy az előbb is említettük, ragadozó mivoltuk elég sok stresszel jár, így fontos számukra, hogy az alvás ideje alatt zavartalanul fel tudjanak töltődni, és ne kelljen a külső fenyegetésekkel törődniük.

A macsekok sebezhetők alvás közben, így ha megbíznak benned annyira, hogy rajtad is elszundítanak, azt vedd óriási megtiszteltetésnek. Az alomban is ezt a technikát tanulják el a mamájuktól. Ha láttál már kölyköket együtt aludni, mindig egymásra halmozódnak a biztonság és a kellemes meleg miatt.

4. Kijelölik a területüket

A macskák territoriális teremtmények. A saját területükön az illatmirigyeik által termelt feromonokat felszabadítják, hogy megjelöljék azt, ami hozzájuk tartozik. Tehát amikor rajtad alszanak, valójában megjelölnek az illatukkal. Semmi gond, ezt abszolút veheted bóknak egy cicától. Ez a legfontosabb módja annak, hogy kinyilvánítsák, a törzsükhöz tartozol.

5. A hormonok miatt is lehet

Paul Zak idegtudós tesztjében 10 macskát tanulmányozott. Megvizsgálta az állatok nyálmintáit, miközben gazdáikkal játszottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a macskák oxitocin szintje akár 12%-kal is megemelkedett.

A Behavioral Processes tanulmánya még azt is kimutatta, hogy a macskák jobban szeretik a gazdáikkal való érintkezést még az étkezésnél is. Így ne csodálkozz, ha kedvenced egyszerűen csak azért alszik rajtad, mert sokkal jobban érzi tőle magát.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon